GÜNDEM - 15 Şubat 2018 Perşembe 11:00

JAK timleri her türlü afette göreve hazır

A
A
A
JAK timleri her türlü afette göreve hazır

Jandarma Komando Özel Asayiş ve Kurtarma (JÖAK) Tugay Komutanlığına bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Tabur Komutanlığı timleri, her türlü afette vatandaşa yardım eli uzatıyor.

JÖAK Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu, "Yapmış olduğumuz görev hayat kurtarmaya yönelik olduğu için personelde aradığımız ilk husus gönüllülük. JÖAK her yerde, bize verilebilecek her türlü görevi her zaman yapmaya hazırız" dedi. 

Kimi zaman depremzedelere uzanan yardım eli, ormanda yolunu kaybedenlerin sesi, kimi zaman da sel, su baskını gibi doğal afetlerde Türkiye'nin dört bir yanında vatandaşın yardımına koşan Jandarma Komutanlığının en gözde ekiplerinden Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, kapılarını İhlas Haber Ajansına (İHA) açtı. JAK'ın yurt içi ve yurt dışında meydana gelebilecek her türlü doğal ve insan kaynaklı afetler ile dağ, mağara, kanyonlarda, su altında arama kurtarma faaliyeti icra etmek maksadıyla 1 Eylül 1999 tarihinde Jandarma Komando Özel Asayiş Komutanlığı bünyesinde Ankara’da kurulduğunu belirten JÖAK Komutanı Tuğgeneral Mustafa Başoğlu, JAK Tabur Komutanlığının Afet Arama Kurtarma Bölükleri ile Dağcılık, Sualtı ve Köpekli Arama Kurtarma Timlerinden oluşan Özel Arama Kurtarma Bölüğünden oluştuğunu ifade etti. Timlerin ülkenin tamamında görev alabilecek şekilde eğitim aldıklarını dile getiren Tuğgeneral Başoğlu, "Taburumuz kurulduğu günden bu yana Bingöl depremi, Konya'daki Zümrüt Apartmanı faciası, Van depremi ve Soma'da maden ocağında meydana gelen göçük olayında görev almıştır. Bugüne kadar 380 olaya müdahale edilmiş ve bu görevler esnasında 83 vatandaşımız sağ olarak kurtarılmış, 287 vatandaşımızın da cenazesine ulaşılmıştır" şeklinde konuştu.

"İlk olarak gönüllülük hususu aranıyor"

Personel alımına ilişkin de bilgi veren Tuğgeneral Başoğlu, "Yapmış olduğumuz görev hayat kurtarmaya yönelik olduğu için aradığımız ilk husus gönüllülük. Bununla birlikte gönüllü personellerin arasından fiziki yeterliliği uygun olanları seçiyoruz. Tabura katılan personel iki hafta süreyle intibak ve oryantasyon eğitimine tabi tutuluyor. Eğitimi başarıyla bitirenler, ardından 8 haftalık arama kurtarma yeterlilik eğitimine de tabi tutuluyor ve ardından kendi branşlarına göre eğitimleri devam ediyor. Eğitimlerimizi gerçek mekanlarda yapmaya çalışıyoruz. Fiilen görev alabileceğimiz her yer bizim eğitim alanımızdır" dedi. 

Ülke genelinde olduğu gibi İçişleri Bakanlığının talimatıyla yurt dışında da görev alabileceklerini aktaran Tuğgeneral Başoğlu, "Birliğimiz mesai saatleri içinde bir saatte, mesai saatleri dışında 3 saatte askeri veya sivil havaalanlarında hazır olacak imkan ve kabiliyete sahip. Teknik ve teknolojik olarak da tüm donanım mevcuttur. JÖAK her yerde, bize verilebilecek her türlü görevi her zaman yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

"Bir saat içinde göreve intikal ediyoruz"

Timlere atanan personelin yaz ve kış dağı arama kursu, kayak kursu, kayak eğitmenliği kursu, kar motoru kursu gördüğünü söyleyen 1. Dağcılık Tim Komutanı Üsteğmen Yiğit Savaş ise, "Eğitimlerden sonra personelimiz görev yapmaya yeterli hale geliyor. Türkiye genelinde tüm dağ, kanyon, mağara, uçurum veya yüksek binalarda kaybolan, yaralanan veya yardım isteyen vatandaşa yönelik faaliyet icra ediyoruz. Talep edildiğinde bir saat içinde göreve intikal ediyoruz" diye konuştu.

