DÜNYA - 06 Mart 2021 Cumartesi 16:07

İran'da 'Nevruz' seyahatlerine yasak geliyor

A
A
A
İran'da 'Nevruz' seyahatlerine yasak geliyor

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaklaşan Nevruz Bayramı öncesi İranlıları şehirlerarası seyahat konusunda uyararak, "Nevruz bayramında kırmızı ve turuncu eyaletlere seyahat yasağı uygulanacak" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Korona Virüs İle Mücadele Konseyi Toplantısında konuştu. Ruhani, korona virüs ile mücadelede iyi bir noktaya geldiklerini ve bu ivmeyi kaybetmek istemediklerini belirterek, "Komşu ülkelerden gelen mutasyonlu virüsün etkili olduğu tek bir eyaletimin dışında diğer eyaletlerde korona virüs tablosu ve halkın sağlık protokollerine uyumu istediğimiz noktada" dedi.

İran'ın Huzistan, Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletleri dışında güney eyaletlerde durumun stabil olduğunu kaydeden Ruhani, "Bu eyaletlerde vaka ve ölü sayıları belirli bir düzeyde ve sabit ilerliyor. Bazı eyaletlerde ise vaka ve ölü sayılarında düşüş de görülüyor" ifadelerini kullandı.

Nevruz Bayramının yaklaştığına vurgu yapan Ruhani, İranlılardan Nevruz bayramında sosyal mesafe ve sağlık protokollerine uymalarını isteyerek, "İki tehlikeli durum ile karşı karşıyayız. Nevruz bayramı öncesi bayrama hazırlık nedeniyle artan hareketlilik ve bayram günü ile birlikte başlayan seyahatler. Bu bizim için önemli bir uyarı ve Nisan ayı diğer aylardan farklı olacak" dedi.

"Nevruz Bayramında kırmızı ve turuncu eyaletlere seyahat yasağı uygulanacak"

Ruhani, Nevruz öncesinde artacak seyahatler noktasında İranlıları uyararak, "Nevruz Bayramında kırmızı ve turuncu eyaletlere seyahat yasağı uygulanacak. Bunun dışında halktan sadece evlerinde kalmalarını ve hiçbir şey yapmamalarını isteyemem. Ama tek istediğimiz şey, dışarı çıktığınızda sağlık protokollerine ve sosyal mesafe kurallarına uyun" diye konuştu.

İran Sağlık Bakanlığı: "Zorunlu olmayan seyahatlerden uzak durun"

İran Korona Virüs İle Mücadele Konseyi Sözcüsü Ali Rıza Reisi, ülke genelinde korona virüs ile mücadelede iyi bir tablo elde ettiklerini belirterek, "Ancak Nevruz Bayramı ile yaşanacak seyahatler bu tabloyu bozabilir. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Nevruz Bayramında halktan zorunlu olmayan seyahatlerden uzak durmalarını istiyor" dedi.

Reisi, İran'da kırmızı ve turuncu renklerde olan eyaletlere seyahatlerin tamamen yasak olduğunu belirterek, "Bu eyaletler için Nevruzda seyahatler yasak olacak. Sarı ve mavi renkli eyaletlere ise sağlık protokolleri çerçevesinde seyahat yapılabilecek. Halktan bu yıl da sabırlı olmalarını ve tahammül göstermelerini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

İran Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı son verilere göre ülkenin güneyinde yer alan Huzistan eyaleti ve bu eyalete bağlı Ahvaz, Abadan, Hürremşehr, Dezful, Azadegan, Şuşter ve Karun şehirleri kırmızı seviyede yer alıyor. İran Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sima Sadat Lari, son 24 saat içerisindeki korona virüs tablosuna ait paylaştığı bilgilerde, ülke genelinde toplamda 11 ilçenin kırmızı ve 32 ilçenin ise turuncu seviyede olduğu belirtti.

İran'da her yıl 21 Mart'ta Nevruz kutlamaları yapılıyor. İran'da yeni yıl olarak kabul edilen Nevruz Bayramında şehirlerarası yolculuklar ve seyahatlerde keskin bir artış yaşanıyor.

