POLİTİKA - 09 Ekim 2015 Cuma 15:09

İsrail, Türk işçilerin ülkeye girişini durdurdu

A
A
A
İsrail, Türk işçilerin ülkeye girişini durdurdu

İsrail’de projeleri devam eden tek Türk şirketine İsrail hükümeti önce işçilerin sınır dışı edileceği yazısı gönderdi, ardından da ülkeye yeni işçi girişini durdurdu.

İsrail’de 22 yıldır faaliyet gösteren tek Türk şirketi olan Yılmazlar Holding bünyesinde faaliyet gösteren inşaat şirketine İsrail zorluk üstüne zorluk çıkartmaya devam ediyor. Ülkeyi terk etmeleri konusunda şirkete yazı yollayan İsrail, şimdi de işçi girişini durdurdu. İsrail’de vizeleri alınmak üzere İçişleri Bakanlığı ve İsrail Ankara Büyükelçiliğine verilen yeni işçi pasaportları İsrail İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanmayınca şirket, elindeki projeleri yapma konusunda sıkıntıya düştü. Mevcut projeleri bitirmelerinin 1,5 yılı bulacağını belirten şirket sahibi ve siyasetçi Ahmet Reyiz Yılmaz, “İsrail’in bizi hedef almasını anlamıyoruz. İsrail hükümeti bu tutumla nereye varmak istiyor anlamıyorum. Akıl var, mantık var. Dünyanın neresinde bir şirket bin 200 çalışanını aynı anda işten çıkartabilir? Son derece mantıksız olan bu yaklaşımın İsrail hükümeti tarafından ısrarla devam ettirilmesini anlamıyoruz. İsrail hükümeti konuya acil müdahale etmelidir. Bunun için Türk hükümeti de İsrail tarafına gerekli uyarıları yapacaktır diye düşünüyorum” dedi.

“İSRAİL VATANDAŞLARI BU ÜLKEDE VİZESİZ GEZİYOR”
Yılmaz, “Bir taraftan İsrail vatandaşları Türkiye’de vizesiz gezecek, diğer taraftan 20 yıldan fazla süredir İsrail’de faaliyet gösteren sektörün en büyüklerinden olan bir Türk şirketine ‘yarın sabah kalkın ve çalışanlarınızı sınır dışı edin’ diyeceksiniz. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Bizim İsrail hükümeti ve İsrail Başbakanı Netanyahu’dan ricamız bir an evvel bu meselenin hükümet kararı ile düzeltilmesidir. Aksi durumda bu konu iki ülke arasında yeni bir krize dönüşebilir” diye konuştu

“BU MESELE ÇÖZÜLMEZSE ÇOK BÜYÜR”
Bu konunun “Alın işçilerinizi gidin” demekle çözülecek bir mesele olmadığını vurgulayan Ahmet Reyiz Yılmaz, “22 yıllık büyük bir emek var. Bunun yanı sıra işlerin bitmemesi durumunda tazminatlar ve işçi ailelerinin derin rahatsızlıkları var. İsrail Başbakanı Sayın Netanyahu ve Ekonomi Bakanı Moshe Kahlon muhakkak bu konuya ortak bir çözüm bulmalıdırlar. Bugünden yarına bir şirkete ‘1200 çalışanınızı tahliye edin’ denemez” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Valisi Davut Gül’den "iş güvenliği" vurgusu İstanbul Valisi Davut Gül, İl Koordinasyon Kurulu 2024 yılı 1’inci dönem toplantısında “Yaptığımız işlerde çalışanların güvenliği, iş güvenliği çok kıymetli. Daha hafta sonu küçücük yavrumuzu kaybettik, içimiz yandı” dedi. İstanbul Valiliği İl Koordinasyon Kurulu 2024 Yılı 1. Dönem toplantısı Vatan Caddesi’nde bulunan valilik ek hizmet binası toplantısı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya İstanbul Valisi Davut Gül, kamu - kurum kuruluşları müdürleri ve yetkililer katıldı. “1 Mayıs’ın bayram havası içinde geçmesini arzu etmiş oluruz” Toplantıda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, “Bir diğer konumuz yarın 1 Mayıs, bir yazı yazıldı, bütün kurumları ilgilendiren maddeler var. O yazılan yazıyı yakından takip edip gereğini yaparsanız, 1 Mayıs’ın bayram havası içinde geçmesini arzu etmiş oluruz. Ülkemizin genelinde kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması, tasarrufa girilmesiyle ilgili hem yazılı hem sözlü genelge var biliyorsunuz” dedi. “Yaptığımız her işin, iş güvenliğini sağlayalım” İş güvenliği hakkında konuşan Vali Gül, “Bunu tekrarlamakta fayda var. Yatırımların zamanında yapılması en önemli tasarruf. Personelimizin, çalışma arkadaşlarımızın performansı çok önemli. Yaptığımız işlerde çalışanların güvenliği, iş güvenliği çok kıymetli. Daha hafta sonu küçücük yavrumuzu kaybettik, içimiz yandı. Yaptığımız her işin, iş güvenliğini sağlayalım. Varsın 3 gün sonra yapılsın” şeklinde konuştu. “Hem de dilencilik ile mücadele edeceğiz” Konuşmasında dilencilikle mücadele edileceğini söyleyen Vali Gül, “Dilencilik bütün kurumların, bu şehrin, bu şehirde yaşayan 16 milyonun ortak sorunu. O açıdan hem dilencilere yardım edilmemesi noktasında duyarlı olacağız, hem de dilencilik ile mücadele edeceğiz. Varsa ekonomik sorunları ortadan kaldıracağız. Aynı durum evsizler için de geçerli. Şehrimizin daha güvenli olabilmesi daha yaşanabilir olması için şehirdeki o asgari vatandaşımızın o asgari taleplerini yerine getirmemiz gerekiyor” dedi. Toplantının ikinci kısmı basına kapalı olarak devam etti.