TEKNOLOJİ - 05 Aralık 2018 Çarşamba 13:16

İnternet alışkanlıklarındaki değişim yerli sosyal soru cevap platformunu doğurdu

A
A
A
İnternet alışkanlıklarındaki değişim yerli sosyal soru cevap platformunu doğurdu

Arama motorları üzerinden dünya genelinde günde 6 milyardan fazla, Türkiye’de ise 250 milyon arama yapılıyor. Türkiye’deki aramaların 30 milyonu ise soru formatında. Buna rağmen, aramaların yüzde 20’si daha önce sorulmamış sorulardan oluşuyor. Girişimci Ahmet Kara, arama sayısındaki artış ve internet alışkanlıklarındaki değişim sebebiyle sosyal soru cevap platformu kurdu.

Internet Live Stats ve Statcounter verilerine göre, arama motorları üzerinden dünya genelinde her saniye yaklaşık 71 bin, her saat 255 milyon olmak üzere, günde 6 milyardan fazla arama yapılıyor. 2012 yılında dünya çapında yaklaşık 1,5 trilyon arama yapılırken, 2018 yılının ilk 10 ayında bu rakam 2 trilyonu aştı. Türkiye’de ise her ay yaklaşık 900 milyon sorunun cevabı için arama motorlarına başvuruluyor. Arama sayısındaki artış ve internet alışkanlıklarındaki değişim, yeni girişimler için de fırsat oluşturuyor. Son dönemde dünyada popülerlik kazanan Quora gibi soru-cevap platformlarına alternatif bir girişim olan sosyal soru cevap platformu ahmetesor.com Türkiye’de doğdu. Platform, reklam gelirlerini soru cevaplayanlarla paylaşarak hiçbir sorunun cevapsız kalmamasını hedefliyor. 

Aramaların yüzde 20’si yeni 

Verilere göre; Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google’da aranan soruların yaklaşık yüzde 20’si daha önce hiç aratılmayan sorgulardan oluşuyor. Bu durum, arama motorlarının bir süre sonra yetersiz kalmasına neden olurken; bu gerçekten hareketle, her konuda soru sorulabilen sosyal bir platform olarak kurulan ahmetesor.com, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, KKTC ve Türki Cumhuriyetlerden büyük ilgi görüyor. Kısa sürede 40 bin üyeye ulaşan sisteme kayıtlı 400 bin soru ve 3 milyon cevap bulunuyor. Platforma her gün yaklaşık 5 bin yeni soru eklenirken, her soru ortalama 5 üye tarafından cevaplanıyor.

İngilizce sosyal soru cevap platformu yolda 

2019 yılının sonuna kadar 500 bin üyeye ulaşmayı hedeflediklerini belirten ahmetesor.com kurucusu Ahmet Kara, "Platformun İngilizce versiyonu için çalışmalara başladık. İngilizce soru ve cevap platformu projemiz için ABD merkezli Knowledge Alliance şirketi ile anlaşma yaptık. Projeyi birlikte yürüteceğiz. Ocak 2019’da İngilizce sosyal soru cevap platformunu hizmete açmayı hedefliyoruz" dedi. 

