POLİTİKA - 14 Aralık 2023 Perşembe 13:45 | Son Güncelleme : 14 Aralık 2023 Perşembe 14:35

Japonya’da yolsuzluk iddiaları sonrası kabine değişti

A
A
A
Japonya’da yolsuzluk iddiaları sonrası kabine değişti

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, iktidar partisi LDP ile ilgili yolsuzluk iddiaları sonrasında kabine değişikliğine gitti. Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno’nun da aralarında bulunduğu 4 kişi görevden ayrılırken, yerlerine yeni isimler atandı.

Japonya'da iktidarda bulunan Liberal Demokrat Parti’de (LDP) görevli bazı politikacıların bağış etkinlikleri yoluyla toplanan gelirleri eksik beyan ettiğine yönelik iddialar büyük tepki çekti. Japonya Başbakanı Fumio Kishida'nın skandala adı karışan bakanları görevden alacağına yönelik haberlerin ardından, Baş Kabine Sekreteri Hirokazu Matsuno, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı İchiro Miyashita ile İçişleri ve İletişim Bakanı Junji Suzuki istifalarını sundu.

Kabineye 4 yeni isim

İstifaları kabul eden Japonya Başbakanı Kishida Baş Kabine Sekreteri görevine eski Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi’yi, Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı görevine ise eski Adalet Bakanı Ken Saito’yu getirdi. Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanı olarak eski Bölgesel Kalkınma Bakanı Tetsushi Sakamoto göreve getirilirken, yeni İçişleri ve İletişim Bakanı da aynı pozisyonda daha önce de görev alan Takeaki Matsumoto oldu. Yeni bakanların, İmparatorluk Sarayı'nda gerçekleştirilen bir törenin ardından resmen göreve başladığı öğrenildi.

Yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelmişti

Japonya'da iktidarda bulunan LDP, parti içinde öldürülen eski Başbakan Shinzo Abe’nin adıyla da anılan “Seiwa” grubuna mensup bazı politikacıların bağış etkinlikleri yoluyla toplanan gelirleri eksik beyan ettiklerine yönelik iddialar ile gündeme gelmişti. Japonya Başbakanı Fumio Kishida iddiaları “talihsiz” olarak niteleyerek, halkın siyasete olan güvenini yükseltmeye çalışacaklarını ifade etmişti. Kishida'nın, skandala adı karışan bakanları görevden alacağı iddia edilmişti.

