TEKNOLOJİ - 25 Kasım 2013 Pazartesi 16:08

Instagram'a mesajlaşma özelliği geliyor

A
A
A
Instagram'a mesajlaşma özelliği geliyor

200 milyon kullanıcısıyla mobil dünyasının en iyi sosyal paylaşım uygulamaları arasında sayılan Instagram'a mesajlaşma özelliğinin geleceği iddia edildi.

Kullanıcılarına, ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma imkânın yanında mesajlaşma özelliğini de eklemesinin Instagram'a rakipleri arasında farklı bir boyut kazandıracağı ifade edildi. Kullanıcılar tarafından merakla beklenen ve henüz nasıl çalışacağı tam olarak bilinmeyen yeni özelliğin bu yılın sonuna kadar uygulamaya eklenmesi bekleniyor. Mesajlaşma özelliği ile birlikte kullanıcıların Instagram'ı daha da aktif kullanması hedefleniyor.

Instagram nedir?

Instagram, ücretsiz fotoğraf ve video paylaşma programı. Ekim 2010'da kurulduğunda, kullanıcılarına çektikleri bir fotoğraf üzerinde dijital filtre kullanma ve bu fotoğrafı Instagram'ın da dâhil olduğu, sosyal medya servisleri ile paylaşma imkanı tanımıştır. Belirgin özellikleri; fotoğrafları bir kare şekline sınırlandırmak, Kodak Instsmatic ve Polaroid resimler, cep telefonu kameralarında kullanılanın aksine 4:3'lük çerçeve oranı.

Instagram ilk başta sadece iPhone, iPad ve iPod Touch aletlerinde kullanılırken 2012 Nisan'da Android 2.2 Froyo ve üstü yüklü kameralı telefonları da destekledi. Uygulama iTunes App Store ve Google Play online satış mağazalarında dağıtılıyor.