"Kadın olarak görev yapmak benim için gurur"

Kadın astsubaylar olarak daha çok kadın afetzedelerin aranması, kurtarılması ve iletişime geçilmesi konusunda faaliyetlere katıldıklarını dile getiren Üstçavuş Süheyla Acar, "Çok ulvi ve önemli bir görev yapıyoruz. Bir kadın olarak görev yapmak da benim için ayrıca bir gurur. Ülkemizde afetlerin yaşanmamasını temenni ediyoruz fakat yaşanması durumunda da her zaman göreve hazır bir şekilde bekliyoruz" dedi.
Üsteğmen Yusuf Mataracı da üç ve daha az katlı binalarda enkaz zedeye ulaşmak için kuyu tekniği yönteminin kullanıldığı bilgisini vererek, bu sayede enkaz altında kalan kişinin tripod sistemiyle yukarı çıkarılarak kurtarıldığını aktardı.

"Köpeklerimiz jandarma teşkilatının göz bebeğidir"

Doğal afetlerde canlı arama ve kayıp bulma konusunda eğitimli olan JAK köpekleri de tıpkı tim personeli gibi gerektiğinde 24 saat görev yapıyor. Aralarında Girgin, Güz, Aran, Cesur ve Olgun'un da bulunduğu köpekler, aynı zamanda JAK timlerinin moral ve motivasyon kaynağı. Köpeklerden sorumlu Uzman Çavuş Metin Şahin, arama kurtarma köpeklerinin Nevşehir’de bulunan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezinde (JAKEM) personeliyle beraber 6 aylık eğitim sürecinden geçtiğini kaydetti. Köpeklerin eğitimini tamamladıktan sonra görev yerlerine gönderildiğini ve burada da rutin itaat ve branş eğitimlerinin devam ettiğini söyleyen Şahin, "Köpeklerimiz depremde enkaz altında kalan, sel, su baskını gibi doğal afetlerde veya ormanlık alanlarda kaybolan şahısların bulunmasında rol alıyorlar. Bizim köpeklerimiz jandarma teşkilatının göz bebeğidir. Verilen her görevi zor da olsa başarma yeteneğine sahiptirler” dedi.

"Suya atılan suç delillerini buluyoruz"

Jandarma timlerinin karada olduğu gibi tüm teknik malzeme ve donanımlarıyla Türkiye’de göl, gölet, baraj, soğuk sular ve akarsularda veya görüşü olmayan iç sularda arama kurtarma faaliyetleri icra ettiğini dile getiren 3. Su Altı Tim Komutanı Üsteğmen Fatih Çınar da, görüşü olmayan bir suya düşen aracın yerini tespit edip kayıp şahsa ulaşılması, suya atılmış silah gibi suç delillerini bulmak maksadıyla arama faaliyetleri yürüttüklerini söyledi. 

Afet Arama Kurtarma Tim Komutanı Üsteğmen Ömer Hakan Öztürk, herhangi bir sel, su baskını afetinde şişme köprü, rafting botu gibi ekipmanlarla mağdurların tahliyesini gerçekleştirdiklerini kaydetti. 