Kullanıcıların soruları cevaplarken gelir elde ettiklerini belirten Kara, "Platformda kayıtlı kullanıcı sayısı düzenli olarak artıyor ancak bundan daha önemlisi kullanıcılar tarafından üretilen içeriğin kalitesini koruyabilmek. Bu nedenle reklam gelirlerimizin bir kısmını kullanıcılarımızla paylaşıyoruz. Kullanıcıların elde ettikleri geliri yardım kuruluşlarına bağış yapmalarını da teşvik ediyoruz, ancak dilerlerse bireysel olarak da kullanabiliyorlar".  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Muhtarlık ikisine de yar olmadı Trabzon’un Çaykara ilçesi Yaylaönü Mahallesi’nde 31 Mart’ta yaşanan muhtarlık seçimi sonrası yaşananlar Karadeniz fıkralarını aratmadı. Seçimi kaybeden eski muhtar yeni seçilen muhtarın adli sicil kaydı olduğu için muhtar olamayacağını belirterek İlçe Seçim Kurulu’na şikayet etti, kendisi muhtarlığa geleceğini düşünürken aynı suçtan kendisinin de adli sicil kaydı olduğunu unuttu. İlçe Seçim Kurulu mahallede iki muhtarın da aday olamayacağı hükmederken, seçimde 3. bir aday olmaması nedeniyle mahallede 2 Haziran’da yeniden muhtar seçimi yapılmasına karar verdi. Deniz seviyesinden bin 890 metre yükseklikte bulunan bulutlara komşu Trabzon’un Çaykara ilçesi Yaylaönü mahallesinde tüm Türkiye’de olduğu gibi 31 Mart 2024 tarihinde seçmen sandık başına giderek muhtarını seçti. 2 muhtar adayından Hasan Asan 137 oyla seçimi önde tamamlarken, 3 dönemdir köyün muhtarlığını yapan Yakup Toprak ise 111 oy alarak seçimi kaybetti. Seçimi kaybetmeyi içine sindiremeyen eski muhtar, seçimi kazanan Hasan Asan’ın 2017 yılında Uzungöl’de yaptığı apart otel ile ilgili imar suçu nedeniyle aldığı adli ceza dolayısıyla İlçe Seçim Kurulu’na şikayet etti. Çaykara İlçe Seçim Kurulu’na mazbatasını almaya giden Hasan Asan, kendisi hakkında yapılan şikayet nedeniyle muhtar olamayacağını ve mazbatanın kendisine değil de seçimi kaybeden eski muhtara verileceğini öğrenince o da Yakup Toprak’ın benzer bir suç kaydı bulunduğunu belirterek o da şikayette bulundu. Konuyu değerlendiren İlçe Seçim Kurulu her iki adayın da muhtar olma yeterliliğine sahip olmadığına karar verdi. Kurul, Çaykara ilçesi Yaylaönü Mahallesi’nde Hasan Asan ve eski muhtar dışında 3. bir aday olmaması üzerine seçimin yenilenmesine ve her iki muhtar adayın aday olamayacağı seçimin 2 Haziran 2024 tarihinde yapılmasına karar verdi. "Daha önce biz onu şikayet etmemiştik ama o bizi şikayet etti" Hasan Asan, yaşanan olayla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “2017 yılında Uzungöl’de bir apart otel yaptım. Daha önce yapılan işlem engel teşkil etmiyordu, 2019’da yasa değişti. 1 seneden fazla ceza alan her kimse seçilme yeterliliğini yitiriyordu. Biz de öyle bir engele takıldık. 12 yıllık muhtar rakibimdi, şikayet etti. Muhtarlık düştü. Onun da aynı suçu vardı ve biz onu önceki seçimde şikayet etmedik ama o seçimi kaybedince tuttu bizi şikayet etti. Bunun üzerine biz de onun muhtar olmaması için kendisini şikayet ettik, o da muhtarlığı alamadı. Şimdi 2 Haziran’da yeniden mahallede seçime gidilecek, ikimiz de muhtarlık yarışına giremeyeceğiz” dedi. Eski muhtar Yakup Toprak da yaşanan olayla ilgili “Rakibim benden çok oy aldı. Hukuki olarak işlemiş olduğu suçtan ötürü muhtarlık yapması mümkün değildi. Ben kendisini şikayet ettim. Aynı suçun benim de işlediğim ortaya çıkınca YSK 2 Haziran’da yeniden seçim yapılmasına karar verdi” ifadelerini kullandı.
İzmir Milyonluk tekneler İzmir’de vitrine çıktı Denizcilik sektörünün üreticilerini ve önemli markalarını deniz tutkunlarıyla buluşturan MAST İzmir Boat Show-Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, fiyatı on milyonlarca lirayı aşan tekneleri görücüye çıkardı. Yerli ve yabancı firmaların ürünlerinin sergilendiği fuar deniz tutkunlarının akınına uğrarken, birbirinden değerli tekneler için satış görüşmeleri de yapıldı. Fuara olan ilgi katılımcı firmalar tarafından memnuniyetle karşılandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve ED Fuarcılık ortaklığında bu yıl ikinci kez düzenlen MAST İzmir Boat Show - Tekne, Tekne Ekipmanları ve Deniz Aksesuarları Fuarı, Fuar İzmir’de devam ediyor. 5 Mayıs’a kadar B ve C holünde devam edecek MAST İzmir Boat Show’da insan gücüyle çalışan su motorları, elektrikli sörf tahtaları, sürat tekneleri, boyutu 16 metreyi bulan büyük tekneler ve sektörün gelişimi için tasarlanan inovatif ürünler yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisiyle karşılandı. Fuarı ziyaret eden yerli ve yabancı konuklar fiyatı 15-20 milyon liraları bulan tekneler için görüşmeler yaptı. Fuara katılan firmaların temsilcilerinden Buğrahan Biçer, “Çok güzel bir fuar, katılımcı ve ziyaretçi oranımız çok iyi” diye konuşurken, başka bir firmanın müdürü Hilal Kaya da, “Bundan sonraki yıllarda da katılmayı planlıyoruz. Böyle bir fuarın destekçisiyiz” ifadelerini kullandı.