ÇEVRE - 03 Mart 2015 Salı 12:52

İstanbul'da barajlar yüzde yüze ulaştı

A
A
A
İstanbul'da barajlar yüzde yüze ulaştı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’daki barajlarda doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığını belirterek, “Diğer bölgelerde ise yağışlar devam ediyor. Barajlardaki seviyeler iyi. Herhangi bir risk yok” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ege İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Kaya’yı ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Kabulün ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, İstanbul ve Ankara’daki barajların doluluk oranı ile ilgili son durumun sorulması üzerine, “İstanbul’daki barajlarda doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Bazılarında ise dolu savaktan taşmaya başladı. Diğer bölgelerde ise yağışlar devam ediyor. Barajlardaki seviyeler iyi. Herhangi bir risk yok. Mesela İstanbul’da susuzluk olacak dendi eline her metreyi alan barajdaki su seviyesini ölçmeye gitti ama biz dedik susuzluk çektirmeyeceğiz. Biliyorsunuz geçmişte 1994 öncesi Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden önce İstanbul’da haftada bir su veriliyordu. 15 günde bir verilen yerler bile vardı. O zaman 6,5 milyonlu İstanbul’da su yoktu ama şimdi 15 milyonlu İstanbul’a su veriyoruz. Kritik hiçbir şehrimiz yok. Biliyorsunuz Sapanca Gölü ile ilgili çok tartışıldı. Ama şu anda gölde azami su seviyesine ulaştık hatta çark suyundan Karadeniz’e dere vasıtası ile tahliye söz konusu. İstanbul’daki barajlarda doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Bazılarında ise dolu savaktan taşmaya başladı. Diğer bölgelerde ise yağışlar devam ediyor. Barajlardaki seviyeler iyi. Herhangi bir risk yok. Biz sadece bu yılı değil 30-40 yıl sonrasında içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak bütün yatırımları yaptık. Riskli olan yerler söz konusu ise zaten kısa dönemde değil 10-15 yıl sıkıntı olabilecekse biz bunu 30-40 yıl sonrasına uzatmak içinde yatırımları yapıyoruz. Bu yıl tarımda da ziraatta bereketli bir yıl"diye cevapladı.

Bakan Eroğlu çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine, “Çözüm süreci bir kardeşlik projesi, netice itibari ile bu bayrak altında eğer birlik, kardeşlik olursa Türkiye daha da yükselir. Tek vatan, tek millet, tek bayrak ülkemiz var. Dolayısıyla bu bayrak altında herkese yer var. Huzurla herkes bu bayrak altında yaşıyor. Huzuru bozmaya gerek yok. Güneydoğu’da ki vatandaşlarımızda bu huzur ikliminden mutlu, alıştı artık. Çözüm sürecinin devam etmesi gerekiyor. 78 milyon vatandaşımızı kucaklıyoruz, her yere yatırım yapıyoruz. Şuan Sayın Başbakanımız Mardin’de bu Pazar ikinci GAP eylem planını açıklayacak. GAP gerçekten dünyaya gıda üreten ve ihraç eden bir merkez haline gelecek. Ana kanaların tamamını bitirdik, şuanda 500 bin hektar alan sulanıyor. Bunlar dile kolay dev tünel, bir ilke imza attık. Çözüm sürecinde bilhassa o bölgenin kalkınmasına ve göçün önlenmesi orada vatandaşın kimseye muhtaç olmadan geçimini sağlaması için her türlü çalışma yapılıyor. GAP en büyük yatırımları yapan biziz, inşallah 2018 yılında tamamen bitecek. Terör örgütlerinin artık çekilmesi, silah bırakması gerekiyor” cevabını verdi.  

