GÜNDEM - 13 Ocak 2017 Cuma 15:31

Kaçak ekmekler fırıncıları zora sokuyor

A
A
A
Kaçak ekmekler fırıncıları zora sokuyor

Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş, köy ekmeği gibi isimler altında satılan ve kayıt dışı olarak üretilen ekmeklerin, fırıncıları zor durumda bıraktığını söyledi.

Bu seneki ekmek fiyatlarıyla 2014 yılındaki ekmek fiyatlarının aynı olduğunu ifade eden Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş, “250 gram ekmek fiyatı olarak 1 TL verildi. 37 aydan bu yana ekmeğe zam verilmiyor. 37 ay önce bir çuval unun 60 TL olduğunu tespit ettik. Bugünse bir çuval un 75 TL. 2014 yılında bir ton odun 250 liraydı bu sene bir ton odun 400 TL oldu. Asgari ücret 2014 yılında 860 liraydı 2017 yılında asgari ücret bin 400 lira oldu. Kiralar, vergiler, elektrik, telefon, su bunlar esnafımıza gerçekten çok yansıdı. 37 aydan beri ekmek fiyatları verilmedi” dedi.

"FIRINCILARIN EKMEĞİNE ORTAK OLUYOR"

Fırıncıların, maliyetler artmasına rağmen fedakarlıkta bulunarak ekmeğe zam yapmadıklarını söyleyen İş, “Fakat sadece sorun bunlar değil. Esas sorun olan kayıt dışı ekmekleri önlemek gerekiyor. Kayıt dışı ekmekler nereden geliyor? Köylerden. Köylerde üretilen kayıt dışı olan hijyen ortamında olmadan üretilen ekmekler, Çanakkale’deki fırıncıların ekmeğine ortak oluyor. Burada devlete istihdam sağlayan fırıncılarımız, devletin işsizine iş veren, en az yanında 3-4 tane işçi çalıştıran bu iş yerlerimiz gerçekten çok zor durumda kaldı. Ama bunları önlememiz gerekiyor. Nasıl önleyeceğiz? Çanakkale merkeze en az 10 bin tane kayıt dışı ekmek geliyor. Balıkesir’den, köylerden, sağdan soldan nerede üretildiği belli olmayan ekmekler. Köydeki fırınlarda mı? Hijyen ortamında olmayan üretilen ekmeklerin, Çanakkale esnafının ekmeğine ortak oluyor. Ve Çanakkale’de kayıtlı olan 42 tane fırın burada zarar ediyor. Çünkü 37 aydan beri fiyat alınmıyor. Tabi talepleri var ama biz bu talepleri değerlendireceğiz. Biz burada esnaflarımızın mağdur olmasını istemiyoruz. Tabi burada fiyatları verirken ilimize yakın olan Balıkesir, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli bunlarda fiyat veriyor. Bizde onları baz alarak esnafımıza yardımcı olmaya çalışacağız” diye konuştu.

"HİJYEN ORTAMI DA KESİNLİKLE OLMUYOR"

