EKONOMİ - 04 Aralık 2019 Çarşamba 09:51

İstenilen irilikte olmayan hamsi için '1 yıl avlanmasın' önerisi

A
A
A
İstenilen irilikte olmayan hamsi için '1 yıl avlanmasın' önerisi

Denizlerde av yasağının 1 Eylül'de sona ermesinin ardından başlayan av sezonunda bu sezon hamsi avında son yıllara göre artış yaşanırken, hamsinin iriliği ve boyunun istenilen boyutta olmaması av yasağının bir yıl uzatılması tartışmasını gündeme getirdi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer bu sezon hamsinin nispeten ince ancak miktar olarak bol olduğunu belirterek yasağın 1 yıl süreyle uzatılması durumunda hamsinin boyutunda önemli bir fark oluşacağını ve ürün kalitesinin artacağını söyledi.

Son yıllarda hamsinin neslinde küçülme görüldüğüne dikkat çeken Dinçer, “İnceliğini bir önceki yıllardaki avcılıkla bir bütün olarak düşünmek lazım. Hamsi, her ne kadar erken yaşlarda olgunluğa ulaşan bir balık olsa da biz daha önce hamsinin hep küçüklerini avladığımız için yani ergen olmamış sıfır, artı bir yaş grubunu avladığımızdan nesli gittikçe küçülmektedir. Yani, hamsi üreyemeden avlanmış olduğu için bir sonraki yıla yeterince geçememiş oluyor. Hamsinin büyüklüğüne baktığımız zaman muhtemelen şu anda hamsiler sıfır, bir yaş, belki iki yaş arasında çok az bulunur diye düşünüyorum. Hâlbuki normalde hamsiyi sıfır ve üç yaşa kadar görebilmemiz gerekir. Bize göre av yasağının sadece süresi değil, belki hamsi için bir yıl avlanmayabilir. Çünkü hamsi, çabucak büyüyen bir balık olduğu için ileriki yıllarda daha iri, daha kaliteli bir ürüne kavuşması mümkün olabilir" dedi.

Hamsinin Karadeniz’in en popüler balığı olduğunu kaydeden Dinçer "Karadeniz'de hamsiye göre diğer balıklar daha az. Hamsi miktar olarak avcılığımızın yüzde 60’ını oluşturuyor. Genel olarak balıkçılık yönetimi açısından sorumlu bireyler ve tüketiciler olarak diğer balıklar içinde aynı hassasiyeti göstermemiz gerekir. Av yasağı bir yıl uzatılırsa hamsinin boyutunda önemli bir fark oluşur, ürün kalitesi artar. Biraz daha da bollanır bunda hiç şüphe yok. Mevcut av yasaklarımız aslında çok yetersiz değildir. Mevcut av yasaklarımız çoğunlukla büyük bir isabettir. Önemli olan bunların sahadaki uygulamalarındaki başarı oranıdır. Yoksa sanki biz; denizlerimiz korunmuyor avcılık bilinci hiç yokmuş gibi bir şey söylememiz ebetteki yanlış olur. Giderek artan çevre bilinci iyiye doğru gitmektedir. Bu süreç her zaman olduğu gibi dinamik bir süreçtir ve her katılımcıdan katkıyı bekler" diye konuştu.

“Bu sezon hamsi bol ancak ince”
Hamsinin bu sezon bol ancak ince çıktığına işaret eden Dinçer, “Bu seneki av verilerine baktığımızda hamsinin nispeten ince ancak miktar olarak yeterince bol olduğunu söyleyebiliriz. Geçmiş yıllarda uzun dönem av verilerine bakıldığında özellikle Karadeniz’deki pelajik balıklarda hamsi ile palamut arasında ters bir ilişkinin olduğunu söylememiz mümkündür. Genel olarak hamsinin bol olduğu dönemde palamudun az, palamudun az olduğu dönemde hamsinin bol olduğunu söyleyebilmemiz mümkündür. 2017-2018 yılları arasındaki karşılaşmaya baktığımızda palamutta yüzde 300 artış, hamside ise yüzde 60 oranında bir düşüş olduğunu görmekteyiz. Bu yıl palamut sezonu geçti ancak palamut yok denecek kadar az idi. Hamsi sezonu ise halen devam etmekte ancak şu ana kadar erken olmakla birlikte elimizdeki mevcut av verilerine baktığımızda hamsinin bolluğunun yeterli düzeyde olduğunu söylememiz mümkündür. Dolayısıyla bu durumda hamsi ile palamut arasındaki ters ilişkinin doğru olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

