DÜNYA - 13 Ağustos 2025 Çarşamba 21:17 | Son Güncelleme : 13 Ağustos 2025 Çarşamba 21:19

İtalya: "Ateşkes için Rusya’ya baskı yapılması gerekiyor"

A
A
A
İtalya: "Ateşkes için Rusya’ya baskı yapılması gerekiyor"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ABD, Ukrayna ve AB liderleri ile Ukrayna konusunda yapılan video konferansın ardından yaptığı açıklamada, "Ateşkes için Rusya’ya baskı yapılması gerekiyor" ifadelerini kullanırken, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ise, "Uluslararası tanınırlığı olan sınırlar güç kullanılarak değiştirilmemelidir" dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupalı liderler ve NATO’nun gerçekleştirdiği Ukrayna konulu video konferansın ardından liderlerden Ukrayna’ya ilişkin "fikir birliği" ve "ortak zemin" açıklamaları geldi. ABD, Ukrayna, AB liderleri ve NATO, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cuma günü ABD'nin Alaska eyaletinde yapacağı görüşme öncesinde iki video konferans gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından liderler, Ukrayna’ya ilişkin "fikir birliği" ve "ortak zemin" açıklamalarında bulundu.

"Uluslararası tanınırlığı olan sınırlar güç kullanılarak değiştirilmemelidir"

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, "Başbakan, Ukrayna’ya olan desteğimizin sarsılmaz olduğunu açıkça ifade etti. Uluslararası tanınırlığı olan sınırlar, güç kullanılarak değiştirilmemelidir ve yapılacak herhangi bir anlaşma, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü savunmak için sağlam ve güvenilir güvenlik garantilerine sahip olmasını içermelidir" dedi.

"Top artık Putin’in sahasında"

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı Trump’ın Putin ile Alaska'da gerçekleştireceği görüşme öncesinde ABD Başkanı, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle muazzam bir görüşme gerçekleştirdik. Ukrayna’ya karşı yürütülen bu korkunç savaşı sona erdirmek ve adil ve kalıcı bir barış tesis etmek için birlik içerisindeyiz. Donald Trump’ınn liderliğini ve müttefiklerle yakın koordinasyonunu takdir ediyoruz. Top artık Putin’in sahasında" ifadelerini kullandı.

"Avrupa, ABD ve NATO, Ukrayna konusundaki ortak zeminlerini güçlendirdi"

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Bugün çok iyi bir görüşme gerçekleştirdik. Bugün Avrupa, ABD ve NATO, Ukrayna konusundaki ortak zeminlerini güçlendirmiştir. Yakın koordinasyon içerisinde kalmaya devam edeceğiz. Kimse barışı, daha doğrusu adil ve kalıcı bir barışı bizden çok istiyor olamaz" dedi.

"Trump, yönetim olarak Avrupa’ya yeniden barış getirmeyi görev edineceğimizi söyledi"

ABD Başkan Yardımcısı James David Vance, görüşmenin ardından İngiltere’deki bir askeri üste ABD askerlerine hitabı sırasında yaptığı açıklamada, "Sahneye çıkmadan hemen önce Trump ile görüştüm. Kendisi, çok net bir şekilde, yönetim olarak Avrupa’ya yeniden barış getirmeyi görev edineceğimizi söyledi" dedi.

"Önümüzdeki gün ve haftalar belirleyici olabilir"

Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD Başkanı ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy dahil Avrupalı liderlerle harika bir görüşme gerçekleştirdik. Uyumlu görüşler ve birlik söz konusu. Bir ateşkes ve sürdürülebilir barış için birlikte çalışıyoruz. Yolun her adımında Ukrayna’nın yanındayız. Önümüzdeki gün ve haftalar belirleyici olabilir" dedi.

