SAĞLIK - 26 Kasım 2014 Çarşamba 10:14

Kalp hastalarına 'soğuk hava' uyarısı

A
A
A
Kalp hastalarına 'soğuk hava' uyarısı

Kalp ve hipertansiyon hastalığı bulunan kişiler başta olmak üzere yaşlı ve aşırı kiloluların soğuk havalarda ağır iş ve egzersiz yapmalarının kalp krizine yol açabileceği bildirildi.

Özel İzmir Kardiyoloji Dal Merkezi hekimlerinden Kardiyolog Doktor Çetin Aydın, kalp hastalarını soğuk havalarda giyinme tarzı, egzersiz ve beslenme konularında uyardı.Kış aylarında artan hava soğukluğu ve beraberinde oluşan hava kirliliğinin özellikle, kalp ve tansiyon hastalarında ciddi tehlikeleri doğurduğuna dikkat çeken Aydın, şunları söyledi:

“Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında hava sıcaklığındaki her 1 derecelik düşüş kalp krizi görülme oranında göreceli olarak yüzde 2’lik bir artış meydana getirmektedir. Bu nedenle özellikle kış aylarında yaşanan kalp krizi görülme sıklığı en üst seviyelere çıkmaktadır. Özellikle yaşlı kişiler ile birlikte kalp ve hipertansiyon hastalığı bulunanların ve bununla birlikte aşırı kilolu kişilerin soğuk havalarda kesinlikle ağır iş ve egzersiz yapmamalarında, terli iken rüzgâra maruz kalmamalarında fayda vardır. Bunun tam tersi davranmak, ağır iş ve egzersize yönelmek kalp krizine davetiye çıkarmaktadır.”

"SOĞUKTA DAMARLARIMIZ BÜZÜŞÜR"
Kardiyolog Dr. Çetin Aydın, kalp ve solunum yolları hastalıkları bulunan kişilerin özellikle de yaşlı hastaların havanın soğuk ve kirli olduğu saatlerde dışarıya çıkmamaları ve kirliliğe maruz kalmamaları yönünde uyararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Soğukta cilt damarlarımız büzüşür, damarlardaki büzüşme kan dolaşımını ve kalbin işini zorlaştırır. Kan basıncı yükselir, kanın yoğunluğu artarak pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerde artış meydana gelir. Tüm bunların sonucunda eğer bir de damarlarımızda darlık mevcutsa, damar tıkanıklığı ve kalp krizi oluşur. Hava çok soğuk olmasa bile, özellikle rüzgarlı havalarda derinin nemli ve ıslak olması da aynı sonuçlara yol açar. Bu nedenle kalp ve solunum rahatsızlığı bulunan kişilerin ayrı bir özen göstermesi gerekmektedir. Kişilerin Ağır iş ve egzersiz faaliyetlerini havanın nispeten daha sıcak olduğu öğle vakitlerine saklamaları egzersizlerini ise, evlerinde veya kapalı mekanlarda yapmaları daha uygun olacaktır.”
Soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekenlere işaret eden kardiyolog Dr. Çetin Aydın daha sonra hayati önem taşıyan şu önerilerde bulundu:

“Soğuk havalarda rüzgarı arkanıza alarak yürüyünüz. Aşırı kalın giysiler yerine, vücudu ısıtacak giysiler tercih edilmelidir. Dışarıda uzun süre kalacak olan kişilerin baş ve ellerdeki ısı kaybını önlemek için, şapka, bere, eldiven giymelerine özen göstermeleri gereklidir. Isınmak için kesinlikle alkol alınmamalı, çünkü alkol damarlarda genişlemeye neden olacak, kan akışını yavaşlatacaktır.” 

BEKİR ÇETİN
MANİSA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.