“Hamsinin göçü deniz suyu sıcaklığı ve besin durumuna bağlı”
Prof. Dr. Cemal Dinçer, hamsinin göçmen bir balık olduğu, göç durumunun ise deniz suyu sıcaklığı ve besine bağlı olduğunu kaydetti. Dinçer, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Hamsi göçmen bir balık. Kışlamak üzere Karadeniz’deki kıyılarımıza gelmektedir. Özellikle rutin olarak takip ettiği döngüyü büyük ölçüde deniz suyu sıcaklığına bağlı olarak devam ettirmektedir. Ancak deniz suyunda meydana gelen ekolojik değişimler özellikle su sıcaklığı ve besin bolluğu buna bağlı olarakta göçteki standart takipte değişiklikler olabilmektedir. Normal olarak hamsinin Karadeniz’de av verme periyodu 3,5-4 ay gibi olması gerekir. Kasım ayında başlayıp Mart’a kadar düzenli bir şekilde yani, homojen bir dağılım gösterir idi. Yaklaşık 15-20 yıl öncesine kadar bizim gözlemlerimiz hep bu yönde idi. Özellikle son 5-10 yıldır hamsinin doğal olarak takip ettiği alışılmış göç durumunun da değişiklikler yaşanmaktadır. Su sıcaklığındaki değişimler ve besin bolluğuna bağlı olarak hamsi, yiyeceğini nerede buluyorsa oraya doğru, bir de uygun ortamı bulması durumunda göçünde değişiklikler yaşanmaktadır. Yani erken gelip erken gidebilmektedir. Veyahut erken gelip geç gidebilmekte. Hamsi sürü oluşturan bir balık olduğu için avlanma tekniği açısından da böyle bir teknik üzerinden örneğin gır gır avcılığı tekniği ile avlanabildiği için dağınık olarak sularımızda bulunmuş olsa bile biz hamsiyi yok olarak görebilmekteyiz. Çünkü avlanabilecek kadar bir sürü oluşturmamış olabiliyor.”

