GÜNDEM - 12 Temmuz 2019 Cuma 10:04

İtalya'da dişçiliği bırakıp Çanakkale'de köye yerleşti

A
A
A
İtalya'da dişçiliği bırakıp Çanakkale'de köye yerleşti

İtalya’dan 5 yıl önce Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Babakale köyüne tatil için gelen daha sonra ise burada yaşamaya karar veren İtalyan Adriano-Tiziana Cian çifti, yılın tüm aylarını köyde el işi çalışmaları yaparak geçiriyor.

Daha önce de Türkiye’nin çeşitli yerlerini gezen İtalyan çift, 5 sene önce geldikleri Babakale köyüne hayran kaldı. Daha önceden dişçilik yapan ve emekli olduktan sonra Türkiye’ye tatil amaçlı seyahatler gerçekleştiren Adriano Cian, Türk toplumunu çok sevdiklerini ve yıllardır hiçbir problem ile karşılaşmadıklarını dile getirdi. 5 yıldır yaz-kış aralıksız olarak yaşadıkları köyde bir de el sanatları atölyesi açarak çalışmalar yapan çift, bu işi para için değil hobi olarak yaptıklarını da dile getirdi.

“Babakale halkını çok sevdik” 

İtalya’dan Babakale’ye geliş süreçlerini anlatan Adriano Cian, köye olan hayranlıklarını dile getirerek, “Buraya 5 yıl önce geldik. Araba kullanıyordum, yolu kaybettik ve Babakale’ye geldik. Son durak burasıydı. Şimdi burada kalıyoruz. 7-8 sene önce de bir kere buraya gelmiştim. Kaleyi görmüştüm. Çok güzel bir yer. Burada el işi çalışmalar yapıyoruz. Sadece hobi için yapıyoruz, başka bir şey için değil. Bu çalışmalarla burada zaman geçiriyoruz. Çünkü biz emekliyiz, sakin yaşıyoruz. Burada yaşadığımız 5 yılda Babakale halkını çok sevdik. Hepsi bizim için çok iyi arkadaşlar. Türkiye’nin birçok yerine seyahat ettim. Çok uzun süre seyahatler yaptım. Hiçbir zaman burada bir problemle karşılaşmadım. Türk halkı çok güzel bir halk” şeklinde konuştu.
Türkçe birçok kelimeyi bildiklerini ancak konuşma konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirten İtalyan çift, Babakale köyünden ayrılmayı düşünmediklerini de sözlerine ekledi.  

Selahattin Murathan Yıldırım - Cenk İşver - İpek Güney
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da KKKA eğitim semineri düzenlendi Çorum’un Sungurlu ilçesinde, baharın gelmesi ve havaların ısınması ile ortaya çıkan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına sebep olan kene ısırmalarına karşı vatandaşlar uyarıldı. Sungurlu Devlet Hastanesi’nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Akıncı tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden Korunma Yolları temalı eğitim düzenlendi, seminer sonrasında hasta ve hasta yakınlarına farkındalık oluşturmak amacıyla danışma biriminde stant açıldı. Konuya ilişkin olarak hastane başhekimliğinden yapılan açıklamada, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir" denildi. Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası) kene olup olmadığını kontrol etmesi istenilen açıklamada, "Yapılan kontrollerde kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır " ifadeleri kullanıldı. Kene tutunan kişiler kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri konusunda da ikaz edilen açıklamada, "Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır" bilgileri verildi.