ASAYİŞ - 01 Mart 2022 Salı 14:32

‘İzinsiz Bank’ davasında tosuncuktan savunma: 'TDK’ya göre bank kelimesi oturaktır'

A
A
A
‘İzinsiz Bank’ davasında tosuncuktan savunma: 'TDK’ya göre bank kelimesi oturaktır'

Binlerce kişinin dolandırıldığı Çiftlik Bank sistemindeki ‘Bank’ adını izinsiz kullandıkları gerekçesiyle “5411 sayılı Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçundan 3 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan ‘tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın savunmasında, “Türk Dil Kurumu sözlüğünde bank sözcüğünün anlamı park ve bahçelerde kullanılan oturaktır. Ben oturağı da kastetmiş olabilirim, başka bir şeyi de kastetmiş olabilirim” diyerek banka ibaresini değil bank ibaresini kullandığını söyledi.

‘Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın, binlerce kişiyi dolandırdıkları Çiftlik Bank sistemindeki ‘Bank' adını izinsiz kullandıkları gerekçesiyle “5411 sayılı Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçundan 3 yıla kadar hapis talebiyle yargılanmasına devam edildi. Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, başka suçtan tutuklu Mehmet Aydın ve Fatih Aydın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanırken, müşteki Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) avukatı ile sanık Mehmet Aydın’ın avukatı salonda hazır bulundu.

“Banka anlamında kullanılmadı”

Duruşmada savunma yapan sanık Fatih Aydın, “Çiftlik Bank ismi bir tabela ismiydi. Resmi adı değildi. Banka anlamında kullanılmamıştır” dedi. Sanık Mehmet Aydın ise, “BDDK’nın asıl dava açması gerekenler bizim Çiftlik Bank tabelasını kullanmamızı kabul eden belediyelerdir. Ben bu firmayı kurduğumda cebimde 10 bin TL sermayem vardı. Ben Türk Patent Enstitüsü’ne başvurdum ve ‘bu ismi almak istiyorum’ dedim. Onlar da bir sakınca görmedi. Ve Çiftlik Bank markasını adıma tescil ettim. Marka adını 18 ay boyunca kullandım. Reklamını da yaptım. Ben ulusal kanallarda, web sitelerinde reklamını yaptım. Tesislerinde bu ismi tabelalarda kullandım. Herhangi bir sorun çıkamadı” dedi.

“TDK’da bank kelimesi oturak anlamına geliyor”

Bu süreçte kendisine hiçbir uyarı yapılmadığını belirten sanık, “Hakkımda davalar açılınca bu dava da açıldı. Bankacılık Kanunu’nda banka ibaresinin kullanılması yasaklanmış. Halbuki ben bank ibaresini kullandım. Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde bank sözcüğünün anlamı park ve bahçelerde kullanılan oturaktır. Ben oturağı da kastetmiş olabilirim, başka bir şeyi de kastetmiş olabilirim. Ancak ben banka ibaresini kullanmadım” diye konuştu.

“Banka izlenimi oluşmuştur”

Bunun üzerine söz alan BDDK avukatı, “Banka adının kullanılmasıyla suç oluşmuştur. Banka izlenimi oluşmuştur. Sanık beyanında banka adını değil bank adını kullandığını söylemiştir. Yabancı dilde banka anlamına gelen bank sözcüğü kullanılmıştır. Suç maddi anlamda gerçekleşmiştir” dedi. Sanık Mehmet Aydın’ın avukatı Mehmet Keske ise, müvekkilinin para alma yatırma yönünden hiçbir reklam yapmadığını, sadece hayvancılık faaliyetleri ile ilgili reklam yaptığını söyledi.

