SAĞLIK - 04 Şubat 2022 Cuma 09:28

'Kanserlerin yüzde 35’i beslenme kaynaklı'

A
A
A
'Kanserlerin yüzde 35’i beslenme kaynaklı'

Dünyayı saran Covid-19 salgını gündeminin gölgesinde kalan kanser, çağımızın en önemli hastalığı olmaya devam ediyor. Kanserlere birçok faktörün neden olabileceğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Şule Olgun, “Kanserlerin yüzde 35’i beslenme kaynaklı” diye konuştu.

Dünyada her yıl 10 milyona yakın kişinin ölümüne neden olan kansere karşı farkındalık oluşturmak amacıyla 4 Şubat Dünya Kanser Günü’ne özel Dr. Öğr. Üyesi Şule Olgun açıklamalarda bulundu. Kanserlere birçok faktörün neden olabileceğini belirten Dr. Olgun, “Kanserlerin yüzde 35’i beslenme kaynaklı. Diğer nedenler ise sırasıyla sigara kullanımı, enfeksiyon, meslek hastalıkları, alkol kullanımı, çevre kirliliği, besin katkı maddeleri ve idiopatik nedenler” ifadelerini kullandı.

“Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseri”

Dünyada ve Türkiye’de kansere bağlı ölümlerin, kalp ve damar hastalıklarından sonra 2’nci sırada yer aldığını söyleyen İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’ndan Dr. Öğr. Üyesi Şule Olgun, “Erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer ve prostat kanseridir. Kadınlarda en sık görülen kanser türü ise meme kanseridir ve meme kanseri her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam ediyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak kanseri üçüncü en sık görülen kanser türüdür” diye konuştu.

“Ne kadar erken fark edilirse, tedavi şansı da o derece artar”

Kanser tanısı alan bireylerin hayatının beklenmedik bir şekilde değiştiğini ve bireylerin kansere uyarlanmış yeni bir döneme başladığını söyleyen Dr. Olgun, “Kansere yakalanan bireyi cerrahi operasyon, kemoterapi, radyoterapi, hormonaterapi, immünoterapi gibi bir dizi tedavi sürecinin bir ya da bir kaçı ya da tamamı beklemektedir. Tüm bu tedavi sürecini kolay atlatabilmek, kanserin erken evresinde tanı alabilmek için erken tanı yöntemleri olan tarama yöntemlerini iyi bilmek çok önemlidir. Ne kadar erken fark edilirse, tedavi şansı da o derece artmaktadır. Bunun için halkın kanser tarama yöntemleri ve belirtileri hakkında farkındalığının oluşturulması gerekmektedir” dedi.

“Kanser tarama hizmeti ücretsiz olarak veriliyor”

