EKONOMİ - 10 Nisan 2020 Cuma 10:10

İşsiz sayısı Ocak ayında geriledi

A
A
A
İşsiz sayısı Ocak ayında geriledi

Ocak ayında Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azalarak 4 milyon 362 bin kişi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Ocak ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 306 bin kişi azalarak 4 milyon 362 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,9 puanlık azalış ile yüzde 13,8 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranı 1,1 puanlık azalış ile yüzde 15,7 oldu.

İstihdam oranı yüzde 44,0 oldu
İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Ocak döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 109 bin kişi artarak 27 milyon 266 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puanlık azalış ile yüzde 44,0 oldu.

Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 242 bin, inşaat sektöründe 68 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 257 bin, hizmet sektöründe ise 161 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 16,0'ı tarım, yüzde 20,7'si sanayi, yüzde 5,2'si inşaat, yüzde 58,1'i ise hizmet sektöründe yer aldı.

İşgücüne katılma oranı yüzde 51,0 olarak gerçekleşti
İşgücü 2020 yılı Ocak döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 196 bin kişi azalarak 31 milyon 629 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1,2 puanlık azalış ile yüzde 51,0 olarak gerçekleşti.

Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 31,0 oldu
Ocak 2020 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların toplam çalışanlar içindeki payını gösteren kayıt dışı çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,1 puan azalarak yüzde 31,0 olarak gerçekleşti. Tarım dışı sektörde kayıt dışı çalışanların oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,6 puan azalarak yüzde 20,9 oldu.

15-64 yaş grubunda işsizlik oranı yüzde 14,1, istihdam oranı yüzde 48,6 oldu
15-64 yaş grubunda işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,9 puan azalışla yüzde 14,1, tarım dışı işsizlik oranı ise 1,1 puanlık azalışla yüzde 15,8 oldu. Bu yaş grubunda istihdam oranı 0,4 puanlık azalışla yüzde 48,6, işgücüne katılma oranı ise 1,1 puanlık azalışla yüzde 56,5 oldu.

Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24,5, istihdam oranı yüzde 31,0 oldu
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,2 puan azalışla yüzde 24,5, istihdam oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 31,0 oldu. Aynı dönemde işgücüne katılma oranı 1,5 puanlık azalışla yüzde 41,1 seviyesinde gerçekleşti. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puanlık artışla yüzde 25,7 seviyesinde gerçekleşti.

Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24,5, istihdam oranı yüzde 31,0 oldu
15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 2,2 puan azalışla yüzde 24,5, istihdam oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 31,0 oldu. Aynı dönemde işgücüne katılma oranı 1,5 puanlık azalışla yüzde 41,1 seviyesinde gerçekleşti. Ne eğitimde ne de istihdamda olanların oranı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puanlık artışla yüzde 25,7 seviyesinde gerçekleşti.

Mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,5 puan azalarak yüzde 51,8 oldu. İşgücüne katılan sayısı 256 bin kişi azalarak 32 milyon 150 bin kişi olarak tahmin edildi.

Ekonomik faaliyete göre, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam, tarım sektöründe 32 bin kişi, sanayi sektöründe 50 bin kişi, hizmet sektöründe 20 bin kişi azalırken, inşaat sektöründe 2 bin kişi arttı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Şimşek: “Enflasyonu tek haneye düşürmeyi programımızın temel hedefi olarak belirledik” Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Enflasyonu tek haneye düşürmeyi programımızın temel hedefi olarak belirledik. Çünkü fiyat istikrarı olmadan gelir dağılımında adalet ve kalıcı refah artışı mümkün değildir” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından enflasyon, alım gücü vergide adalet konularına ilişkin sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Şimşek, gelir dağılımında enflasyonun oranlarının etkisine değinerek, “Enflasyonu tek haneye düşürmeyi programımızın temel hedefi olarak belirledik. Çünkü fiyat istikrarı olmadan gelir dağılımında adalet ve kalıcı refah artışı mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu. Vergide adaleti güçlendirmek için önemli düzenlemeler yaptıklarına değinen Şimşek, “Asgari ücreti vergi dışı bıraktık, gelir vergisi tarifesinde en alt dilimdeki vergi oranını düşürdük, en üst dilimdeki vergi oranını yükselttik, kurumlar vergisi oranını artırdık, banka ve finans kurumları için daha yüksek oran belirledik. Vatandaşlarımızın alım gücünü artırmak için her alanda çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Şimşek, programın şeffaf, öngörülebilir ve kural bazlı politikalara dayalı olup Türkiye’nin kendi programı olduğunu ve başarı ile uygulandığını da sözlerine ekledi.
Sivas Dijital bağımlılığa dikkat çekmek için yürüdüler Sivas’ta İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezince, 1-7 Mayıs Bilişim Haftası’na yönelik yürüyüş etkinliği düzenlendi. Günümüzün gelişmiş teknolojilerinden olan akıllı telefon, tablet ve internet kullanımı; ihtiyaç duyulan bilgiye anında ulaşabilme, bilgi paylaşımını hızla sağlayabilme kolaylıklarının yanında sık, kontrolsüz ve zararlı kullanımdan kaynaklanan pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Her yaş bireyde oldukça sık görülen problemli internet, akıllı telefon, tablet kullanımı aile içi iletişimin zayıflamasına, sosyal ilişkilerin de olumsuz etkilenmesine sebep olurken aynı zamanda dikkat halini dağıtarak akademik ve iş başarılarını düşürüyor. Çocuklar ve gençler başta olmak üzere tüm toplumun teknolojinin bilinçli, etkin ve güvenli kullanımına teşvik edilmesi, aşırı ve zararlı kullanımın önüne geçilmesi büyük önem taşıyor. Tüm bu hususlarda farkındalık oluşturmak maksadıyla ve “Dijital ve Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele Programı’’ kapsamında 1-7 Mayıs ’Bilişim Haftası’ olarak kutlandı. Sivas İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi, dijital ve davranışsal bağımlılıklarla mücadele kapsamında Bilişim Haftası’nda “Sanal değil sosyal hayatta kal” sloganıyla donatılmış bir pankart eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, teknolojinin bilinçli ve güvenli kullanımı konusunda toplumsal farkındalığı artırmak hedeflendi. Yürüyüşün ardından, Belediye Başkanlığı tarafından temin edilen kitaplar yaklaşık 15 dakika boyunca okundu. Etkinliğin son bölümünde ise katılımcılara dijital ve davranışsal bağımlılık konularında bilgilendirici broşürler dağıtıldı.