Aynur Sena Çabuk
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’un enflasyonu Nisan ayında yıllık yüzde 78,81 oldu İTO’nun açıkladığı verilere göre, İstanbul’da Nisan ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 4,89, yıllık bazda yüzde 78,81 arttı. İstanbul’un Nisan ayı enflasyonu belli oldu. 2024 Nisan ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,89, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 4,87 oranında arttı. 2023 Nisan ayına göre 2024 Nisan ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 78,81, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 65,94 olarak gerçekleşti. Nisan 2024’te Perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; Giyim Harcamaları grubunda yüzde 23,85, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 5,30, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamalarında yüzde 4,88, Gıda Harcamalarında yüzde 4,84, Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 2,22, Konut Harcamalarında yüzde 1,45, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 0,88, Diğer Harcamalarda yüzde 0,03 artış izlendi. Nisan 2024’te Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; Mensucat grubunda yüzde 17,93, İnşaat Malzemeleri grubunda yüzde 13,36, Madenler grubunda yüzde 7,27, Kimyevi Maddeler grubunda yüzde 5,40, Gıda Maddeleri grubunda yüzde 3,03, İşlenmemiş Maddeler grubunda yüzde 1,73 ve Yakacak ve Enerji Maddeleri grubunda ise yüzde 0,27 artış izlendi.
Diyarbakır Kulp’ta doğalgaz altyapı çalışmaları sürüyor Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğalgaz hattı projesine Şubat ayında vurulan kazmanın ardından çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ihale edilen proje, ilçe merkezinde yoğun bir tempoda sürdürülüyor. Yaklaşık üç aydır devam eden çalışmalar, Turgut Özal Mahallesinde yoğunlaştı. Başlangıçta 2026 yılına kadar doğalgaz arzı planlanan Kulp’a, Diyarbakır’dan AK Parti milletvekillerinin girişimleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile altyapı çalışmalarının başlaması için 2024 yılı hedefi belirlendi. Bu hızlandırılmış takvimle, Kulp ilçe merkezi ve çevresindeki mahallelerin modern ve temiz enerji kaynağına kavuşması sağlanacak. Turgut Özal Mahalle Muhtarı Ramazan Azbay, mahallesine getirilen doğalgazdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Her eve doğalgazın gelmesi bizi memnun ediyor. Bende mahalle muhtarı olarak elimden geleni yapıp, altyapı çalışmalarına yardımcı oluyorum" dedi. İlçe halkından Mahmut Yıldız ise ,”Kulp’ta sürdürülen doğalgaz altyapı çalışmaları, biz ilçe halkının yaşam kalitesini artıracak ve ekonomik açıdan önemli bir katkı bize sağlayacak. Daha önceleri ısınma ihtiyaçlarımızı kömür ve odun olarak kullanıyorduk. Özelikle kaloriferlerin çalıştığı dönemlerden ilçe merkezini kapkara bir duman sarıyordu ve dışarı çıkamaz duruma geldiğimiz gibi pencerelerimizi de açamıyorduk. Bu sebeple ilçe halkı olarak projenin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.
Ankara Yılda 15 gün görülen ‘dağ lalesi’ görsel şölen oluşturuyor Türkiye’nin endemik bitki türleri listesinde yer alan ve yılda 15 gün görülen Kızılcahamam dağ lalesi, görenleri hayran bırakıyor. Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkı’nda açan dağ lalesi bölgenin güzelliğine güzellik katıyor. Kızılcahamam’da eğimli dik andezit kayaçların olduğu yerlerde yetişen dağ lalesi Türkiye’nin endemik bitki Türleri Listesi’nde yer alıyor. Kendine has rengi ile hayranlık uyandıran dağ lalesi her yıl genellikle Nisan ayında ortaya çıkarken fotoğraf tutkunları tarafından da 15 günlük süre içerisinde kayıt altına alınıyor. Başka iklim ve şartlarda yetiştirilemeyen dağ lalesi, bilinçsiz kişiler tarafından koparılıp soğanları taşındığı için her yıl daha da az bir alanda yetişiyor. Dağ lalesinin ortaya çıktığı Samrı Tepesi ise havadan drone ile görüntülendi. Taşların arasındaki görüntüsüyle hayran bırakan laleler, mayıs ayının sonlarına doğru çiçeklerini dökmeye başlıyor. “Misafirlerimizin dağ lalesini görmek için son iki haftası kaldı” Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, ilçenin birçok güzelliği bulunduğunu bu güzelliklerden birisinin de senede 2 hafta kendisini gösteren Dağ Lalesi olduğunu söyleyerek, “Misafirlerimiz bu dağ lalesini görmek için son iki haftası kaldı. Bu sene de bir çıktığı için ilçemizi bu sebeple ziyaret eden bir sürü hemşehrilerimiz var. Yine Ankara’dan gelen, Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen misafirlerimiz de var. İlçemizin bir sürü güzelliğiyle beraber bu dağ lalesi ilçemize bir endemik olduğu için bir güzellik katıyor. Bütün misafirlerimizi, Kızılcahamam Milli Parkı içerisinde bu bölgeye bekleriz” ifadelerini kullandı. “Bu bitki endemik bir bitki, sadece bulunduğu yerde yetişebiliyor” Kızılcahamam Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mecit Bal ise Soğuksu Milli Parkı’nda birçok doğal güzellik olduğunu ancak bunlardan birinin de dağ lalesi olduğunu kaydetti. Bal, Dağ Lalesinin endemik bitki olduğunu dile getirerek, “Laleyi binlerce kişi, görmeye geliyor. Biz de elimizden geldiği kadar tanıtmaya çalışıyoruz. Burası milli parkımızın içinde Samrı Tepe’de daha çok yürüyerek gelebilecekleri bir yer. Milli Parkımızın girişinden Soğuksu çevre yoluna yürüyerek geldikleri zaman rahatlıkla Samrı Tepe’de görebilecekleri endemik bir bitki dağ lalesi. Kızılcahamam’ın önemli bir değeri. Çünkü doğaseverler, botanikseverler endemik bitkimiz dağ lalesini bir ay boyunca görebiliyorlar maalesef. Belli bir süre sonra soluyor. Yüzlerce Türkiye’nin değişik yerlerinden hatta dünyanın değişik yerlerinden bilip gelip fotoğraflıyorlar. O görsel şölene eşlik ediyorlar biz de memnun oluyoruz. Yalnız bazı isteklerimiz olacak. Bu bitki endemik bir bitki. Sadece bulunduğu yerde yetişebiliyor. Koparılıp bir saksı ya da daha başka bir yerde yetişmiyor. Buraya özgü bir bitkidir, kesinlikle koparılarak soğanı götürülerek başka bir yerde yetişmiyor” şeklinde konuştu.