ASAYİŞ - 31 Aralık 2017 Pazar 06:47

İstanbul'da yılbaşı tedbirleri üst düzeyde

A
A
A
İstanbul'da yılbaşı tedbirleri üst düzeyde

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün yeni yıl kutlamaları kapsamında aldığı tedbirler Güvenlik Şube Müdürü Zafer Baybaba tarafından duyuruldu. Gezi Parkı girişinde açıklama yapan Baybaba, kangal ve akbaş cinsi köpeklerin de görev başında olacağını ifade etti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü her yıl olduğu gibi il genelinde yeni yıl kutlamaları kapsamında geniş güvenlik önlemi aldı. Taksim Meydanı'nda ve il genelinde alınan tedbirleri Güven Timleri Şube Müdürü Zafer Baybaba, Gezi Parkı girişinde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla duyurdu. Yılbaşı gecesi görevli personeller açıklama esnasında hazır bulundu. 6 ay boyunca özel olarak eğitilmiş 10 kangal ve 10 akbaş cinsi köpek de basına tanıtıldı. Ayrıca güven timlerinin de simitçi, ayakkabı boyacısı ve başka kılığa girerek görev yapacağı öğrenildi.

"37 bin polisle 24 saat esasına göre görevimizin başında olacağız"

Bu yıl, daha önceki yıllara oranla üç aşamalı tedbir planı yaptıklarını ifade eden Güven Timleri Şube Müdürü Zafer Baybaba, "Bunlardan birincisi 20-24 Aralık tarihleri arasında deniz hava ve karayoluyla ilimize çevre illerden intikal eden araç ve şahıslar üzerinde yapmış olduğumuz uygulamalar. 25 ile 30 aralık tarihleri arasında halkımızın alışveriş amaçlı alışveriş merkezlerinde ve parklardaki yapmış olduğumuz uygulamalar. Diğeri ise 31 Aralık gecesi yani yılbaşı gecesi olarak 37 bin polisle 24 saat esasına göre görevimizin başında olacağız. Ayrıca Özel Harekat Şube Müdürlüğümüze bağlı bin personelle 39 ilçemizde 100 ayrı noktada birkaç dakika içerisinde olay yerine intikal edecek şekilde personelimiz görevinin başında olacak. Yine Deniz Limanı ve Hava Limanı Şube Müdürlüğüne bağlı araçlarla da görevlerinin başında olacaklar" dedi.

"Saat 19.00 itibariyle de Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar trafiğe kapatılacak"

İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokakların saat 15.00 itibariyle trafiğe kapatılacağını duyuran Baybaba, "Güven Timleri Şube Müdürlüğümüze bağlı personelimizle İstiklal Caddesi ve çevresinde 600 personelle ilimiz genelinde bin 470 personelimizle görev alacağız. Tedbirler kapsamında İstiklal caddesine çıkan tüm sokaklar saat 15.00 itibariyle trafiğe kapatılacak. Saat 19.00 itibariyle de Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar trafiğe kapatılacak. Ayrıca Beşiktaş ve Kadıköy ilçemizde saat 15.00, Şişli ilçemizde de saat 16.00 itibariyle yollar trafiğe kapatılacak" ifadelerini kaydetti.

"İlimiz genelinde bin 747 noktada 6 bin 989 noktada izleme yapmış olacağız"

Yılbaşı gecesi İstanbul’un merkezi noktalarının saniye saniye izleneceğini ifade eden Baybaba, "MOBESE aracımızla ilimiz genelinde bin 747 noktada 6 bin 989 noktada izleme yapmış olacağız. Beyoğlu genelinde ise 34 noktada 136 kamerayla anbean görüntüler yanımızda bulunan MOBESE aracına intikal edecek ve görülen herhangi bir aksaklıkta ekiplerimiz anında buradan yönlendirilerek olaylara anında müdahale edilecek" dedi.

"Köpeklerimiz ihtiyaç duyulduğunda göreve hazır olacak"

Kangal ve akbaş cinsi köpeklerin yılbaşında göreve hazır olacağını dile getiren Baybaba, "6 ay önce İl Emniyet Müdürümüz Mustafa Çalışkan’ın talimatlarıyla 10 tane kangal, 10 tane de akbaş cinsi köpeklerimiz toplumsal olaylara ve asayiş olaylarına müdahale etmek amacıyla devriye köpeği olarak yetiştirilmiş bulunmakta. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğümüzün emrinde gerektiğinde ihtiyaç duyulduğunda göreve hazır olacak" diye konuştu.

Baybaba, son olarak eğlence mekanlarında alınacak tedbirlere değinerek "7 ilçemizde meydanlarda konser ve benzeri eğlenceler düzenlenmeyecek. Özel işletmelerin bazılarında büyük eğlenceler olabiliyor. Bununla ilgili olarak ilçelerimizin kendi bölgelerinde tespit ettiği yerler var. Oralarda asayiş yönünden gerekli tedbirleri almış olacağız" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) ile şüpheli şahıslara nasıl müdahale edileceği örneklerle gösterildi. 