"Ateşkes için Rusya’ya baskı yapılması gerekiyor"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise bugünkü video konferansa katılan liderlerin görüş birliği içerisinde olduklarını söyledi. Meloni, Ukrayna’da barış için bir ateşkes ve Rusya’ya baskı yapılması gerektiğini ifade ederek, Rusya’ya bir baskı unsuru olarak yaptırımlara dikkat çekildi.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Her Yaşta Sanat Çalıştayı’nda ’sanatın yaşı yok’ mesajı verildi Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ev sahipliğinde 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen "Her Yaşta Sanat Çalıştayı"nda sanat aracılığıyla kuşaklar arası etkileşim güçlendirilirken, paylaşım ve üretim odaklı bir ortam oluşturuldu. Yaşlılar Haftası kapsamında hayata geçirilen etkinlik, ileri yaş bireylerin sosyal hayata aktif katılımını destekleyen önemli bir adım olarak dikkat çekti. Etkinliğe Proje Yöneticisi ve Çalıştay Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Ali Eroğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Aydan Ünal, Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gülüşan Özgün Başıbüyük ile fakülte yönetimi ve çok sayıda öğrenci katıldı. 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencileri de etkinliğe yoğun ilgi gösterdi. Çalıştay, üniversite bünyesindeki Kültür Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Yaşlılık Çalışmaları Araştırma Merkezi iş birliğiyle düzenlendi. Bu yönüyle etkinlik, Akdeniz Üniversitesi’nin bilimsel ve sosyal projelerdeki öncü rolünü bir kez daha ortaya koydu. "Sanatın yaşı yok" mesajı verildi Çalıştayın koordinatörlüğünü yürüten Prof. Dr. Mehmet Ali Eroğlu, projenin üniversite bünyesinde geliştirildiğini belirterek, ileri yaş bireylerin üretkenliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Sanatın evrensel bir değer olduğuna vurgu yapan Eroğlu, her yaştan bireyin sanatla buluşmasının önemine dikkat çekti. İleri yaş grubundaki bireylerin aktif ve üretken bir yaşam sürmelerini desteklemeyi amaçladıklarını vurgulayan Eroğlu, "Yaşlılar bizim kıymetli büyüklerimizdir. Onların hayatın içinde aktif şekilde yer almalarını sağlamak amacıyla ’Her Yaşta Sanat’ sloganı ve ’Gelenekselimiz Geleceğimizdir’ ilkesiyle etkinlik düzenliyoruz" dedi. Geleneksel sanatlar uygulamalı tanıtıldı Etkinlikte hat, tezhip, minyatür, ebru ve çini gibi geleneksel Türk sanatları katılımcılara uygulamalı olarak tanıtıldı. Selçuklu’dan Osmanlı’ya uzanan kültürel mirasın deneyimlendiği çalıştayda, katılımcılar hem öğrenme hem de üretme fırsatı buldu. Keçe ve dokuma çalışmaları ise nostaljik anların yaşanmasına katkı sağladı. Yaklaşık 50 öğrencinin eğitici olarak görev aldığı organizasyona 200’e yakın kişi katıldı. Farklı yaş gruplarını bir araya getiren etkinlikte, sanat aracılığıyla kuşaklar arası etkileşim güçlendirilirken, paylaşım ve üretim odaklı bir ortam oluşturuldu.
Samsun İlkadım Belediyesi’nde en düşük maaş 45 bin TL oldu Samsun’un İlkadım Belediyesi ile yetkili sendika arasında imzalanan sözleşme ile 2026 yılı için en düşük işçi maaşı 45 bin TL olarak belirlendi. İlkadım Belediyesi ile Hizmet-İş Samsun Şubesi arasında devam eden maaş sözleşmesi görüşmeleri sona erdi. Karşılıklı mutabakata varılan görüşmeler sonucunda İlkadım Belediyesi’nde çalışan işçi personelin maaşı mesailer hariç, ikramiyeler ve ek ödemelerle birlikte en düşük 45 bin TL olarak belirlendi. Sahada çalışan personelin maaşları ise yine mesailer hariç, ikramiyeler ve ek ödemelerle birlikte 49 bin TL olarak belirlendi. İlkadım Belediyesi Başkanlık Makamında gerçekleştirilen imza töreni sonrası konuşan İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Çalışanlarımızın yeni ücretleri kendileri ve aileleri için hayırlı olsun" dedi. "İşçilerimize hayırlı olsun" İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, "Belediyemizde gece gündüz demeden çalışan işçi kardeşlerimizin maaş artışları için Hizmet-İş Sendikası Samsun Şubesi ile görüşmelerimizi tamamladık. Sendika ile yapılan görüşmeler neticesinde işçi kardeşlerimizin maaşlarını 2026 yılı için en düşük 45 bin TL olarak belirledik. Sahada çalışan personellerimizin maaşlarını ise en düşük 49 bin TL olarak belirledik. İşçi kardeşlerimizin maaşları, mesailer hariç görev tanımına göre 55 bin TL’yi bulacak. Yapılan maaş düzenlemesinin belediyemize, tüm personelimize hayırlar getirmesini diliyorum. İşçilerimiz adına görüşmelere katılan Hizmet-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Ziya Uzun’a da teşekkür ediyorum. Yapılan maaş düzenlemelerinin tüm personellerimize ve kıymetli ailelerine ve İlkadım ilçemize hayırlı olsun" diye konuştu.