Burak Ersoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Esenlerli gençler “Filistin Özgürlük Dansı Gösterisi”nde bir araya geldi Esenler Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Gençlik Haftası kapsamında düzenlediği 3. Esenler Gençlik Günleri’nde Gazze’ye destek vermek amacıyla “Filistin Özgürlük Dansı Gösterisi” yapıldı. Esenlerli gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusunu 3. Esenler Gençlik Günleri’nde yaşadı. Esenler Gençlik Günleri’nde Gazze’ye destek vermek amacıyla “Filistin Özgürlük Dansı Gösterisi” düzenlendi. Esenlerli gençler 15 Temmuz Millet Bahçesi’nde direnişin sembolü olan “dabke” dansını yaparak Filistin’e destek oldu. Öte yandan programda “Grup Yürüyüş” Filistin için hazırladıkları parçalarını seslendirdi. “İnsanlığın gözü önünde büyük bir soykırım yapılıyor” Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu Gazze’de insanlığın gözü önünde büyük bir soykırım gerçekleştirildiğini belirterek, “Bugün Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir gün. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin siyasi tarihinde cumhuriyetimizin kurucusunun Samsun’a çıkışı o kadar önemli ve anlamlı ki gençlerimize armağan edilmiş bir bayram haline gelmiştir. Bu ülkemizin siyasi tarihi açısından anlamlı ve kıymetli ve cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı anlamlı bir gün. Öbür tarafta da insanlık tarihi açısından anlamlı bir dönemi geçiriyoruz. 21’inci yüzyılda bilgi çağında, iletişim çağında, her şeyin rahatlıkla ulaşılabileceği bir dönemde insanlığın gözü önünde büyük bir soykırım yapılıyor. Filistin’de, Gazze’de katil siyonist İsrail çocukları katlediyor, kadınları katlediyor. Sivil, asker demeden herkesi katlediyor. İşte biz her zaman yeryüzünde adaletin ve vicdanın sesi olmuş milletin çocukları olarak bu güzel bayramımızda gençlerle beraber dünyaya şunu seslendik; Filistin’in özgürlüğü bizim özgürlüğümüz, Gazze’nin özgürlüğü bizim özgürlüğümüz, Gazze’nin acısı bizim acımız, Filistin’in açısı bizim acımız. Her zaman Filistin’in yanındayız. Her zaman Gazze’nin yanındayız. Her zaman da katil ve siyonist İsrail’in karşısındayız” ifadelerini kullandı.
Kütahya Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde mezunlar buluşması Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) mezunları, bu yıl ikinci kez bir araya geldi. DPÜ İİBF Amfi-2’de bu yıl 2. kez düzenlenen buluşmaya DPÜ mezunu olan Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferudun Yılmaz ve DPÜ mezunları katıldı. Saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, "Biz Dumlupınar gibi tarihi bir adı taşıyan genç bir üniversiteyiz. Sizler de bu genç üniversitenin genç mezunlarısınız. Hepinize hoş geldiniz diyorum.Mayıs ayı Türkler için zafer ve kutlama ayıdır. Bizler 6 Mayıs’ta Hıdırellez’i kutlarız. 13 Mayıs bizim için Dil Bayramı’dır. 14 Mayıs günü, 1877 yılında başlayan demokratik bir toplum olma yolculuğumuzda bir Demokrasi Bayramı’dır. 29 Mayıs çağ açıp çağ kapatan tarihi bir dönüm noktası olan Fatih Sultan Mehmet’in komutanlığında İstanbul’un fethinin yaşandığı ve her yıl coşkuyla kutladığımız tarihtir. 19 Mayıs ise Mustafa Kemal Atatürk’ün, Samsun’a ayak bastığı ve Dumlupınar Zaferi’ne giden yolu açtığı tarihtir" dedi. DPÜ mezunu Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, "Hayat boyu öğrenmenin kıymetini bilmeli ve kendimize daima yatırım yapmalıyız. Üniversiteler gerek sahip olduğu fiziki imkanlar gerekse insan gücü olarak çok önemli kurumlar. Ama insanın kendine yatırım yapmayı bilmesi çok daha önemli bir konu. Öğrenme konusundaki tutkunuz adeta içten yanmalı bir motor gibi olsun ve kendi motivasyonunuzu kendiniz oluşturun. O yatırımı kendinize yaparsanız bir yere varırsınız. Bunun için 4 yıllık bir üniversite eğitimi yetmez. Başarmanın ’inanmak’ olduğunu unutmamalıyız. Bizler görevde olduğumuz sürece vatana, millete ve bayrağa hizmet yolunda elimizden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu. Protokol konuşmalarının ardından mezunlar yerleşke turuna katıldılar. Çok sayıda fotoğrafın çekildiği ve hatıralar yâd edildiği turun ardından mezunlar bir araya geldikleri öğrencilere deneyimlerini aktardılar ve kendilerine yöneltilen soruları yanıtladılar. DPÜ Mezunlar Buluşması, Barış Manço heykeli önünde düzenlenen müzik konserinin ardından mezunlar öğrenim gördükleri fakülteleri ziyaret etmesinin ardından sona erdi.