Caner Sönmez

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiçle İnşa Etmek" konulu sempozyum yapıldı Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Depreme dirençli Adana ve Türkiye için yaşananları unutmadan, bilimin ışığında çalışmalıyız" dedi. Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Toros Üniversitesi ve Adana Ticaret Odası desteğiyle "Deprem Sonrası Geleceği Kerpiç İle İnşa Etmek Sempozyumu" düzenlendi. Adana Ticaret Odası Meclis Salonu’nda yapılan Sempozyuma katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ülkenin en önemli gündeminin depreme dirençli kentler oluşturmak olması gerektiğini belirtti ve bunun için yapılması gereken her şeyin acilen hayata geçirilmesinin önemine işaret etti. Karalar şunları söyledi: “Toplum olarak afet yaşandığında o noktaya odaklanıyoruz ama bir müddet sonra bunu unutuyoruz. Türkiye’nin dünyadaki en riskli deprem bölgelerinden biri olduğu gerçeğiyle hareket edip tedbirlerimizi almalıyız.” Sempozyumun; Türkiye’nin en önemli gereksinimlerinden olan enerji kullanımını azaltan kerpiçle ilgili olmasını da önemsediğini kaydeden Başkan Zeydan Karalar, “TMMOB’ne bağlı odalar, bir karşılık beklemeden, ülkenin problemleriyle ilgili proje üreten ve bunları anlatan kuruluşlar. Onların eleştirel yaklaşımına bakıp engellemeye çalışmak, ükemizde bilimin gelişmesinin önüne geçmek anlamına gelir” dedi. Türkiye’yi depreme dayanıklı hale getirmenin şart olduğunu vurgulayan Başkan Zeydan Karalar, ancak böylece hem insan kayıplarının, yaşanan acıların ve ekonomik yıkımın önlenebileceğini söyledi. 6 Şubat depremlerinin ardından gerçekleşen hasar sonucu Adana’da 7 binin üzerinde binanın, yıkılmasını gerektirecek denli hasar aldığını hatırlatan Başkan Zeydan Karalar; Adana’nın depreme dirençli bir şehir olması için Afet Koordinasyon Merkezi’ni hayata geçireceklerini, mikro bölgeleme çalışmaları yaptıklarını, tüm bunları ikinci dönemde uygulayarak, kentin depreme daha dirençli hale gelmesi için katkı sağlamaya devam edeceklerini bildirdi. Karalar, konuşmasını; sempozyumu gerçekleştirenlere ve katılımcılara teşekkür ederek tamamladı. Sempozyumda; kerpiç, yığma ve karma tekniklerle inşa edilmiş yapılar ile deprem ilişkisinin disiplinlerarası bir perspektiften ve çok yönlü olarak ele alınması ve toprağın yapı malzemesi olarak irdelenmesi konuları üzerinde duruldu. Sempozyumun ana başlıkları, Kültürel Miras ve Kerpiç, Modern Toprak Yapılar ve Yapısal Davranışlar oldu.
Mersin Mersin’de belediye ekipleri yağış dolayısıyla teyakkuza geçti Mersin Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan şiddetli rüzgar ve fırtına uyarısı sonrası şehir hayatının normal seyretmesi için alarma geçti. Kent genelinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı MESKİ, İtfaiye, Park ve Bahçeler, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesindeki ekipler, gerekli uygun araç ve ekipmanla sahaya inerek olaylara anında müdahale etti. Mersin genelinde birçok noktada görev yapan ekipler, fırtına ve rüzgarın etkili olduğu lokasyonlarda mazgalların tıkanmaması için süpürge araçları ile çevre temizliği yaparken, olası bir ağaç devrilmesi ve çatıların uçma riskine karşılık teyakkuzda bekledi. ‘Alo 185’ veya ‘Teksin’ uygulaması üzerinden gelen ihbarları da değerlendiren ekipler, hava koşullarının neden olduğu zor durumlara karşı önlem alırken, sorunların büyümesine de engel oldu. “Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzdayız” Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Şefi Danyal Güngör, Meteoroloji Müdürlüğünün hafta sonu için kent genelinde yapmış olduğu uyarıları dikkate alarak harekete geçtiklerini belirtti. Güngör, “Büyükşehir Belediyesi olarak Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli bölgelerimizde 110 personelimiz ve 11 adet 8 metreküp vakumlu yol süpürme araçlarımızla olası bir yağmur durumunda mazgalların tıkanmaması için ana caddelerde yer alan tüm mazgalları süpürge araçlarımızla temizleyerek mücadele ediyoruz. Ekiplerimiz de sahada süprüntü atıklarının tamamını topluyor. Vatandaşlarımız, olası bir kirlilik veya olumsuzluk gördüklerinde ’Teksin’ üzerinden bizlere ihbar bırakıyor. Biz de en kısa sürede olaylara müdahale ediyoruz” dedi. Kentte olumsuz bir durum yaşanmaması adına 7/24 teyakkuzda olduklarını ifade eden Güngör, “Vatandaşlarımız, herhangi bir olumsuz durumla karşılaştıklarında ‘Alo 185’ ve ‘Teksin’ uygulaması üzerinden bize ulaşmaları halinde en kısa sürede gerekli müdahalelerde bulunuyoruz” diye konuştu.