Kaçak ekmeklere kendilerinin ceza olarak yetkilerinin olmadığını belirten İş, “Burada kayıt dışı çıkan ekmeklerin nerede üretildiği belli değil. Üretilen ekmek hijyenik değilse veya içinden bir şey çıktığı zaman bu iş yerine ceza yazılıyor. Neden? Yeri belli. Ama kayıt dışı olan ekmeklerin, bugün en az 4-5 bin ekmek satılıyor pazar yerinde, cami avlularının önünde, her kahvede ekmek satılıyor, sokakta da ekmek satılıyor. Bunları satmaları mümkün değil. Bu da Tarım İl Müdürlüğünün görevi. Esnaf işyeri açarken il müdürlüğüne kayıt yapıyor, oraya belli bir ücret ödüyor. Bu da Tarım İl Müdürlüğünün görevi, belediye zabıtanın görevidir. Çünkü belediye ruhsatı veriyor, esnafımız belediye işgaliye ücreti, reklam vergisi, su parası bir sürü vergiler ödüyor. Çevre temizlik vergisi, katı atık su parası ödüyor esnaflarımız. Burada hem Tarım İl Müdürlüğü hem belediye zabıtası oda olarak onlardan yardım bekliyoruz. Esnafımızı mağdur etmemek için bu konularda kayıt dışı ekmeklerin önünün kesilmesini istiyoruz. En az 10 bin tane ekmek geliyor Çanakkale’ye. Esnafımızı zor durumda bırakmamamız için bunların önünü kesmemiz gerekiyor. Çanakkale’de günlük 90 bin ekmek üretiliyor, 100 bine yakın ekmek üretiliyor. Bunların 10 bin tanesi dışarıdan geliyor ve kayıt dışı hijyen ortamı da kesinlikle olmuyor. Kayıt dışı ekmeklerin önlenmesi için elimizden gelen her şeyi yapmaya gayret edeceğiz. Ve bunların önünü kesinlikle keseceğiz. Ta Balıkesir’den Çanakkale’ye ekmek geliyor bunun önünü kesmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Murat Yüksel 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Edremit’te muhtarlar toplantısı yeniden başladı Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş, göreve başlamasından sonra muhtarlarla aylık değerlendirme toplantılarını yeniden başlattı. Meclis salonunda muhtarlarla bir araya gelen Başkan Ertaş, tabana yayılan katılımcı bir yönetim anlayışı ile vatandaşa hizmet için birlik içerisinde çalışacaklarını ifade etti. Edremit Belediyesi’nde mahalle muhtarları ile aylık değerlendirme toplantıları başladı. Belediye Başkanı Mehmet Ertaş başkanlığında yapılan toplantıda muhtarlarla birlikte Başkan Yardımcısı Cavit Cebeci, belediye meclis üyeleri ve belediyede ki daire müdürleri de yer aldı. Başkan Mehmet Ertaş, halkçı bir yönetim anlayışı ile tabana yayılan bir yönetim anlayışı içerisinde muhtarlar, esnaf odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlik ve beraberlik içerisinde hareket edeceklerini ifade etti. Her ay belediye meclis toplantısı öncesinde muhtarlarla buluşacaklarını kaydeden Başkan Ertaş, “Her türlü öneriye açık bir şekilde “ben yaptım oldu” değil ortak akılla birlikte karar vereceğiz. Halkımıza hizmet noktasında bir ve beraber hareket edeceğiz. En kısa yoldan halkımızın sorunlarına çözüm üretip hizmeti ulaştırma amacıyla çalışacağız” dedi. Mahalle muhtarları da tek tek söz alarak hem kendilerini tanıttılar hem de sorunlarını anlattılar. Doğalgaz hatlarının uzatılması ve bozulan yolların yapılması gibi konular başta olmak üzere mahalleleri ile ilgili istek, öneri ve şikayetlerini bildirdiler. Başkan Ertaş, yol yapım ve onarım için 14 ayrı ekibin sahada olduğunu kaydetti, sorunların ortadan kaldırılması için hızlı bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.
Giresun Kadınlar baharla birlikte pazarda doğal ürünleri satıyor Baharın gelmesiyle kadınlar pazarındaki ürün çeşitliliği de arttı. Çoğu doğada kendiliğinden yetişen dikenucu, geldirdik, kabalak gibi bitkileri toplayarak kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber ilçe pazarında satan kadınlar aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Giresun’un köylerinde yaşayan kadınlar, evde yaptıkları yöresel ürünler ile yetiştirdikleri sebze ve meyveleri ilçelerin pazarlarında satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor. Kendi yetiştirdikleri ürünlerle beraber, doğada kendiliğinden yetişen bitkilerin de pazarda yoğun ilgi gördüğünü anlatan Atike Sefer, “Bahar mevsimi geldiği için pazarda sattığımız ürünlerde arttı. Kendi yetiştirdiğimiz lahana, bezelye, kıvırcık, yeşil soğan gibi ürünlerin yanı sıra doğada kendiliğinden yetişen kabalak, galdirik, dikenucu olarak bilinen melocan da toplayarak pazara getiriyoruz. Bu tezgahta sattığım her şey organik ve tazedir. Köyde sabah erken saatlerde tarlalardan topladığım sebze ve meyveleri pazara getiriyorum. Yeter ki üretim olsun üretilen her şeyin pazarda müşterisi oluyor” dedi. Üretilen her ürünün pazarda yeri var Her ne kadar kadınlar pazarı olsa da üreten herkese pazarda yer olduğunu ifade eden Aydın Öztürk ise, “Artık köylerde pek üreten kalmadı. Köylüler de gelip lahanasını pazardan alır duruma geldi. Oysaki köylerde sadece ekip diktiğin değil doğada kendiliğinden yetişen birçok bitki de ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor. Ben bir emekli olmama rağmen köyde üretip gelip pazarda satıyorum ve ihtiyacımı karşılıyorum. Üreten herkese pazarda yer olduğu gibi üretilen her şeyinde alıcısı oluyor” dedi.