GENEL - 06 Mayıs 2009 Çarşamba 13:18

İşte katliamdan geriye kalanlar

A
A
A
İşte katliamdan geriye kalanlar

Mazıdağı'nın Bilge köyünde önceki akşam nişan töreni yapılan eve düzenlenen saldırıda yaşamını yitiren 44 kişiden köyde toprağa verilen 39'u için 3 adet taziye çadırı kuruldu.

Çevre köylerden gelen erkek ziyaretçiler, taziye çadırında ölenlerin yakınlarına baş sağlığı dileğinde bulunuyor. 

Öte yandan, saldırıyı gerçekleştirdiği iddiasıyla tutuklanan 8 kişinin aileleri de evlerinden çıkmazken, jandarma ekipleri, olası durumlara karşı bu evlerin önündeki güvenlik önlemini sürdürüyor.

Sabahın erken saatlerinden itibaren saldırıda hayatını kaybeden 39 kişinin toprağa verildiği mezarlığa gelen kadınlar, yakınlarının mezarı başından ayrılmıyor. 

Fenalaşan kadınlara Mardin Sağlık Müdürlüğü'nce gönderilen ambulanslarda yer alan sağlık ekipleri müdahalede bulunuyor. 

Mazıdağ İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, güvenlik gerekçesiyle köy yolunda iki ayrı yerde oluşturduğu arama noktasını kaldırdı, basın mensuplarının köyün içine girişine de izin verildi.


Bilge köyü sakinleri, saldırı nedeniyle köydeki 70'e yakın çocuğun yetim ve öksüz kaldığını bildirdi. 

Katliam gecesinde anne, baba, hala, dayı, amca, teyze ve kardeşlerini kaybedenler mezar başında gözyaşı döküyor. Yapılan saldırı ile yetim ve öksüz kalan çocuklar, mezar başında gözyaşı dökerken bir taraftan da dehşet gecesini anlattılar. Yapılan saldırıda saklanarak kurtulduklarını belirten çocuklar, o korkuyu her dakika yaşadıklarını belirttiler.   Ölü köy haline gelen Bilge köyünde olayın şoku devam ederken, sessizliği bozan tek şey ağıtlar.

Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyünde düzenlenen ve 44 kişinin öldürüldüğü saldırının kurbanlarından Arı ailesinden anne Kafiye Arı, kız kardeşinin kızı Sevgi Çelebi ile oğlu Habip Arı'ya nişan takmak istemişti. Anne Kafiye, baba Mithat ve damat Habip ve 4 yaşındaki kız kardeşi Ruken Arı nişan yapmak üzere köye gitmişlerdi. Ancak Arı ailesinin bu fertleri korkunç saldırıda hayatını kaybetti. 

Olayda hayatını kaybeden Mithat Arı bir dönem tuğla fabrikasında çalışarak, işsiz kaldığı dönemde de dışarıdan sigortasını yatırarak emekli oldu. Oğlu Habip'i evlendirmek istiyorlardı ve gelin adayı olarak da annesi Kafiye Arı'nın kardeşinin kızı olan Sevgi Çelebi seçilmişti. Sevgi Çelebi, damadın teyze kızıydı. Anne Kafiye kız kardeşinin kızı olan Sevgi'yi çok seviyordu ve gelini olacağı için de ayrıca mutluydu. Sevgi Çelebi Habip Arı'ya istendi, Çelebi ailesi uygun buldu ve Sevgi Çelebi ile Habip
Arı'nın nişan hazırlıklarına başlandı. Sıhhi tesisat ustası olarak çalışan damat Habip Arı, baba Mithat Arı, anne Kafiye Arı, 10 çocuğundan 4 yaşındaki kızları Ruken'i, 5.sınıf öğrencisi 12 yaşındaki Sultan, 7. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Resul, 15 yaşındaki Emine ve 18 yaşındaki Remziye Arı'yı da alarak olayın olduğu köye gittiler. Şerbet ve nişan aynı anda yapılırken maskeli ve silahlı kişiler evi bastı. 

Saldırganlar, iki ayrı odada bulunan kadın, çocuk ve erkekleri kurşun yağmuruna tuttu. Damat Habip, baba Mithat, anne Kafiye ve 4 yaşındaki kız kardeşi Ruken açılan ateşte hayatını kaybederken Arı ailesinden 5.sınıf öğrencisi Sultan, 7. sınıf öğrencisi Resul, Emine ve Remziye Arı olaydan sağ kurtuldular. Arı ailesi ölen 4 ferdi için Diyarbakır'daki Mazıdağılılar Derneği yas evinde taziye açılırken, aile üyeleri, saldırıdan sağ kurtulan çocukların olayın şokunu hala yaşadıklarını ve olayla ilgili konuşmak istemediklerini söylediler.

Mardin Milli Eğitim Müdürü Hasan Dal, köyde yaşanan olayın ardından 22'si kız toplam 40 öğrencinin öğrenim gördüğü Bilge Köyü İlköğretim Okulun'da eğitime 11 Mayıs'a kadar ara verildiğini belirterek, "Zaten 6, 7 ve 8. sınıflar taşımalı eğitim kapsamında Sultan köyüne götürülüyordu. Bilge Köyü'nde pazartesi günü eğitime yeniden başlanmasını planlıyoruz. Ancak, köydeki gelişmelere göre eğitime verilen ara uzatılabilir" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yapılan son değerlendirmelere göre, yurt genelinin parçalı yer yer çok bulutlu, Marmara’nın kuzey ve doğusu, İç Ege, Doğu Akdeniz’in Toroslar mevkii, İç Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz ile Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Gaziantep ve Kilis çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; öğleden sonra Kastamonu, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Kırşehir ve Çorum çevreleri ile Ankara’nın doğu kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor. Güney ve iç kesimlerde toz taşınımı beklenmektedir. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklıkları güney ve doğu bölgelerde mevsim normalleri üzerinde, diğer bölgelerde mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden, güney ve doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara’nın batısı ile Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli olarak (40 -60 km/saat) esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların; öğleden sonra doğu kesimlerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor.) 24 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı 16 İzmir: Parçalı bulutlu 26 Adana: Parçalı yer yer çok bulutlu, öğleden sonra kuzey çevreleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 33 Antalya: Parçalı bulutlu 28 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 21 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu 17 Erzurum: Parçalı ve az bulutlu 25 Diyarbakır: Parçalı bulutlu 32
İstanbul İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü çökertildi. Operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüpheli yakalandı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İstanbul’da düzenlenen “Mahzen-34” operasyonunda elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütünün çökertildiğini belirterek operasyonda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 9 şüphelinin yakalandığını kaydetti. "Aziz milletimizin bilmesini isterim ki; hangi büyüklükte olursa olsun organize suç örgütlerini çökertip, adalete teslim edeceğiz. Şafak sökerken de gün batarken de operasyonlarımız devam edecek" diyen Bakan Yerlikaya şunları kaydetti: "Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu elebaşılığını Sezai Gülmez’in yaptığı organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kasten adam öldürmeye teşebbüs, iş yerlerine yönelik çok sayıda molotofkokteyli ve silahlı saldırı, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, 6136 sayılı kanuna muhalefet, tehdit ve mala zarar verme suçlarını işledikleri tespit edildi. Operasyon sonucu 3 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda şarjör ve fişeğe el konuldu. Operasyonları gerçekleştiren kahraman polislerimizi tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.