Yağmur Yıldız - Mustafa Apaydın

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Kıratlı: “Çeşmeli-Taşucu otoyol projesinin ilk etabı 9 farklı noktada devam ediyor” AK Parti Mersin Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyesi Ali Kıratlı, Çeşmeli-Taşucu otoyol projesinin ilk etabının 9 farklı noktada devam ettiğini belirterek, "41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında süre anlamında projenin önünde gidiyoruz" dedi. Kıratlı, Erdemli ilçesinde yapımı devam eden projeleri yerinde inceledi. İlk olarak İmam Hatip Lisesi inşaat alanını ziyaret ederek yetkililerden bilgi alan Kıratlı, sonrasında Çeşmeli-Taşucu Otoban projesinin ilk etabı olan 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında devam eden çalışmaları inceledi, yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Çalışmalar hakkında bilgi aldıktan sonra açıklamalarda bulunan Kıratlı, “Şu anda ‘bu proje yapılmaz, hayal’ denilen Çeşmeli-Taşucu Otoban projesinin Çeşmeli-Kızkalesi etabında yapımı devam eden T2 tünelinin önündeyiz. 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında 10 kilometrelik 7 tünelin yanı sıra 2,5 kilometrelik 5 viyadük ve 8 bağlantı yolumuz var. Mersin’in en büyük ihtiyaçlarından biri olan ve adeta Mersin’in olmazsa olmazı diyebileceğimiz bu proje kapsamında yapılan çalışmalarda hiçbir canlıya, tarihi sit alanlarına, ekosisteme ve doğal güzelliğe zarar verilmeden devam ettiğinin altını özellikle çizmek istiyorum" diye konuştu. "Çeşmeli-Kızkalesi etabı, belirtilen süreden önce tamamlanacak" Çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğinin altını çizen Kıratlı, “2027 yılında bitmesi planlanan ve şu anda 9 farklı lokasyonda 400 emekçi kardeşimizin gayretleri ile yapımı devam eden 41 kilometrelik Çeşmeli-Kızkalesi etabında, süre anlamında projenin önünde gidiyoruz. Kısa süre sonra hizmete açacağımız Çukurova Uluslararası Havalimanımız ile Çeşmeli-Taşucu Otobanı projesi birlikte ele alındığında Mersin, 321 kilometrelik sahili ile ülkemizin ve belki de dünyanın önemli turizm bölgelerinden biri olacaktır. Bu yatırımların Mersin’e kazandırılmasında emeği olan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ulaştırma Bakanımıza, milletvekillerimize, önceki dönem milletvekillerimize, bakanlarımıza, tüm siyasi parti temsilcilerimize, yüklenici firmalarımıza ve en önemlisi tüm emekçi kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. Erdemli programı kapsamında son olarak yeni hizmete açılan Erdemli Çevre Yolunda incelemelerde bulunan Kıratlı, burada yaptığı açıklamada, “Yerel seçimin hemen ardından hizmete açmaya söz verdiğimiz, özellikle Erdemli genelinde ve Mersin’den batı istikametine doğru giden güzergahta trafiği önemli ölçüde rahatlatacak olan 3,2 kilometrelik çevre yolunun hizmete açılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Çevre yolu başta Erdemli olmak üzere tüm Mersin’e hayırlı olsun. Mersin’e ve ilçelerine yatırımlarımız devam edecek” şeklinde konuştu. Kıratlı, programı kapsamında Erdemli Belediyesini de ziyaret ederek Belediye Başkanlığına seçilen Mustafa Kara’ya ’hayırlı olsun’ dileklerinde bulundu.
