GENEL - 04 Ağustos 2010 Çarşamba 10:54

İstanbul'da denize girmek cesaret ister

A
A
A
İstanbul'da denize girmek cesaret ister

Marmara Denizi Beylikdüzü açıklarında balıkçı ağlarına boyu 3.5 metre, ağırlığı ise 145 kilogram olan bir köpekbalığı takıldı. Balıkçıların ağlarını parçalayan köpekbalığı bir balıkçıyı da yaraladı.

Marmara Denizi Beylikdüzü açıklarında balıkçı ağlarına boyu 3.5 metre, ağırlığı ise 145 kilogram olan bir köpekbalığı takıldı. Balıkçıların ağlarını parçalayan köpekbalığı bir balıkçıyı da yaraladı. Değişik türdeki köpekbalığının kamçı şeklindeki kuyruğu balıkçıları hayrete düşürken keskin dişleri ile ürkütücü bir görüntü sergileyen köpekbalığı Marmara’da denize giren vatandaşları da korkuttu.

Marmara Denizi Beylikdüzü açıklarında önceki gün sardalya avlamak için ağlarını denize atan Beylikdüzü balıkçılar ağlarını toplamaya gittiklerinde devasa büyüklükteki köpekbalığı ile karşılaştılar. Ağlarının parçalandığını ancak köpekbalığının ağlardan kurtulmadığını fark eden balıkçılar ağları hızla tekneye çektiler. Aynı zamanda Beylikdüzü Balıkçılar Derneği’nin de başkanı olan Memiş Turcan isimli balıkçı, yanındaki yardımcısı Ayhan Musluk ile birlikte ağları toplamaya başladı. Öncesinde köpekbalığının öldüğünü sanan Turcan ve Musluk, köpekbalığını tekneye çektikleri sırada aniden hareket eden köpekbalığı Ayhan Musluk’un kolunu ısırdı. Köpekbalığı ile birlikte hızla karaya yanaşan Turcan ve Musluk’a kıyıda diğer balıkçı arkadaşları yardım ederek köpekbalığını kıyıya aldı. Kolundan yaralanan genç balıkçıya ise önce arkadaşları karada kolunu sararak müdahalede bulundu ardından hastaneye kaldırılarak ayakta tedavi edildi.

Havaların mevsim normallerinin üzerinde sıcak seyretmesi ve vatandaşların denize akın etmesi yüzünden herkese korku yaşatan devasa büyüklükteki köpekbalığının saldırgan türlerden olduğunu söyleyen Beylikdüzü Balıkçılar Derneği Başkanı Memiş Turcan, “Bugünlerde sardalya bolluğu yaşandığı için ağlarımızı Beylikdüzü açıklarına atmıştık ağları kontrol etmeye gittiğimde bu köpekbalığı ile karşılaştık. İklim değişikliğinden olsa gerek böyle bir köpekbalığı Marmara’ya ulaşmış durumda. Ağlarımız paramparça oldu. Yardımcımda yara aldı. Çok büyük bir güçlükle kıyıya getirdiğimiz bu köpekbalığını Türkiye’de ve dünyada ilk kez ilçemizde Balıkçı Kenan tarafından kurulan Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne armağan ediyoruz. İsteyen herkes bu köpekbalığını gidip orda inceleyebilir” dedi.

Köpekbalığını karaya getirdikten sonra balıkçı arkadaşlarıyla köpekbalığının önünde hatıra fotoğrafları çektiren balıkçı Memiş Turcan, metreyle ölçtüğü köpekbalığının uzunluğunun 3.5 metre, ağırlığının ise 145 kilo olduğunu belirterek, “Böyle bir köpekbalığı türüyle daha önce ne ben ne de arkadaşlarım karşılaşmamış. Sık karşılaştığımız türlerin başında pamuk cinsi geliyor. Ama bu köpekbalığı gerek kuyruk şekli itibariyle, gerekse de dişlerinin daha muntazam oluşuyla f1arklılığını ortaya koyuyor” dedi. Balıkçıların köpekbalığını armağan ettiği İstanbul’un ünlü balıkçısı Balıkçı Kenan tesislerinin sahibi Kenan Balcı ise, balıkçılara teşekkür ederek. Daha önce kendisinin de böyle bir köpekbalığı ile karşılaşmadığını belirterek, “Köpekbalığını burada bir hafta boyunca vatandaşların daha yakından gelip inceleyebilmesi için buzla koruma altına alarak sergileyeceğiz. Daha sonra mumyalama işleminden geçirerek Türkiye Deniz Canlıları Müzemizdeki diğer türlerin arasına katacağız” diye konuştu.

Bu arada, köpekbalığını yakından inceleyen vatandaşlardan Kemal Önay, 3 yıl boyunca uluslar arası sularda gemicilik yaptığını bir çok köpekbalığı türüyle karşılaştığını belirterek, “Daha önce böyle bir tür görmedim. Bunun kuyruğu hiçbir köpekbalığı türüne benzemiyor. Sıra dışı bir görüntüsü var. Şaşkınım” dedi. İsmail Yıldırım isimli bir genç ise Beylikdüzü sahilinden her gün denize girdiğini belirterek, “Bugünde yine denizdeydim iyi ki onunla karşılaşmadık. Balıkçıların benden önce karşılaştığı çok iyi olmuş. Ben karşılaşsaydım ne yapardım bilemiyorum. Herhalde o beni öldürmeden ben zaten korkumdan ölürdüm” diye konuştu. Bazı vatandaşlar Balıkçı Kenan Gürpınar Tesisleri’nde tezgaha indirilerek sergilenmeye başlanan köpekbalığını cep telefonu kameralarıyla görüntüleyerek, hatıra fotoğrafları çektirdiler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir