EKONOMİ - 26 Mart 2021 Cuma 09:50

İstiridye mantarı orman köylüsünün gelir kapısı oldu

A
A
A
İstiridye mantarı orman köylüsünün gelir kapısı oldu

Artvin'de orman köylüsünün yerinde kalkındırılması kapsamında başlatılan ekonomik nitelikli desteklerle, istiridye mantarı üretimleri devam ediyor.

Artvin’in merkeze bağlı Ballıüzüm köyünde Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan tam otomasyonlu istiridye (kayın) mantar üretim tesisleri orman köylüsünün gelir kapısı haline geldi. Köylüler tarafından doğal ortamda yetiştirilen kayın mantarının faydaları saymakla bitmiyor. Diğer mantarlara göre besin değeri daha fazla olurken, kırmızı et ve baklagillerle aynı, beyaz etten ise iki kat daha fazla protein oranına sahip.
Artvin Orman Bölge Müdürü Dr. Mimar Sinan Özkaya, orman köylüsüne ek gelir kapısı haline gelen istiridye mantarının üretildiği Ballıüzüm köyündeki mantar üretim serasında yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

İstiridye mantarı orman köylüsünün gelir kapısı oldu

“Aylık 2,5 ton üretim kapasitesine ulaşıldı”

Artvin İli Mantar Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Beyaz burada verdiği bilgilerde “Artvin Orman Bölge Müdürlüğünden kayın mantarı yetiştiriciliği için 2013 yılında aldığımız 100 kütüklük destekten sonra, günümüze kadar çok yol kat edildi. 2017 Aralık ayında 108 metrekare alanda tam otomasyon sistemli kurulan, tesisin aylık 2.5 ton üretim kapasitesine sahip hale geldi. Mantar üreticiliğine adım atmalarına sebep ve destek olan, Orman Bölge Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da polise direnen şüphelilerle arbede kamerada: Asker kaçakları polise saldırdı Küçükçekmece’de yapılan uygulamada şüphe üzerine durdurulan şahıslar, polise zorluk çıkartarak direnmeye başlayınca ortalık karıştı. Şahıslardan biri polisi burnuna yumruk atarak yaralarken diğeri ise memura şarjörle saldırdı. Gözaltına alınan 4 şüpheliden ikisinin asker kaçağı olduğu ve araçta da bir miktar esrar ele geçirildiği ortaya çıktı. Yaşananlar ise kameralara yansırken, şahısların “uyuşturucu madde kullanmak” suçundan toplamda 9 adet suç kaydı olduğu ortaya çıktı. Olay, dün öğle saatlerinde Küçükçekmece İstiklal Caddesi üzerinde meydana meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğüne bağlı motorize polis timi, cadde üzerinde uygulama yapmaya başladı. Bu sırada polis ekibi, şüphe üzerine 14 KJ 146 plakalı hafif ticari aracı durdurdu. Araçtan inmeleri sonrasında üst aramaları yapılacağı esnada polise direnmeye başlayan şahıslardan B.G., polis memuru S.A.’yı burnuna yumruk atarak yaraladı. Diğer şahıs C.K. da polis memuru O.B.’nin belindeki şarjörü alarak ona vurmaya başlayınca ortalık karıştı. Polisin burnuna yumruk atıp şarjörüyle saldırdılar Polis ekiplerinin müdahalesi sonucu B.G. ve C.K. ile birlikte U.K. ve S.G., kelepçelenerek etkisiz hale getirildi. Ardından araç içerisinde yapılan aramada bir miktar tütüne karıştırılmış esrar maddesi ele geçirildi. Aramaların ardından hastanede sağlık kontrolünden geçirilen 4 şahıs, emniyete götürüldü. Emniyette “görevli memuru mukavemet” ve “uyuşturucu madde kullanmak” suçundan adli işlem yapıldı. Emniyette “uyuşturucu madde kullanmak” suçlarından toplamda 9 adet suç kaydı olan şahıslardan ikisinin asker kaçağı olduğu ortaya çıktı.
İzmir Ruhsatsız tabancalar, çamaşır makinesinden çıktı İzmir’in Bornova ilçesinde gerçekleştirilen ruhsatsız tabanca operasyonunda şebekenin gizlediği tabancalar, çamaşır makinesinin içinde çıktı. Polis tarafından derinleştirilen soruşturma kapsamında toplamda 7 ruhsatsız tabanca, 1 kurusıkı tabanca ve çeşitli silah parçaları ele geçirilirken, olayla ilgili toplam 6 şüpheli gözaltına alındı. İzmir Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Motosikletli Polis Timleri Amirliği ekipleri, Bornova ilçesinde bir adreste yasa dışı silah ticareti yapıldığı bilgisi üzerine harekete geçti. Polis ekipleri tarafından adrese gerçekleştirilen baskında, çamaşır makinesine gizlenmiş 2 ruhsatsız tabanca ve 1 kurusıkı tabanca ele geçirilirken olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı. Gasp Büro Amirliği tarafından derinleştirilen soruşturma kapsamında yakalanan şüphelilerle bağlantılı olduğu tespit edilen şahısların da adreslerine baskın gerçekleşti. Adreslerde yapılan aramalarda, 5 adet ruhsatsız tabanca, ve çeşitli silah parçaları ele geçirilerek 4 şüpheli daha yakalanarak gözaltına alındı. Yapılan çalışmalar sonucunda toplamda 7 ruhsatsız tabanca,1 kurusıkı tabanca ve çeşitli silah parçaları ele geçirilirken, 7 şüpheli sorgulanmak üzere emniyete götürüldü. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüphelilerden 4’ü silah ticareti yapmaktan çıkarıldığı mahkemece tutuklanırken, 1 şüpheli adli kontrol şartıyla, 1 şüpheli de mahkemeden serbest kaldı.
Bitlis Süphan Dağı’nın eteklerinde üretim yapan arıcılar bu yıl yüksek rekolte bekliyor Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde florası zengin Türkiye’nin üçüncü büyük yüksek dağı olan Süphan Dağı’nın eteklerinde bal üretimi yapan arıcılar bu yıl iyi bir rekolte bekliyor. Bitlis ve çevre illerde bal üretimi yaparak geçimini sağlayan arıcılar, ilkbahar ayları ile birlikte kovanlarını, yüksek rakımlı ve zengin bitki örtüsüne sahip yaylalara yerleştiriyor. Yoğun bir çalışma yapan arıcılar, yüksek rakımlı yaylalarda bu yıl daha zengin bitki örtüsü bulunduğunu, bunu da bol yağış ve havaların geç ısınmasından kaynaklandığını söyledi. Adilcevaz sınırları içerisinde bulunan Türkiye’nin en yüksek rakımlı 3’üncü dağı olan 4 bin 58 rakımlı Süphan Dağı’nın 2 bin rakımlı eteklerine konaklayan arıcılar, bol yağışlı kış ayları ve havaların geç ısınmasından dolayı bal üretimde bu yıl iyi bir rekolte beklediklerini ifade etti. Ordu’dan gelerek geven ve kekik başta olmak üzere zengin bitki florasına sahip olan alanlarda bal üretimine başladıklarını ifade eden Mustafa Düzgün, “Süphan Dağı’nın eteklerine geldik. Şu anda Süphan Dağı’nın 2 bin rakımlı bölgesindeyiz. Buranın bitki örtüsü ve balı kaliteli olduğu için kovanlarımızı buraya getirdik. Yaklaşık 5 ay burada kalacağız. Buralarda bu sezonun mahsulünü aldıktan sonra tekrar Ordu’ya döneceğiz. İnşallah buradan iyi bir verim bekliyoruz. Şu anda burada yaklaşık 150 civarında arı kovanım var” dedi.