Ara kararını oluşturan mahkeme, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak, reklamların hangi ulusal kanallarda yayınlandığının kanallardan sorulmasına, Çiftlik Bank adı altında yapılan faaliyetlere dair oluşturulan web sitelerine ilişkin tespit yapılmasına ve rapor oluşturulmasına karar verdi. Mehmet Aydın’ın Çiftlik Bank adına dair herhangi bir marka patent başvurusu yapılıp yapılmadığının da Türk Patent Enstitüsü’ne sorulmasına hükmeden mahkeme, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi için erteledi.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mehmet Aydın ve ağabeyi Fatih Aydın'ın Fame Game Ticaret Sanayi A.Ş., Çiftlik Bilgi İşlem Bilişim Tarım Hayvancılık Ticaret Ltd. Şti. ve Fame Game Softwar Ltd. Şti isimli şirketlerin yetkilileri oldukları anlatılıyor. Sanıkların yetkilisi oldukları şirketlerle ilgili Çiftlik Bank organizasyonu adı altında web sitesi ortamında yaptıkları paylaşımlarda, bu organizasyon tarafından satın alınıp işletildiği belirtilen tesislerde, bu organizasyonun ticari markasını taşıyan ürünlerin üzerinde bir kısım ulusal olan televizyonlarda gösterilen reklamlarda, ‘Bank' ifadesini kullandıkları belirtiliyor.
BDKK raporunda da açıklandığı şekilde sanıkların, ‘Bank' ifadesini kullanmak için 5411 sayılı yasa gereğince ilgili kurumlardan herhangi bir izin almadıklarının tespit edildiğinin kaydedildiği iddianamede, sanıkların herhangi bir şekilde izin almadan ‘Bank' kelimesini yetkilisi oldukları şirketlerin tanıtımlarında, ürünlerin üzerinde ve reklamlarında kullandıkları vurgulanıyor. İddianamede, sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın'ın “5411 sayılı Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

