EKONOMİ - 14 Nisan 2021 Çarşamba 09:46

Kadın girişimci, yakacak zeytin odunlarını mutfak gerecine çevirip ihracat yapıyor

A
A
A
Kadın girişimci, yakacak zeytin odunlarını mutfak gerecine çevirip ihracat yapıyor

Yakacak odun olarak budanan Zeytin Ağacı dallarını ev ve mutfak gereçlerine çevirerek ekonomiye kazandırıyor. Büyük şehirdeki yöneticilik kariyerini bir yana bırakarak Kazdağları’na gelen girişimci Hatice Esra Yıldız, hobi olarak başladığı işte şimdilerde yurt dışına ürünlerini ihraç ediyor.

İstanbul'da yöneticilik yaparken şehir hayatının stresinden uzaklaşmak için Kazdağları’nın eteklerinde Balıkesir'in Edremit ilçesine yerleşen kadın girişimci, hobi olarak başladığı zeytin odunlarından ev ve mutfak gereçleri yapma işini 10 kişinin çalıştığı bir atölyeye çevirerek ihracata başladı.

Kadın girişimci, yakacak zeytin odunlarını mutfak gerecine çevirip ihracat yapıyor

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden 1999 yılında mezunu olan Hatice Esra Yıldız, İstanbul'da 8 yıl birçok firmanın tanıtım ve basın birimlerinden yönetici olarak çalıştı.
Edremit Körfezi'ne yerleşen Yıldız, hobi olarak budanan zeytin ağaçlarının dallarını işlemeye başladı.
Yıldız, zeytin üreticilerinden temin ettiği dalları işleyerek tabak, kaşık, kesme tahtası, sunum tahtası, havan, maşa, mumluk, şamdan, vazo gibi ürünlere dönüştürdü. Atölyede üretilen ürünler çeşitli internet satış siteleri üzerinden özellikle yurt dışına değerli ürünler olarak satılmaya başlandı.

Kadın girişimci, yakacak zeytin odunlarını mutfak gerecine çevirip ihracat yapıyor

Yüz yıllardan bu yana zeytin budamasından elde edilen ürünlerin yakacak olarak kullanıldığının altını çizen Kadın girişimci Yıldız “Biz burada budanmış zeytin ağaçlarından ağırlıklı mutfak gereçleri ve dekorasyon ürünleri olmak üzere ürünler üretiyoruz. Firmamızın kuruluş amacı aslında bu ağaçları değerlendirmek. Bu bir girişim tabii ki. Bu ağaçları değerlendirerek ekonomiye bir artı değer kazandırmış oluyoruz bu şekilde. Yakılacak olan budanmış zeytin dallarını değerlendiriyoruz. İş biraz hobi olarak başladı. Daha önce farklı işler yapmıştım, hem İstanbul’daki hayatımda hem de buraya ilk geldiğimde. Farklı girişimlerim olmuştu. Bu iş hobi olarak başladı. Çeşitli internet sitelerinde görüyordum zeytin ağacından üretilmiş ürünleri. Farklı ülkelerde yapılmış ürünler. Burası da Ege bölgesi. Zeytinin ana vatanı. Benim de aklıma bu ürünleri ne şekilde değerlendirebilirim fikri geldi. İlk başlangıçta ürettiğimiz ürünler. Birkaç tane ürünümüz vardı. İnternet sitemize koyduk ve satışlarından elde ettiğimiz gelir ile sokak hayvanlarını besledik. Bu ürünlere ilgi çoğalınca da işi biraz daha profesyonel noktaya taşıdık ve kendi atölyemizi kurarak toplu üretim yapmaya başladık” dedi.

Kadın girişimci, yakacak zeytin odunlarını mutfak gerecine çevirip ihracat yapıyor

Hobi olarak başlayan ve yakacak zeytin odunu olarak yüz yıllardır kullanılan dalları ekonomiye kazandıran Yıldız’ın ürünleri sanal satış siteleri üzerinden dünyanın birçok ülkesine de ihraç edilmeye devam ediyor.