İstanbul MomTalks 8. yılında İstanbul’da ebeveyn ve eğitimcilerle buluştu Ebeveyn-uzman buluşma platformu MomTalks, 8. yılında İstanbul’da ebeveyn ve eğitimcilerle buluştu. Tüm gün süren ve alanının sevilen isimlerini bir araya getiren etkinliğe yediden yetmişe, çocuklarla ilgilenen ve kendini geliştirmek isteyenler katıldı. Ebeveyn-uzman buluşma platformu MomTalks, 8. yılında İstanbul’da hibrit olarak gerçekleşti. Ebeveynleri, eğitimcileri bilinçlendirmeye ve güçlendirmeye odaklanan etkinlik, 4 Mayıs Cumartesi günü Grand Pera’da gerçekleşti. Ebeveynler, ebeveyn adayları ve eğitimciler bir araya geldi Eğitimci Dr. Bahar Eriş ve Aile Çocuk Yazarı Zeynep İşman ortaklığında gerçekleştirilen etkinlikte her yaş grubundan çocuğu olan ebeveynler, ebeveyn adayları ve eğitimciler için zengin içerikler sunuldu. Girişimci Yazar Gamze Cizreli ve Başarı Uzmanı Mümin Sekman, İlham Verenler oturumunda “Ateşle Oynamak” ve “Rağmenci Olmak” başlıklı konuşmalarını yaptılar. Matematikçi ve eğitim girişimcisi Burcu Haboğlu Baba “Matematiksel hayat becerileri” başlıklı sunumuyla matematik öğrenimi üzerine kritik bilgiler verdi. Geleceğe Dokunan Anneler ev sahipliğinde gerçekleşen diğer oturumda ise Prof. Dr. İsmihan Çetin Artan, toplumda çok yaygın olan ancak fark edilmeyen çocuklukta duygusal ihmal konusunu anlattı. Artan, aynı zamanda toplumsal cinsiyet rollerini erken yaşta kazandırmanın ve aile kültürünün önemine dikkat çeken Evde Eşitlik Var projesinden bahsetti. Öğleden sonra ise Klinik psikolog Damla Til, Boşanma ve Ebeveynlik, Klinik psikolog Şule Önce “Kendini Doğurmak” konularında konuştu. Günün son oturumunda Eğitimci Prof. Dr. Soner Yıldırım, "Her Çocuk Öğrenir Ama Nasıl?" başlıklı konuşmasını yaptı. Tüm oturumların sonunda soru cevap bölümleri yapıldı. “MomTalks bilgi küratörlüğü hizmetiyle ayrışıyor” MomTalks’un fikir annesi Dr. Bahar Eriş, “Bilgiye erişimin çok kolay hale geldiği bu çağda, bilgi kirliliği de ciddi bir sorun. Ebeveynlerin kafası çok karışık. Özellikle çocuk yetiştirme gibi hassas bir alanda, doğru kişilerden kaliteli bilgiye ulaşabilmek büyük önem taşıyor. MomTalks 8 yıldır alanın en değerli uzmanlarını ebeveynler ve eğitimcilerle buluşturarak kaliteli içerik küratörlüğü hizmeti sunuyor. Geleceğin aileden başladığını düşünürsek, anne baba eğitiminin bir memleket meselesi olduğunu görebiliriz. Sorumluluğumuzun ne kadar büyük olduğunun bilincindeyiz ve etkinliğimizi her yıl daha çok sayıda aileye ve eğitimciye ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. “Mutlu çocuklar mutlu aile ortamında yeşerir” MomTalks’un ortağı, Aile ve Çocuk Yazarı Zeynep İşman ise aile eğitiminin her geçen zaman daha da kritik hale geldiğini söyleyerek, “Mutlu, ahlaklı, değerleri olan bireyler yetiştirmek, sağlıklı bir toplum için olmazsa olmaz. Aile bir çocuğun ilkokuludur ve pek çok değer ailede yeşerir. Bu inançla, bugüne kadar binlerce ebeveyn ve eğitimciye dokunduk. Etkinliklerimizi hibrit yaparak yurt içi ve yurt dışından aileler ile de buluştuk. MomTalks artık bir aile ve ülkemizin her yanına bu güzel platformu taşıyacağız” dedi. Gün boyu fuaye alanında markaların standları katılımcılarla buluştu. Ürün tanıtımları ve çeşitli atölyeler gerçekleştirildi.