Gamze Erdemir
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Suriye sınırını rengarenk uçurtmalar süsledi Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesi Suriye sınırında düzenlenen uçurtma şenliğinde rengarenk uçurmalar gökyüzünü süsledi. Suriye’nin kuzeyinin terörden arındırılmasının üzerinden yaklaşık 4 yıl geçti. Terörün bölgeden sökülüp atılması Resulayn’da olduğu kadar sınırın Türkiye tarafına da olumlu bir şekilde yansımaya devam ediyor. Binden fazla kişi katıldı Şanlıurfa’nın Suriye sınırında yer alan Ceylanpınar ilçesinde ilki 3 yıl önce gerçekleştirilen uçurtma şenliğinin üçüncüsü düzenlendi. Her geçen gün vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği şenliklere bu yıl binden fazla kişi katıldı. Vatandaşların akın ettiği şenliklerde rengarenk uçurtmalar sınır boyunca gökyüzünü süsledi. Çocuklar uçurtmalarını gökyüzüne salarken aileleri de çocuklarının sevinçlerine ortak oldu. Jandarma çocukları yalnız bırakmadı Uçurtmalarını uçurmakta zorlananlara ise jandarma ekipleri yardımcı oldu. Çocuklarla yakından ilgilenen jandarma ekipleri, çocukların eğlenmesine destek oldu. Çocuklar ve aileleri çok güzel etkinlik olduğunu ve çok mutlu olduklarını ifade etti. Şenliklerin devamını da istediklerini söyleyen Ceylanpınar Bedensel Engelliler Spor Kulübü Antrenörü Metin İdog, "Ceylanpınar halkımız şu anda Kepez tepesinde uçurtmalarını uçuruyorlar. Bu güzel şenliklerin devamını, artmasını diliyoruz” dedi. Gelecek yıl şenliği daha güzel şekilde düzenleyeceklerini söyleyen Ceylanpınar Sivil Toplum Kuruluşları Başkanı Abdulkadir Berhuni ise "Bu sene Ceylanlar Uçurtma Festivalimizin üçüncüsünü gerçekleştirdik. Halkımız çocuklarıyla birlikte güzel vakit geçirdiler. Bunun tekrarını inşallah gelecek yıllarda daha güzel bir şekilde düzenleyeceğiz” diye konuştu. Şenliklerde çocuklara da çeşitli ödül ve hediyeler verildi.
Artvin Artvin’de üniversite öğrencileri sanatı halkla buluşturuyor Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi öğrencileri, sanatı halkın içinde icra ederek ve gerçek yaşamın duygularını eserlerine yansıtmak amaçlı derslerini sokakta yapıyor. Artvin Çoruh Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi öğrencileri, sanatı halkın içinde icra ederek, gerçek yaşamın duygularını eserlerine yansıtıyorlar. Dr. Öğretim Üyesi Kemal Sağlam önderliğinde öğrenciler, sanatın toplumsal bir etkinlik olduğuna inanarak Arhavi’nin tarihi mekânlarında ve halkının arasında çizim derslerini gerçekleştiriyor. Artvin Çoruh Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Kemal Sağlam konuşmasında, Artvin’in sanat eğitimi için en uygun yer olduğunu belirterek, “Öğrencilerimizle buraya geldik sanatsal çalışma yapmaktayız. Çizim terslerimizi dışarda halkla birlikte gerçekleştirmek istedik. Zaten sanat insanların duygu ve düşüncelerini tarih boyunca ifade etmesinde en büyük olgu olmuştur. Sanatçıda bu olguyu gerçekleştiren en büyük öncüdür. Bizde öğrencilerimize bunu aşılayarak halkın arasından halkın sanatçısı çıkması için halkın arasında bu dersimizi gerçekleştiriyoruz. Sanat, toplumun duygularını en samimi şekilde ifade etme aracı olarak kabul edilirken, sanatçılar da bu ifadeyi en etkili biçimde sağlayacak öncüler olarak görür. Öğrencilerimiz Artvin’in kendilerine gösterdiği sıcak ilgi ve sevgiden büyük mutluluk duyuyorlar. Artvin sanat eğitimi için en uygun yer. Öğrencilerimiz halkın kendilerine büyük bir şefkatle yaklaştığını ve bu ortamda eğitim almaktan büyük memnuniyet duyduklarını söylediler” dedi. Artvin Çoruh Üniversitesi öğrencileri ise halkın içinde yaşayarak, onların duygularını anlamaya ve paylaşmaya önem verdiklerini ifade etti.
Sivas 100 yıllık el değirmenleri günümüzde bahçe süsü oldu Sivas’ın Doğanşar ilçesinde yaklaşık 100 yıl önce un ve bulgur öğütmek için kullanılan el değirmenleri, teknolojinin gelişmesiyle işlevini yitirse de günümüzde bahçelerde antika olarak sergileniyor. Geçmişte un ve bulgur öğütmek için kullanılan el değirmeleri modern değirmenlerin yaygınlaşmasıyla birlikte kullanılmamaya başladı. Bir zamanlar her evde bulunan bu değirmenler, artık sadece hatıralarda ve müzelerde yer alıyor. Sivas’ın Doğanşar ilçesi Çatpınar köyünde ise bazı vatandaşlar bu tarihi değirmenleri bahçelerinde sergileyerek geçmişteki zorlu yaşam şartlarını ve insanların el emeğinin değerini hatırlatıyor. “Makineyle yapılanlar taşın öğüttüğünde ki lezzeti vermiyor” Taş el değirmeninin yaklaşık 100 sene önce dedeleri tarafından yapıldığını söyleyen Çatpınar Köyü muhtarı Kamil Kurt, “Dedelerimiz