GÜNDEM - 31 Ağustos 2022 Çarşamba 12:16

'Kadınsın yapamazsın' dediler, 5 ülkeye ihracat yapıyor

A
A
A
'Kadınsın yapamazsın' dediler, 5 ülkeye ihracat yapıyor

Tokat’ta 25 yıldır urgancılık yapan Ayşe Darende, sıra dışı mesleği ve çalışma azmi ile hemcinslerine örnek oluyor, yaptığı urganları 5 ülkeye satıyor.

Tokat'ın tarihi mekânlarından Taşhan’da açtığı iş yerinde 2 çocuk annesi 48 yaşındaki Ayşe Darende unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin arasına giren urgancılığı yaşatmaya çalışıyor. Eşinden öğrendiği mesleğine 1997 yılında evinde başlayan Darende, yaklaşık 15 yıldır açtığı iş yerinde el işi hayvan yularları ve köpek tasması yapıyor. Yaptığı urganları İran, Iran, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan olmak üzere 5 ülkeye satan ve 'Urgancı Ayşe' olarak tanınan Darende, çalışma azmiyle hemcinslerine de örnek oluyor.

'Kadınsın yapamazsın' dediler, 5 ülkeye ihracat yapıyor

"Bu meslekte Türkiye’nin tek kadın ustasıyım"

Meslekte yaşadığı sıkıntılardan bahseden Ayşe Darende, “Bu işe evlendikten sonra başladım. Biz evlendiğimizde eşimin mesleği buydu, o da dede mesleğini yapıyordu, bende ona bakarak başladım. Sonra kendimi geliştirmek istedim. 10 yıl kocamla çalıştıktan sonra farklı işleri bu iple deneyerek kendimi geliştirdim. 15 yıldır da aynı dükkânda işimi devam ettiriyorum. Bu meslekte yaşadığım sıkıntı müşteriler beni görünce ihtiyaçlarını söyleyemiyorlardı. Urgancılık yapan bayan gördükleri zaman ‘ Bu yulardan anlamaz, hayvandan kadın ne anlar’ gibi düşünüp diyalog kurmuyorlardı, çekiniyorlardı. En çok yularları söylerken zorlanıyorlardı. Bu işi aktif yapan, ipi eğirmesinden tutun yular haline getirip müşteriye sunan Türkiye’de tek bayan ustayım. Bunu görünce de takdir etmeye başladılar ve 15 yıldır aynı dükkânın içerisindeyim. Köylerimizde, ilçelerimizde, Türkiye’nin genelinde pek çok müşterim var ve hepsiyle çalışıyorum şuanda” dedi.

'Kadınsın yapamazsın' dediler, 5 ülkeye ihracat yapıyor

“Şu anda çok büyük bir ilgi var”

Bu meslekte çırak olarak oğlunu yetiştirdiğini söyleyen Ayşe Darende, “Dışardan çırak yetiştiremedim ama oğlum 3-4 yaşından beri bu mesleğin içerisinde. Ben öldükten sonra, bu mesleği bıraktıktan sonra her şeyini yapabilecek bir çırağım var o da oğlum. Bu meslek zor, yaptığımız ip ağır, işçilik ağır, atölyede çakışırken çarkların çevrilmesi, dokuması her şeyi ağır bu mesleğin. Asla ben diğer kadın arkadaşlarım gibi evden çıktığım temiz kıyafetime hiçbir zaman eve gidemedim. Herkes ip dolaştığı zaman çok sinirlenir ben ipe uğraşınca sakinleşiyorum. Ben ipi seviyorum, iplerle uğraşmayı seviyorum. İnsanlar yumaklara baktıkları zaman sadece ip görüyorlar, ben ise yumak görünce ondan ne yapabilirim diye düşünüyorum. Özellikle kenger ipini insanlara nasıl tanıtırım diye düşündüm ve yuların dışına çıktım. Çiçeklikler yaptım, salıncaklar yaptım, urgan ipinden hamak yaptım ve sağlamlığını kanıtladım. Şuanda çok büyük bir ilgi var” diye konuştu.

'Kadınsın yapamazsın' dediler, 5 ülkeye ihracat yapıyor

“5 ülkeye yular satıyorum”

İlk başlarda sadece Tokat’ta satış yapan, şuanda ise 5 ülkeye satış yaptığını belirten Ayşe Darende, “Ben bu işe ilk başladığım zaman Tokat içerisinde ve ilçelerinde satıyordum. Daha sonra i sınırlarını aşarak Türkiye’de bunan bütün illere, ilçelere, kasabalara toptan yular satmaya başladım ve bir müşterimin aracılığıyla 5 ülkeye ben yular satıyorum. Sınırdaki bir müşterimin aracılığıyla Gürcistan, Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Irak’a malzeme gönderiyorum” dedi.

Mert Taha Varol - Yunus Çiftci

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sancaktepe’de kurulan indirim fuarı vatandaşları ağırlıyor Sancaktepe’de kurulan giyim ve ayakkabı fuarında çeşitli kıyafetler, ayakkabılar, takım elbiseler, çantalar ve benzeri ürünler indirimli fiyatlardan satılıyor. Çadıra alışverişe gelen vatandaşlar aynı zamanda çadır dışında kurulan stantlarda farklı illere ait yöresel lezzetleri tadabiliyor. Sancaktepe’de Samandıra Meydanında yaklaşık yanındaki iki bin metre kare alana kurulan giyim ve ayakkabı indirim fuarı vatandaşları ağırlıyor. Çadır içinde kurulan fuarda ayrıca çeşitli markaların ayakkabı, çanta, takım elbise, gömlek, ayakkabı, pantolon, erkek - kadın giysileri gibi birbirinden farklı ürünler yaklaşık bir ay boyunca neredeyse etiketin yarı fiyatına satılıyor. Çadırda kıyafet bakan vatandaşlar aynı zamanda çadır dışında kurulan ve yaklaşık 40 farklı ilin yöresel ürünlerinin bulunduğu alanda yöresel tatları deneyebiliyor. Çadıra alışverişe gelen Semra Sevdalı “Çadırın açıldığını duyduk. Buranın böyle bir yere ihtiyacı vardı. Fiyatlar da çok uygun. Biz de çoluk çocuk beraber geldik bir bakalım dedik. Fiyatlar hoşumuza gitti. Fiyatlarda indirim yapıyorlar, herkese tavsiye ediyorum” dedi. Satıcı Cemal Akkaya, “Ürünlerin hemen hemen yüzde sekseni, doksanı kendi imalatımızdır. Geri kalanı da imalatçı arkadaşlardan temin ediyoruz. Ürünlerimiz Uşak’ta tabaklanıyor, Zeytinburnu’nda atölyemizde dikiyoruz. Daha önce Rusya’ya gönderiyorduk, şimdi Ukrayna savaşı var malum işlerin durgunluğundan ötürü indirim çadırında ürünleri bitiriyoruz” dedi. Organizasyon yetkililerinden Sabri Eser, “İstanbul Giyim Ayakkabı Çanta Fuarı, Sancaktepe Samandıra Meydanında. 45 gün boyunca dolu dolu indirim. Aynı zamanda çadırın her tarafında 81 ilden yöresel ürünlerimiz var. Çocuklar için oyun grubumuz var. Alışverişin kalbi Sancaktepe’de atıyor” diye konuştu.