21 Nisan 2012 tarihinde Facebook, Instagram'ı ve 13 çalışanını yaklaşık 1 milyar dolar nakit karşılığında satın aldı.

MEHMET YILDIZ

İSTANBUL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da teknoloji rüzgarı esti Ağrı’da geçen sene hayata geçirilen "Ağrı’nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması"nın ikincisi düzenlendi. Ağrı Valiliği himayesinde, Ağrı İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Hayrettin Atmaca Sağlık Eğitim ve Teknoloji Geliştirme Vakfı iş birliği ile geçen sene hayata geçirilen "Ağrı’nın Zirvesinde Teknoloji Yarışması"nın ikincisi Ağrı’da büyük bir katılımla yapıldı. 2 bin 500 kişilik kapalı spor salonunda düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Müzik dinletisiyle devam eden program, protokol üyelerinin konuşmasıyla sürdü. Daha sonra Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan olmak üzere dört ilden toplam 139 ekibin katıldığı yarışmada ön elemeyi geçen 20 grup final yarışması için kolları sıvadı. Tasarım ve yazılımını tamamen kendilerinin yaptığı robotların, belirlenen parkurun başlangıç noktasından bitiş noktasına en erken sürede ulaşması için mücadele eden gruplar arasında hedefe en kısa sürede ulaşan 1’inci gruba 100 bin lira, 2’nci gruba 75 bin lira ve 3’üncü gruba ise 50 bin lira ödül verildi. Programda konuşan Ağrı Valisi Mustafa Koç, öğrencilerin yeteneklerini keşfetmesi noktasında bu tür yarışmaların önemli olduğunu vurgulayarak, “Ülkemiz her alanda büyüyor. Teknolojide günümüzün vazgeçilmezi. Ülkemiz büyürken bu alanlarda oluşabilecek nitelikli iş gücünü yetiştirme bakımından özel sektör ile devlet iş birliğinin hayata geçirilmesinin önemli olduğunu herkes her platformda zikrediyor. Bu yarışma bu yönüyle de önemli. Her yarışmanın bir kazananı oluyor ama bu organizasyona katılan, fikirleriyle emek veren bütün öğrencilerimizi kazanmış kabul ediyoruz" dedi. Programa; Ağrı Valisi Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hüsamettin Erol, İl Emniyet Müdürü Yılmaz İpar, Cumhuriyet Başsavcısı Adem Çalış, Atmaca Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adem Atmaca, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, il protokol üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Kocaeli Oğlu öldürülen acılı baba: "Çocuğumun ölümünden sonra eşim akıl hastası oldu" Kocaeli’de aralarında husumet bulunan makine mühendisi Savaş Taş’ı öldüren sanığın yargılanmasına devam edildi. Sanıktan şikayetçi olan Savaş Taş’ın babası, "Sanık takım elbise giydi diye indirim yapılmasını kabul etmiyorum. Oğlumun ölümünden sonra eşim akıl hastası oldu, ben ise sadece ilaçlarla uyuyabiliyorum. Bunun hesabını kim verecek?" diyerek gözyaşı döktü. Güney Mahallesi Fatih Caddesi’nde bulunan tekstil atölyesinde 21 Eylül 2022’de meydana gelen olayda Fırat C. (30), ağabeyi R.C. (31) ile birlikte aralarında husumet bulunan Savaş Taş’ın iş yerine geldi. Taraflar arasında çıkan tartışmada Savaş Taş silahla vurularak ağır yaralandı. Savaş Taş, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Tekstil atölyesinde çalışan İlter Kılıç da ayaklarına gelen kurşunla yaralandı. Gözaltına alınan şüphelilerden Fırat C. tutuklandı, R.C. ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sanık daha önceki duruşmalarda, maktulün kendisine eski model makine satması sebebiyle maddi açıdan mağdur olduğunu ve olayın bu sebeple meydana geldiğini ifade etmişti. "Oğlumun ölümünden sonra eşim akıl hastası oldu" Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmeye devam etti. Duruşmaya tutuklu sanık Fırat C., taraf avukatları ve Savaş Taş’ın ailesi katıldı. Sanıktan şikayetçi olduğunu söyleyen Savaş Taş’ın babası Aydın Taş, "Çocuğum haksız yere öldürüldü. Benim çocuğumun da geleceği, gençliği vardı. Oğlum kavgayı bile bilmezdi. Çocuğumun tek silahı diplomasıydı. Oğlum mezarda çürüdü, sanık da hapiste çürüsün. Sanık takım elbise giydi diye indirim yapılmasını kabul etmiyorum. Oğlumun ölümünden sonra eşim akıl hastası oldu, ben ise sadece ilaçlarla uyuyabiliyorum. Bunun hesabını kim verecek?" diyerek gözyaşı döktü. Söz hakkı verilen sanık Fırat C. ise "Takdir mahkemenindir" dedi. Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Antalya Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden vektörle mücadele ordusu Antalya Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında halk sağlığını tehdit edebilecek sinek ve haşerelere karşı yıl boyu mücadele ediyor. Bin 600 personel, 200 araçtan oluşan mücadele ordusu halk sağlığını korumak amacıyla kent merkezi ve tüm ilçelerde ilaçlama yapıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, halkın rahat bir yaz geçirmesi için 200 araçla bin 600 kişilik mücadele ordusu kurdu. Yaz aylarında oluşabilecek uçkun ve uçkun larvaları için harekete geçen vektörel mücadele ekipleri karada ve suda ilaçlama çalışması yapıyor. Halk sağlığını tehdit eden türlerin üremesini önlemek amacıyla yoğun bir mesai sergileyen ekipler, Antalya genelinde yaz boyunca ilaçlama çalışmalarına devam edecek. Bin 600 personel sahada Çevre Sağlığı Şube Müdürü Mesut Çınar, yaz dönemi için mücadele çalışmalarına başladıklarını belirterek, "Halk sağlığını korumak amacıyla, salgın hastalıkların oluşmasını önlemeyi amaçlıyoruz. Vektörle mücadele çalışmamız kapsamında bin 600 personel 200’e yakın araç ile bu faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Uçkun mücadelesinde mistblower ve ULV makineleri kullanmaktayız. Antalya Büyükşehir Belediyesi büyük bir kararlılıkla vektörle mücadele faaliyetine aralıksız bir şekilde devam edecek" dedi. Su birikintisine izin vermeyin Sivrisinek, karasinek gibi haşerelerle mücadelede özellikle çatı katları, site bahçeleri, bodrumlardaki ve atık durumundaki malzemelerin üzerinde kalan su birikintilerinin bu tür canlıların üremesinde önemli bir faktör oluşturduğuna dikkat çeken Mesut Çınar, “Vatandaşların çatılara ve binaların etraflarına koymuş oldukları boş kaplara dolan yağmur suyuyla beraber sivrisinek ve haşereler yumurtluyor. Sonrasında ani ve kontrolsüz uçkun meydana geliyor. İlaçlama personelimiz bu çatı katları, balkon ve bahçelerindeki su birikintilerine ulaşamaması sebebiyle, vatandaşlar tarafından biriken suların boşaltılması gerekiyor" diye konuştu.
İzmir Dünyanın enerjisi İzmir’de buluştu İzmir, WENERGY-Temiz Enerji Teknolojileri Fuarına ikinci kez ev sahipliği yaparken, yerli-yabancı sektör paydaşlarını, uluslararası alıcı ve yatırımcıları buluşturan fuarı yerli-yabancı toplam 8 bin 954 kişi ziyaret etti. Fuarla birlikte düzenlenen kongrede de sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, iş insanı ve enerji dünyası temsilcilerinin konuşmacı olduğu 22 oturum gerçekleştirildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen WENERGY-2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, temiz enerji sektöründe; kamu, yatırımcı, sanayici ve tedarikçiyi bir araya getirdi. WENERGY Expo’yu, Türkiye’nin 36 ilinden 7 bin 326’sı yerli ve 40 ülkeden bin 628’i yabancı olmak üzere toplam 8 bin 954 sektör profesyoneli ziyaret etti. Fuarda; başta rüzgar, güneş, hidrojen, biyokütle ve jeotermal olmak üzere yenilenebilir enerjinin tüm alt başlıkları yer aldı. Enerji ekipman tedarikçileri, mühendislik ve Ar-Ge firmaları, otomotiv sektörü, elektrikli araçlar, şarj ekipmanları, enerji depolama firmaları, e-mobilite kuruluşları ve lojistik başta olmak üzere enerjiyle ilgili en güçlü üretici firmalar, inovatif ürün ve teknolojilerini sergiledi. WENERGY Expo’da UR-GE Projesi kapsamında, Almanya’dan İtalya’ya, Portekiz’den Orta Doğu ülkelerine kadar 20 ülkeden çok sayıda sektör profesyoneli yabancı alıcı da 200’ün üzerinde ikili görüşmede firmalarla bir araya geldi. Birçok iş anlaşmasına imza atılan fuara katılan firmaların temsilcileri de, WENERGY Expo’dan memnuniyetini dile getirdi. Öte yandan, WENERGY Expo ile eş zamanlı olarak yapılan kongrede de 22 oturum gerçekleşti. Programlarda, alanında lider ve ilham veren konuşmacılar, enerji dönüşümünden yenilebilir enerji kullanımına, iklim değişikliğinden elektrikli araçlara kadar pek çok konu başlığında bilgi ve birikimlerini paylaştı.