dağdan söküp getirdiği taşın içini oyup el değirmeni yapmışlar.Bizler bu taşa ‘seten’ deriz. Tamamen el yapımı olan bu taşın içerisine yarma ve bulguru koyardık. Taşı döndürerek bu tahılları öğütürdük. Tabi şimdi artık teknoloji ilerledi bu taşlarda antika olarak kaldı. Bahçelerimizi süslüyoruz. Gelen gören insanlar bilmiyor soruyor. Eskiden hep bunları kullanırdık. Şimdi her şey elektronik oldu. Ben 65 yaşındayım 35 yıl önceye kadar halen kullanıyorduk. Öğütmek bir günümüzü alırdı. Hayvanlara bağlardık hayvan döndükçe biz de arkadan tahılları bu taşın içine atardık ve böyle öğütürdük. Tahılda bulunan kepeği tamamen koparırdı tadı çok güzel olurdu. Şimdi makineyle yapılanlar yakarak kepeği alarak öğütüyor ve tabi tadı da taşın öğüttüğünde ki lezzeti vermiyor. Bilen kullanan insanların ilgisini çekiyor. Yeni neslin ilgisini çekmeyebilir ama biz o günleri yaşayıp bu taşı kullandığımız için gördükçe eskiyi yâd ediyoruz” dedi.
İstanbul Güvenli sürüş için yaz lastiklerinin kullanımı önem arz ediyor İSTANBUL (İHA) – Yaz aylarının gelmesiyle kış lastiklerinin değişimi de başladı. Uzmanlar sürüş güvenliği, araç performansı ve yakıt verimliliği gibi konularda fayda sağlaması açısından yaz lastiklerine geçiş yapılmasını öneriyor. Kış lastiği kullanımı tüm ticari araçlarda 1 Nisan itibariyle sona ermişti. 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda daha iyi performans ve güvenli sürüş için üretilen kış lastikleri sıcak havalarda özelliklerini kaybediyor. Uzmanlar havalar ısındığında kış lastiklerinin de değiştirilmesi gerektiğini belirtiyor. Dört mevsim lastikler ya da yaz lastikleri 7 derece üzerinde havalarda kullanıldığında daha iyi performans veriyor ayrıca yakıt tasarrufu açısından da fayda sağlıyor. Uzmanlar kış mevsimine uygun koşullarda kullanılan kış lastiklerinin yazın değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Yaz lastiğine geçişin önemiyle ilgili değerlendirmede bulunan Lastikcim.com Genel Müdürü Ahmet Erkan, ‘‘Mevsiminde lastik kullanımı sürüş güvenliği açısından önem arz ediyor. Özellikle yazın kullanılan kış lastikleri sürüş güvenliği açısından büyük riskler taşımaktadır. Kış lastiklerinin 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda kullanılması öneriliyor’’ dedi. Kış lastiğinin yazın kullanılması durumunda ortaya çıkacak olumsuz durumlardan da bahseden Erkan, ‘‘Kış lastiği yazın kullanıldığı dönemde gerek fren mesafesinin uzaması gerekse yol tutuşu ve hakimiyeti kaybetme gibi risklere yol açmaktadır. Nisan ayı itibariyle sürücülerin yaz lastiklerine geçiyor olmaları can ve mal kaybının önüne geçilmesi adına oldukça önemli. Sürücülerin Nisan ayı itibariyle yaz lastiklerine geçmesini öneriyoruz’’ şeklinde konuştu. Kış lastiklerinin özel yapısı sayesinde yumuşak bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Erkan, "Kış lastiği yaz aylarında kullanıldığında çok daha çabuk eridiği için lastik ömrünü kısaltıyor. Yaz lastikleri yaz aylarında kullanıldığında hem sürüş performansı hem de uzun ömür açısından önemlidir. Güvenlik açısından lastiklerin 4’ünün de değiştirilmesi gerekiyor’’ diye konuştu. Erkan, lastikcim.com platformunda birçok global marka ile çalıştıklarını söyleyerek, “Burada kullanıcıların doğru ürüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Platformun en büyük özelliği de doğru araca doğru ürünü satmaktır. Siteye girdiğinizde arama motoru sayesinde, aracınızın marka ve modeline göre uygun lastiği bulabilirsiniz. Bulunduğunuz il veya ilçenize en yakın montaj noktasını seçerek hizmetinizi çok kısa bir sürede alabiliyorsunuz. Sitemizde sadece lastik değil, lastik dışında oto aksesuar, motor yağı ve jant gibi ürünleri de bulabilirsiniz. Bunun dışında siteden aldığınız ürünleri montaj noktalarımıza sevk ettiğinizde, lastik değişiminin yanında rot ayarı, far ayarı gibi hizmetleri de alabiliyorsunuz” dedi. Lastik fiyatları geçen yıla göre iki kat arttı Ortalama olarak 4 adet lastik değişiminin fiyatı 9 bin lira ile 13 bin lira arasında değişiyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan lastik işletmecisi Bahadır Caniklioğlu ise "Geçen yıla göre lastik fiyatları hemen hemen iki katına çıktı. Hem sökme takma hem de lastik maliyetleri artmış durumda. Bayramda yoğunluğun yaşanacağını düşünüyoruz. İnsanlar tatile gitmeden önce lastiklerinin bakımlarını yaptıracaklar. Gerekirse yeni lastik takacaklar. Yüksek ve düşük basınçla lastiklerin kullanılması ömrünü kısaltabilir. Ortalama olarak 4 adet lastik değişimi 9 bin lira ile 13 bin lira arasında değişiyor" dedi.