GÜNDEM - 07 Mayıs 2016 Cumartesi 09:47

Kağıthane’de Hıdırellez şenlikleri

A
A
A
Kağıthane’de Hıdırellez şenlikleri

Kağıthane Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen Sadabad Yaz Etkinlikleri, Ahilik Şed Kuşanma Etkinliği ve Hıdırellez Şenlikleri’yle başladı.

Hasbahçe Mesire Alanı’nda gerçekleştirilen açılış törenine, Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, AK Parti Kağıthane İlçe Başkanı Faruk Gökkuş, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz, Kağıthane Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Osmanoğlu ve belediye başkan yardımcıları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Belediye Başkanı Fazlı Kılıç etkinlikte yaptığı konuşmada, katılımlarından ötürü herkese teşekkür ederek, Ahilik Sistemi’nin önem verdikleri bir kültür olduğunu söyledi.

122 YIL ARADAN SONRA TARİHİ AHİLİK VE ŞED KUŞANMA
Belediye olarak, kültürlerini yaşatmayı hedeflerini bildiren Başkan Kılıç:, “Geleneksel hale getirdiğimiz Sadabad Yaz Etkinlikleri’ni bugün başlatmış oluyoruz. Sadabad Yaz Etkinlikleri’nin ilk gününde 122 yıl aradan sonra tarihi Ahilik ve Şed Kuşanma etkinliklerini yapıyoruz. Ardında Hıdırellez kutlamalarını yapıyoruz. Hıdırellez yine çocuklarımızla birlikte, okullarımızla birlikte kutluyoruz” dedi.

"BAHARIN GELİŞİNİ KUTLAMIŞ OLUYORUZ"
Baharın gelişini kutladıklarını belirten Kılıç, “Toprağın, suyun, havanın buluştuğu günü ateşin buluştuğu gün olarak bugünü kutluyoruz. Çok güzel bir ortam var. Baharın gelişi hayırlı olsun hem Kâğıthane’mize hem de ülkemize” şeklinde konuştu.

"AHİLİĞE BİZ ÖNEM VERDİKÇE YÜKSELECEĞİZ"
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ise bu etkinliğin gerçekleşmesine emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bugün Hıdırellez’in birinci günü Hıdırellez bayramı Kağıthane belediyemize çok teşekkür ederim geleneksel hale getirdi. Her yıl Hıdırellez’in olduğu gün Şed kuşatıyorlar. Esnaf ve zanaatkârın geleneksel ahiliği yaşatıyorlar burada. Mutlu bir gün güzel bir gün Türkiye’de ilk defa Hıdırellez’in olduğu gün bunu yapıyor. Osmanlı İmparatorluğu ahiliği sahip çıktığı müddetçe yükselmiş ne zamanki ahilikten uzaklaşmaya başlamışız, yok olmuşuz bitmişiz. Bende diyorum ki küçük olmadan büyük olmaz. Küçükten büyüyecekler ve ülkemizde barışa, kardeşliği, dostluğa en ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde bu kutlamayı yapıyorlar hepsinden Allah razı olsun. Ahiliğe biz önem verdikçe yükseleceğiz. Osmanlı’ya sahip çıkmamız lazım. Osmanlı yüzyıllarca bu ülkeye hizmet etmiş” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından program, Ahilikte kalfalıktan ustalığa geçiş törenini sembolize eden Şed Kuşanma Etkinliği ve Hıdırellez Şenlikleriyle devam etti. Törene katılan protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çektirerek, baharın gelişini müjdelemek amacıyla yakılan ateşin üzerinden atladı. Etkinlikler kapsamında, halk oyunları ekibi gösterilerini sunarken, sanatçı Sarıköylü Tevfik de eserlerini katılımcılar için seslendirdi. 