Emrah Elmas
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Başkan Özel: “Kırsal mahallelerdeki 10 yıllık sorun çözüme kavuşuyor” Yenişehir Belediyesi, bütün şehir yasasıyla kırsal mahalle statüsü kazanan köylerdeki ruhsatlandırma sorununu gideriyor. Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “10 yıldır adeta kangren haline gelen, kırsal mahallelerimizdeki ruhsatlandırma sorununun çözümü için harekete geçtik” dedi. Yenişehir Belediyesi, 2014 yılından bu yana uygulamaya konulamayan kırsal mahallelerdeki imar sorununu gidermek için çalışma başlattı. Kırsal mahallelerde 2012 yılı öncesi inşa edilen konut, hayvancılık ve iş yerlerinin bina tespit ve değerlendirme raporu düzenlemesi için mühendis ve mimarlardan oluşan komisyonu hayata geçirdi. Yenişehir halkı il müdürlüklerine gitmeden, Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden talep etmeleri halinde, belediye bünyesindeki teknik personellerin incelemeleri sonucunda uygun bulunduğu takdirde, 2012 yılından önce yapılan yapılar ruhsatlandırılmış sayılacak. Konu hakkında açıklama yapan Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel, “Göreve başladığımız günden itibaren her bir Yenişehirli vatandaşlarımız için çalışmalarımıza başladık. 10 yıldır adeta kangren haline gelen, kırsal mahallelerimizdeki ruhsatlandırma sorununun çözümü için harekete geçtik. 2014 yılında başlanması gereken uygulama, ne yazık ki, bu zamana kadar yapılamamış. Mühendis ve mimarlardan oluşturduğumuz komisyonla, kırsal mahallelerimizdeki ruhsat problemini çözmeye kararlıyız. Vatandaşlarımız eğer yapılarını 2012 yılından önce yapmışlar ise belediyemize başvurmaları halinde, teknik ekibimizin tespitleriyle ruhsatlandırılmaya hak kazanmış olacak. Bu şekilde, gelecekte yaşanacak imar sorunlarının da önüne geçmiş olacağız” dedi. Yenişehir Belediyesi’nden müjde Yenişehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden yapılan duyuru şu şekilde: “Yenişehir halkına müjde; 2014 yılından bu yana uygulamaya konulamayan kırsal mahallelerde 2012 yılı öncesi inşa edilen konut, hayvancılık ve iş yerlerinin bina tespit ve değerlendirme raporu düzenlenmesi için mühendis ve mimarlardan oluşan komisyonu hayata geçirdik. 6360 sayılı kanunla "14 ilde Büyükşehir Belediyesi ve 27 ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun"un geçici 1. Maddesinin 14. Fıkrasına istinaden imar planı bulunmayan köyden mahalleye dönüşen alanlarda yıllardır Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ve farklı belediyelerce "bina tespit ve değerlendirme raporu" verilmektedir. Bundan yola çıkarak ilçe halkımızın il müdürlüklerine gitmeden, idaremizden talep etmesi halinde belediyemiz bünyesindeki teknik personellerin incelemeleri sonucunda uygun bulunan, 2012 yılından önce yapılarak bitirilen söz konusu yapıların ruhsatlandırılmış sayılacağı ilçemize duyurulur.”
Adana "Kurgusal Duruşma Konferansı" Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Üniversitesi Çağdaş Hukuk ve Adalet Topluluğu tarafından tertip edilen “Kurgusal Duruşma Konferansı” etkinliğine katıldı. Karalar, Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencileri ile bir araya geldi, Çağdaş Hukuk ve Adalet Topluluğu tarafından organize edilen Mahkeme Simülasyonu Programı’nda öğrencilere hitap etti. Belediye-Üniversite iş birliklerine son derece önem verdiğini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Adana’daki kurum ve kuruluşların, Çukurova Üniversitesi gibi önemli bir üniversiteden yeteri kadar faydalanmadığı kanaatini taşıyan, bu ilişkiyi yoğunlaştırmaya çalışan ve bunun için çaba gösteren bir belediye başkanıyım. Çukurova Üniversitesi bir bilim kurumu, önemli bir üniversite, güneyin ve Adana’mızın gururu. Sizler Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden birinde öğrenim görüyorsunuz” ifadelerini kullandı. Hukuk Fakültelerinin ve avukatlık mesleğinin önemine ayrı bir parantez açan Başkan Zeydan Karalar, adaletin ve hukukun bir ülke ve toplum için vazgeçilemez kavramlar olduğunu, yapı taşı olarak algılanması gerektiğini aktardı. Türkiye’nin tam anlamıyla bir hukuk devleti olması için hukukçulara bu noktada büyük işler düştüğünü anlatan Başkan Zeydan Karalar, avukat, savcı ve hakim olacak hukuk fakültesi öğrencilerinin en zor görevleri başaracağına inandığını kaydetti. Karalar, Çukurova Üniversitesi gibi bir üniversiteden mezun olmanın gururunu yaşadığını da söyleyerek, “Her koşulda sizin yanınızda ve sizin destekçiniz olduğumu bildirmek için buradayım” dedi.