DÜNYA - 15 Ocak 2009 Perşembe 09:03

İsrail tankları Gazze'de

A
A
A
İsrail tankları Gazze'de

İsrail'in tanklarla saldırmaya başladığı şehirden, halk panik halinde kaçışıyor.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları 20'inci gününde de devam ederken, İsrail askerlerinin bugün tanklarla Gazze şehrine girdiği açıklandı.

İsrail askerlerinin Gazze'ye girmesiyle onlarca Gazzeli, çocuklarıyla birlikte kaçıp hastanelere sığınırken, şehrin üzerinden yoğun duman bulutlarının yükseldiği gözlemlendi.

Gazze Şeridi'ndeki İsrail kara birliklerinin, kalabalık yerleşim birimlerine yaklaştığı ve Filistinlilerin evlerini terk ettiği belirtilirken, bazı Filistinliler ise gazetecilerin zırhlı araçları ya da ambulanslarına girmeye çalışarak, kendilerini güvenli bir yere götürmelerini istedi.

Tanklardan, helikopterlerden ve otomatik silahlarla atılan mermiler, hava saldırıları ve büyük top mermilerinin sesleri şehrin her tarafından duyulurken, hastanelere kaçan Gazzeli kadınlar çocuklarını teselli edip, güldürmeye çalıştı.

Tankların Gazze'ye girmesinin ardından karısı ve 5 çocuğuyla birlikte hastaneye kaçan Hüseyin (40), "Çocuklarımı hastaneye getirdim çünkü evde korkuyorlardı, fakat burada da korkuyorlar. Çatışmalarda evin kapısı hasar gördü, bu yüzden evden ayrılmak zorunda kaldık. Buna daha fazla katlanamıyoruz. Çocukların haline bir bakın. Çok korkuyorlar" şekline konuşurken, ambulans hizmetinin başkanı ve doktor Murat da, "500 metre uzaklıkta 3 ölü var ancak onları alamadım. 1 kilometreden az uzaklıklarda bulunan çok sayıda yaralı olduğu haberini alıyoruz ancak yetki verilmeden hareket etme hakkımız bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

Ambulansların hareket edebilmesi için öncelikle Kızıl Haç'ın uluslararası kurulu İsrail'e çağrı yapması ve hareket etmesi için izin verilmesi gerekiyor.
Öte yandan, İsrail tarafından düzenlenen bombardıman sırasında BM aracına bir merminin isabet ettiği ve araç şoförünün yaralandığı belirtildi. Olay sırasında araçta yalnızca şoförün bulunduğu ifade edilirken İsrail ordusu, olayı araştırdıklarını açıkladı.

Ölü sayısı bini aştı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki saldırılarında ölü sayısı bini aşarken can kayıpları ve binlerce yaralının yanı sıra büyük bir maddi tahribat da meydana geldi.

Dünyanın en fakir bölgelerinden Gazze Şeridi'nde İsrail bormardımanları sonucu binalar, yollar, boru hatları, enerji hatları ve altyapı tesisleri harap olurken şimdiye kadar 1,4 milyar dolarlık maddi hasar meydana geldiği ifade ediliyor.

Filistinli ekonomistler, dış yardımlarla bile bölgenin yeniden inşasının en az 5 sene alacağını ifade ettiler.

İsrail ordusu 27 Aralık'ta başlayan saldırılarda şimdiye kadar 2 bin 500 hedefi vurduğunu bildirdi. İsrail bir yandan Gazze Şeridi'ni yerle bir etmeye devam ederken diğer yandan da uluslararası toplum, savaş sonrası tahribatın ne şekilde giderilebileceğini düşünüyor.

Bugün Filistinlilere en fazla yardımı yapan Avrupa Birliği'nden yetkililer Paris'te bir toplantı yaparak uluslararası yardım konferansı tertip edilmesi konusunu görüşecek. Toplantıya Fransa ve Norveç dışişleri bakanlarıyla AB'nin dış ilişkiler komiseri ve uluslararası Orta Doğu elçisi katılacak.

Filistinliler için son bağış konferansı Aralık 2007'de düzenlenmiş fakat söz verilen yardımların çoğu, küresel mali krizden dolayı verilememişti.

VEHBİ BAŞ - GAZZE - RAMALLAH

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik’te ormanlık alanda çıkan yangın ekiplerin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü Bilecik’in Osmaneli ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, Orman İşletme Şefliğine ait ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü. Alınan bilgiye göre, Selimiye Köyü Çörek tepe mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangının fark edilmesiyle birlikte Osmaneli Orman İşletme ekipleri olay yerine intikal etti. Ekiplerin zamanında ve etkili müdahalesi sayesinde yangın kısa sürede büyümeden kontrol altına alındı ve çevredeki ormanlık alanların zarar görmesi önlendi. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, ekipler soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Yetkililer, vatandaşları orman yangınlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, yangın tehlikesine karşı gerekli önlemlerin alınmasının önemine dikkat çekildi. Yangına hızlı ve etkili müdahalede bulunan Osmaneli Orman İşletme ekipleri, köy halkı tarafından takdirle karşılandı. Selimiye köyü sakinleri, yangının kontrol altına alınmasından dolayı Orman İşletme şefliğinde görevli personele minnettar olduklarını ifade etti. Çıkan yangında ekiplerin anında müdahalesinden dolayı 150 metre kare Orman örtüsü zarar gördü. Yangına Osmaneli Orman İşletme Şefliğine ait 1 arazöz, 1 ilk müdahale aracı ve personel müdahale etti. Yangının çıkış nedenine ilişkin soruşturma devam ediyor.