MUSTAFA BİÇER

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Zeytin Çiçeği Festivali, renkli görüntülerle başladı Muğla’nın Bodrum ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Çiçeği Festivali, üreticilerin yöresel yiyecekler ve el işi ürünlerini sergilediği stantlar ile renkli görüntülere sahne oldu. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Çiftlik ve Kızılağaç Mahalle Muhtarlığı iş birliği ve Bodrum Belediyesi’nin destekleriyle düzenlenen festivale, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Bodrum İlçe Tarım Müdürü Durmuş Çakır, Kızılağaç Mahallesi Muhtarı Mehmet Karaca, Çiftlik Mahalle Muhtarı Hasan Kocaman, Bodrumlu vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmalarında, Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, zeytinin tarihine ve önemine dikkat çekerek, “Zeytin ağacı daimidir, devamlı yaşayacaktır. Bizler hep gelip geçiciyiz ama zeytin ağacı hep var olacaktır” dedi. “Zeytinlerimizin kıymetini bileceğiz” Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci ise Bodrum’un, kültürün, turizmin, doğanın ve tarihin iç içe harmanlandığı çok şanslı bir coğrafya olduğunu ifade ederek konuşmasında"Bu bölgede bize öğretilen kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için her türlü festivali, organizasyonu ve etkinliği yapmaya devam ediyoruz. Bölgemizde zeytinin sosyokültürel bir önemi olmasının yanı sıra ekonomik değeri de var. Bu ekonomik değerin kıymetini bilerek zeytinlerimizi, zeytin bahçelerimizi ve tarlalarımızı yaşatacağız. Üreticimize verdiğimiz değeri katbekat artırarak devam edeceğiz. Yerel üreticilerle tüketicileri doğrudan buluşturup onları bu güzel festivallerde bir araya getireceğiz" ifadelerine yer verdi. Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerin halk oyunu gösterisi ve çeşitli yarışmalarla devam eden festivalde, protokol üyeleri stantları tek tek gezerek ürünleri incelediler ve alışveriş yaptılar. Zeytin Çiçeği Festivali, 19 Mayıs Pazar akşamına kadar Bodrum Belediyesi Yalı Kafe’de devam edecek.
Muğla Öğrencilerden Tarım Okulu ziyareti Bodrum Belediyesi tarafından 2019 yılında projelendirilerek hayata geçirilen Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park, öğrencilerden yoğun talep görüyor. Bodrum’da yapılan doğal üretim faaliyetlerini incelemek üzere öğrencilere kapılarını açan Bodrum Belediyesi Etrim Garaova Tarım Park’ı, bir haftada Bodrum Yarımadasında eğitim gören 540 öğrenci ziyaret etti. 13-17 Mayıs tarihleri arasında ilçedeki 5 okulun öğrencileri, Etrim Garaova Tarım Park’ı gezdi. Merkezde öğrenciler, İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesini de gezerek tarım malzemeleri hakkında bilgiler aldı. Öğrencileri misafir eden Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü yetkilileri, öğrencilere lavanta yetiştiriciliği, arıcılık, bölgenin geçmiş yıllarda tarımdaki yeri ve önemi, köylülerin tarım okuluna bağışlamış oldukları tarımsal malzemeler ve müzedeki faaliyetler hakkında bilgiler verdi. Tarım Okulu ve Müzesini gezerek bilgi alan öğrenciler, doğal üretim faaliyetlerini de inceleme fırsatı buldu. Ziyaretler, lavanta bahçesi ve yörük çadırı gezisi ile son buldu. Bodrum’un tarımsal tarihine tanıklık edilebilecek olan Tarım Okulu ve Müzesi, vatandaşların ve gezi gruplarının ziyaretine açık. Okul ziyaretlerinin güvenli ve sistemli yürütülmesi için Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne resmi yazı ile talep bildirimi yapılması gerekiyor. Garaova Tarım Park’ta gerçekleştirilen faaliyetler sosyal medya hesaplarından takip edilebilir. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi hafta içi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.