ARZU TÜRKUÇAR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Herkes bu fuarı konuşuyor Talas Belediyesi tarafından Kayseri’de bir ilk olarak düzenlenen Talas Antika, Retro, Vintage ve Değerli Eşya Fuarı büyük yankı uyandırdı. Yüzlerce standın yer aldığı fuara katılan esnaf ve vatandaşlar memnuniyetlerini belirterek, yeniden düzenlenmesini istedi. Mevlana Mahallesi Mehmet Timuçin Caddesi’ndeki Salı Pazarı alanında 1-2 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Talas Antika, Retro, Vintage ve Değerli Eşya Fuarı, gündem oldu. Kayseri içinden ve şehir dışından yüzlerce antika satıcısının gelerek gece yarısına kadar stant açtığı fuarda, her kesimden ürün meraklıları istediklerini bulma imkanı buldu. Fuarın organizatörlüğünü yapan ve ayrıca iki gün boyunca müzayede açan Bodrum Müzayede sahibi Sertaç Ay, Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’a fuara ev sahipliğinden dolayı teşekkür etti. Ay, Türkiye’de hep ilkleri yaptıklarını belirterek Kayseri’de de ilk kez böyle bir fuarda yer almanın gururunu yaşadığını ifade edip şöyle konuştu; "Geçen yıl başkanımızla bir sohbette fuar konusu gündeme gelmişti. Sağ olsun başkanım çok destek verdi. Bu büyük organizasyona ev sahipliği yaptı. Herkes memnun. İzdiham gibiydi. Masalar yetmedi. 150 tane daha masa açılsaydı yine fuar kaldırırdı. Esnafımız her ay ya da iki ayda bir yapılmasını istiyor.” Fuarda stant açan esnaflardan Murat Refikoğlu; "Talas Belediyesine böyle bir fuar düzenlediği için teşekkür ederim. Burası çok güzel geçti. Devamlı burada olmasını isteriz. Kalabalık ve satıştan çok memnunuz” dedi. Bir başka esnaf Musa Şahin ise Başkan Yalçın’a teşekkür ederken, Kayseri’nin böyle fuarların üstesinden gelebileceğini gösterdiğini söyledi. Bir diğer esnaf Nurettin Eken de fuarda olmaktan dolayı mutlu olduklarını anlatarak, vatandaşın ilgisinden memnun olduklarını kaydetti. Selma Dolu isimli vatandaş ise Talas’ta yaşamanın bir ayrıcalık olduğunun altını çizerek, “Başkanımız destek verdi ve çok güzel bir fuar oldu. Geniş bir ürün yelpazesi mevcut. Her şey çok güzel" ifadelerini kullandı. Bir başka vatandaş Uygar Yıldız da fuarın çok güzel olduğunu dile getirerek Başkan Yalçın’a teşekkür etti.
Sivas Türk Dünyası çalıştayına Sivas’tan katılım Taşkent’te düzenlenen “Türk Dünyası Üniversitelerinde Eğitim ve İşbirliği” konulu çalışmaya Kenan Çarboğa Bilirkişi sıfatıyla katıldı. 20-27 Mayıs 2024 tarihlerinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen “Türk Dünyası Üniversitelerinde Eğitim ve İşbirliği” konulu uluslararası konferans ve çalıştaya Türk Dünyası Araştırma Merkezi Başkanı ve SCÜ Gemerek Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Kenan Çarboğa bilirkişi sıfatıyla katılım sağladı. Türk Dünyası’nın farklı ülke ve bölgelerinden bilim insanlarının katılımlarıyla gerçekleşen etkinliklerde Türk Dünyası’nda Eğitim ve İşbirliği konuları masaya yatırıldı. Ortak müfredat, tarih ve alfabe konularının ele alındığı toplantılarda “Ortak Yarın” teması üzerinde duruldu. Konuyla ilgili konuşan Kenan Çarboğa, “Ortak tarih, dil, din ve medeniyete sahip olan milletimizin farklı ülke ve bölgelerde yaşayan bilim insanlarıyla birlikte Türk Dünyası’nın eğitim alanındaki işbirliği konuları ele aldık. Ulu atalarımızın geçmişte yaptıkları gibi yeniden ilmin öncüsü olma görevimizi bir kez daha ifade ettik. Türk Devletleri Teşkilatı vasıtasıyla ülkelerimiz arasında oluşan olumlu diplomatik havayı eğitim alanına da yansıtmak için fikir alışverişinde bulunduk. Umuyorum ki bu etkinliklerde alınan kararlar ve ilkeler büyük Türk Dünyası’nın yarınına damga vuracaktır. Elimizdeki fırsatların farkındayız. Bizlere yalnızca çalışmak kalıyor” dedi.