Bekir Koca - Ozan Köse

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Canik’te 19 Mayıs coşkusu Samsun’un Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda gençlerle ve vatandaşlarla bir araya geldi. Gençlerin bayram sevincini paylaşan Başkan İbrahim Sandıkçı, “Şehrimizde yakılan bağımsızlık meşalesi, topyekun bir milli zaferin kapılarını aralamıştır” dedi. Canik’teki 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı’nın gençlerle ve milli sporcularla gerçekleştirdiği otobüs turunda vatandaşlar, gençlerle birlikte otobüsten çalan 19 Mayıs marşlarına eşlik etti. Canik Belediyesi’nin ilçede düzenlediği kutlama programlarında, bayram sevinci 7’den 70’e tüm vatandaşlar tarafından paylaşıldı. Milli Mücadele’nin ilk adımının Samsun’da atıldığına dikkat çeken Başkan İbrahim Sandıkçı, “Bundan tam 105 yıl önce bağımsızlığımıza giden yolda ilk adım Samsun’umuzda atıldı. 19 Mayıs bizlere bir kez daha gösteriyor ki, aziz milletimiz bağımsızlık ve hürriyetinden hiçbir zaman taviz vermemiştir ve her ne olursa olsun vermeyecektir” diye konuştu. “Gençliğimiz ülkemizi her alanda daha ileriye taşıyacaktır” Gençlerin Türkiye Cumhuriyeti’ni her alanda ileriye taşımaya devam edeceklerine inandıklarını dikkat çeken Başkan Sandıkçı, “19 Mayıs gençliğimize olan güvenin simgesidir. Gençliğimiz, şehrimizde yakılan bağımsızlık meşalesinin ebedi savunucuları olarak bilim, teknoloji ve sanat başta olmak üzere özgün çalışmaları, ürettikleri yerli ve milli eserlerle ülkemizi her alanda daha ileriye taşıyacaktır. Bu vesileye başta Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan, millet ve bayrak uğrunda şehadet mertebesine ulaşan tüm şehitlerimizi rahmetle yâd ediyor, gazilerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun” ifadelerine yer verdi.
İstanbul Ümraniyeli çocuklar 19 Mayıs’ta ’En Şen Festival’de doyasıya eğlendi Ümraniye Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Ümraniye Millet Bahçesi’nde özel gereksinimli bireyler için bir festival düzenledi. Festivale katılan çocuklar; sahne gösterileri, geleneksel çocuk oyunları ve workshop etkinlikleriyle keyifli bir gün geçirdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Ümraniye’de coşkuyla kutlandı. Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen En Şen Festivali’nde, Ümraniye Millet Bahçesi’ni dolduran özel gereksinimli çocuklar, aileleriyle birlikte sahne gösterileri, geleneksel çocuk oyunları ve workshop etkinlikleriyle doyasıya eğlendiler. Düzenlenen festivale Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın yanı sıra; AK Parti İstanbul Milletvekili Tuğba Işık Ercan, özel gereksinimli çocuklar ve aileleri katıldı. Festival alanında yok yok Festival alanında; çocukların aileleriyle birlikte kaşıkla yumurta taşıma, çuval yarışı, mandal takma, halka geçirme, seksek ve penaltı oyunu renkli görüntülere sahne oldu. Ayrıca etkinliğe katılan çocuklara katılım madalyası da verildi. Workshop etkinlikleriyle devam eden festivalde Başkan İsmet Yıldırım, tek tek rüzgar gülü atölyesi, resim atölyesi, bez çanta baskı atölyesi, ebru atölyesi, yüz boyama atölyesi, ahşap boyama ve taşlama gibi atölyelerde çocuklarla birlikte çalışma yaptı. Festival sahnesinde eğlenceli dakikalar Festival alanında çocuklar için akrobasi, maskotlar, sihirbaz, balon show, palyaço gösterileri, sandalye kapmaca, deve-cüce ve ritim gibi birbirinden eğlenceli gösteriler de düzenlendi. “Söz verdiğim gibi bu yaz engelsiz yaşam merkezini yapacağız” Festivale katılarak gençler ve aileleriyle bir araya gelen Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, “Bugün çocuklarımız ve gençlerimizin günü. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın bize, gençlerimize armağan ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı. Çok güzel bir gün. Başka bir milletin böyle bir gençlik bayramı yok. Bizim gençlik bayramımız var. Onun için biz de bugün bir farkındalık yapalım dedik, engelsiz olan kardeşlerimizi, gençlerimizi aileleriyle bir araya getirdik. Bütün Ümraniyelilerin, Türkiye’mizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı tebrik ediyorum” dedi. Müjdeli haberi paylaşarak konuşmasına devam eden Başkan İsmet Yıldırım, “Ümraniye’de var ama daha güzelini yapacağız. Söz vermiştim. İnşallah bu dönem engelsiz yaşam merkezini yapacağız, projelerimiz hazır. Bu yaz içerisinde temeline başlayacağız ve devam edeceğiz. O zaman siz anne ve babalar biraz daha rahatlayacaksınız. Allah sizden razı olsun. Bu çocuklara çok güzel bakıyorsunuz. Tekrar bayramınızı tebrik ediyorum” dedi.
İstanbul Kassanov’dan, Kazakistan’da yaşanan afet sonrası başlatılan yardım kampanyasına destek Kazakistan’ın batı bölgelerini etkileyen sel felaketi sonrası, Almatı’da düzenlenen toplantıda, Kazakistan Ahıska Türk Kültür Merkezi ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği Kazakistan Temsilciliği tarafından gerçekleştirilen yardım çalışmalarında son durum açıklandı. Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, kendi kaynaklarından 200 milyon Tenge nakdi yardım yapıldığını belirtti. Bunun yanı sıra Ahıska Türkleri 50 milyon tenge değerinde temel ihtiyaç malzemesi de gönderdi. Böylelikle yardım miktarı toplamda 250 milyon Tenge’ye ulaştı. Ziyatdin Kassanov konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ’’Kazakistan bizim vatanımız. Cumhurbaşkanımız Kasım Cömert Tokayev liderliğinde başlatılan çalışmalara destek veriyoruz. Bu yardımlar, felaketzedelerin yaralarını sarmak ve umutlarını yeniden yeşertmek adına önemli bir adım oldu. Birlik ve dayanışma ruhuyla Kazakistan’ın geleceği için umutlarımızı birlikte yeşertiyoruz. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev başkanlığında yürütülen yardım çalışmalarına yerimizi aldık. Yardımlarımız yaralar sarılana kadar devam edecek.’’ ’’Yardım planı’’ hakkında konuşmuştu Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev 18 Nisan 2024 tarihinde sel felaketinden etkilenen Tobol kentindeki operasyon karargahında Kostanay bölgesi sakinleriyle toplantı gerçekleştirmişti. Cumhurbaşkanı Tokayev toplantıda selden etkilenen her bölge, ilçe ve köye yapılacak yardımlar hakkında bilgiler vermişti.