Kayseri Hari Vukas: "Ligde kalmayı garantiledik, mutluyuz" Kayserispor Teknik Sorumlusu Hari Vukas, Konyaspor maçının ardından yaptığı açıklamada, "Bugün itibarıyla ligde kalmayı garantiledik. Bundan dolayı çok mutluyuz" dedi. Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Kayserispor evinde karşılaştığı Konyaspor ile 2-2 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kayserispor Teknik Sorumlusu Hari Vukas, şansın yanlarında olduğu anlar yaşadıklarını ve bugün itibarıyla de ligde kalmayı garantiledikleri için mutlu olduklarını ifade ederek, "Sonrasında gelen kırmızı kart ufak bir şok etti. Maçın ondan sonra kalan 70 dakikadan daha fazla bir kısmını on kişi oynamak zorunda kaldık. Kırmızı kart gördükten sonra takımım bu şoku atlattıktan sonra iyi bir reaksiyon gösterdi ve ilk golü attık, öne geçtik. Golü attıktan sonra çabuk bir şekilde yakalandık. Rakip beraberliği yakaladı, gol attı. İlk yarı bu şekilde bitti. İkinci yarıya başladığımızda kalemizi korumamız, iyi savunma yapmamız gerektiğini biliyorduk. Topun arkasında durduk. Kalemizi savunmaya çalıştık. Aslında beklemediğimiz bir anda da rakip 2-1’i yakaladı. Ama sonrasında tekrar mücadele ederek 2-2’yi bulduk. Bu bizim için çok çok önemliydi. Maçın sonlarına da doğru da rakip haliyle baskı kurdu. Oyun içinde şans faktörünün yanımızda olduğu anlar da yaşandı. Neticesinde bugün itibarıyla ligde kalmayı garantiledik. Bundan dolayı çok mutluyuz. Burada emeği geçen herkese, bütün sporculara teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.
İstanbul Esenlerli gençler “Filistin Özgürlük Dansı Gösterisi”nde bir araya geldi Esenler Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve Gençlik Haftası kapsamında düzenlediği 3. Esenler Gençlik Günleri’nde Gazze direnişine destek vermek amacıyla “Filistin Özgürlük Dansı Gösterisi” yapıldı. Esenlerli gençler, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı coşkusunu 3. Esenler Gençlik Günleri’nde yaşadı. Esenler Gençlik Günleri’nde Gazze direnişine destek vermek amacıyla “Filistin Özgürlük Dansı Gösterisi” düzenlendi. Esenlerli gençler 15 Temmuz Millet Bahçesi’nde direnişin sembolü olan “dabke” dansını yaparak Filistin’e destek oldu. Öte yandan programda “Grup Yürüyüş” Filistin için hazırladıkları parçalarını seslendirdi. “İnsanlığın gözü önünde büyük bir soykırım yapılıyor” Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu Gazze’de insanlığın gözü önünde büyük bir soykırım gerçekleştirildiğini belirterek, “Bugün Türkiye’nin siyasi tarihinde önemli bir gün. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin siyasi tarihinde cumhuriyetimizin kurucusunun Samsun’a çıkışı o kadar önemli ve anlamlı ki gençlerimize armağan edilmiş bir bayram haline gelmiştir. Bu ülkemizin siyasi tarihi açısından anlamlı ve kıymetli ve cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı anlamlı bir gün. Öbür tarafta da insanlık tarihi açısından anlamlı bir dönemi geçiriyoruz. 21’inci yüzyılda bilgi çağında, iletişim çağında, her şeyin rahatlıkla ulaşılabileceği bir dönemde insanlığın gözü önünde büyük bir soykırım yapılıyor. Filistin’de, Gazze’de katil siyonist İsrail çocukları katlediyor, kadınları katlediyor. Sivil, asker demeden herkesi katlediyor. İşte biz her zaman yeryüzünde adaletin ve vicdanın sesi olmuş milletin çocukları olarak bu güzel bayramımızda gençlerle beraber dünyaya şunu seslendik; Filistin’in özgürlüğü bizim özgürlüğümüz, Gazze’nin özgürlüğü bizim özgürlüğümüz, Gazze’nin acısı bizim acımız, Filistin’in açısı bizim acımız. Her zaman Filistin’in yanındayız. Her zaman Gazze’nin yanındayız. Her zaman da katil ve siyonist İsrail’in karşısındayız” ifadelerini kullandı.