Dr. Olgun konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanlığı bünyesinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. Meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanser tarama hizmetleri KETEM’lerde ücretsiz olarak verilmektedir. KETEM’lerde bulunan 23 mamografi cihazı ve ek olarak 10 adet de mobil mamografi cihazı bireyin meme kanser tarama hizmetine sunulmaktadır. Ayrıca KETEM’lerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 50 yaşından itibaren kadın ve erkek nüfusa; gaitada gizli kan kiti yardımıyla kalın bağırsak kanseri taraması hızlı, pratik ve güvenilir şekilde yapılmaktadır. Araştırmalar göstermektedir ki serviks kanserlerinin taranmasında HPV DNA testleri fazlasıyla etkindir. Smear testine göre HPV testlerinin duyarlılığı hem daha fazla hem de numune alınması daha kolaydır, ayrıca test bir uzmana bağımlı olmadan çalışılabilmektedir. Bu sebeple KETEM’lerde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş arası kadınlarımız 5 yılda bir HPV-DNA testi ile taranarak rahim ağzı kanser taramasını da yaptırabilmektedir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun UEFA Konferans Ligi: Samsunspor: 1 - AEK Atina: 0 (İlk yarı) UEFA Konferans Ligi 5. hafta maçında Samsunspor, sahasında Yunanistan ekibi AEK Atina ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı kırmızı-beyazlıların 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 4. dakikada Holse’nin pasında soldan kaleye paralel bir şekilde topu gönderen Musaba’nın ortasında meşin yuvarlak Moukoudi’ye çarparak filelere gitti. 1-0 8. dakikada Ntcham’ın kalenin cephesinden kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak az farkla kalenin üstünden auta çıktı. 12. dakikada Ntcham’ın ceza sahası yayından plase vuruşunda top direğin sağından auta çıktı. 17. dakikada Koita’nın röveşatasından seken topa ceza sahasında sert vuran Pereyra’nın şutunda meşin yuvarlak az farkla üstten auta gitti. 30. dakikada Mouandilmadji’nin pasında penaltı noktasında topla buluşan Ntcham’ın şutunu kaleci Strakosha son anda çeldi. 34. dakikada Mantalos’un kullandığı serbest atışında ceza sahası içinde Moukoudi’nin kafa vuruşunda top direğin üstünden az farkla auta çıktı. Stat: 19 Mayıs Hakemler: Jeremie Pignard, Aurelien Drouet, Thomas Luczynski (Fransa) Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Lubo Satka, Rick van Drongelen, Logi Tomasson, Antoine Makoumbou, Carlo Holse, Olivier Ntcham, Emre Kılınç, Anthony Musaba, Marius Mouandilmadji Yedekler: Albert Posiadala, Efe Törüz, Joe Mendes, Soner Aydoğdu, Polat Yaldır, Toni Borevkovic, Soner Gönül, Yunus Çift, Tahsin Bülbül, Ebrima Ceesay Teknik Direktör: Thomas Reis AEK Atina: Thomas Strakosha, Lazaros Rota, Harold Moukoudi, Filipe Relvas, Stavros Pilios, Orbelin Pineda, Petros Mantalos, Razvan Marin, Aboubakary Koita, Roberto Pereyra, Luka Jovic Yedekler: Angelos Angelopoulos, Alberto Brignoli, Domogoj Vida, James Penrice, Christos Kosidis, Konstantinos Chrisopoulos, Marko Grujic, Derek Kutesa, Niclas Eliasson Teknik Direktör: Marco Nikolic Gol: Moukoudi (dk. 4 k.k.) (Samsunspor) Sarı kartlar: Satka (Samsunspor), Marin, Mantalos (AEK Atina)
Aydın Aydın’da ilk kez ağız içinden alınan doku ile yeni idrar yolu oluşturuldu Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’nde, Üroloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Özsoy tarafından ağız içinden alınan doku kullanılarak gerçekleştirilen üretra darlığı ameliyatı, Aydın’da ilk kez yapılmasıyla tıp camiasında dikkat çekti. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi’nde, Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Çağatay Özsoy tarafından Aydın’da ilk kez ağız içinden alınan doku kullanılarak bir üretra darlığı ameliyatı (Bukkal Mukozal Greft Üretroplasti) başarıyla gerçekleştirildi. Yapılan değerlendirmelerde, tekrarlayan idrar yapma güçlüğü nedeniyle başvuran 55 yaşındaki hastada üretra darlığı tespit edildi. Daha önce birçok kez kapalı darlık açma operasyonu geçiren hastanın artık kalıcı bir tedaviye ihtiyaç duyduğu belirlenerek üretroplasti ameliyatına karar verildi. Ameliyatta ağız içinden alınan 4-5 cm’lik doku (bukkal mukozal greft) üretraya yama olarak uygulandı ve daralan bölge başarıyla yeniden yapılandırıldı. Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Özsoy, bukkal mukozal greft üretroplastinin tekrarlayan üretra darlıklarında günümüzde altın standart tedavi olduğunu belirterek, yöntemin yüksek başarı oranına, düşük nüks riskine ve uzun vadeli kalıcı sonuçlarına dikkat çekti. Ağız içinden alınan greftlerin hızlı iyileşmesi sayesinde hastaların kısa sürede günlük yaşamlarına dönebildiğini ifade etti. Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erhan Ateş ise, ADÜ Üroloji Kliniği’nin uzun yıllardır Aydın’da birçok ilke imza atan, çağdaş tedavi yöntemlerini yakından takip eden ve başarıyla uygulayan öncü bir klinik olduğunu vurguladı. Türkiye’de sınırlı sayıda merkezde gerçekleştirilen bu ileri rekonstrüktif cerrahinin ADÜ Hastanesi’nde başarıyla uygulanmasının gurur verici olduğunu dile getirdi. Her iki hekim de başarının güçlü bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu belirterek, kendilerine destek veren Hastane Başhekimliği’ne, Tıp Fakültesi Dekanlığı’na ve sürece katkı sağlayan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür etti.
İstanbul İBB Meclisi’nde çöpe atılan İSBİKE bisikletleri gerginliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Aralık ayı 3’üncü oturumu yapıldı. Oturumda, AK Parti ve CHP meclis üyeleri arasında, hurdaya dönen ve İBB tarafından çöpe atılan İSBİKE bisikletleri tartışmasında gerginlik yaşandı. İBB Meclisi’nde Aralık ayı 3’üncü oturumu, Meclis 2. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ başkanlığında Saraçhane’deki belediye binasında yapıldı. AK Parti Esenler Meclis Üyesi Abdullah Aksu’nun geçtiğimiz günlerde İSBİKE bisikletlerinin çöpe atılması ile ilgili konuştu. Bunun üzerine İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Gencay Özcan konuşmalara karşılık verdi. Mecliste diğer üyelerinde söz hakkı almak istemesi üzerine yaşanan gerginlik üzerine başkan tarafından ara verildi. Kürsüde konuşma yapan AK Parti Esenler Meclis Üyesi Abdullah Aksu, "2018 ve 2019 yıllarında mükemmel bir şekilde işleyen sistem 2019’dan sonra gerilemeye başlıyor. 2020, 2021, 2022 yıllarında yönetim zafiyetinden dolayı her yıl yüzlerce bisiklet çöpe gidiyor. 2023 yılına gelindiğinde koskoca İBB pes ediyor. 2023’te bir açıklama yapıyorlar. ‘Biz bisikletleri toplamaya karar verdik. Bisikletlerin bakım onarımı yaptıktan sonra tekrar İstanbul’un hizmetine sunacağız’ diyorlar. 2 buçuk senede bisikletlerin tamir ve bakımını yapamıyorlar. 3 bin adet aldıkları bisikletleri, bin 100 taneye düşürüyorlar. Onları da geçtiğimiz günlerde milletin gözünün içine baka baka Kartal’daki depolarda ezdiler, hurdaya çıkardılar" dedi. Aksu, CHP sözcüsünün söylediklerine ve bisikletlerle ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşıma da tepki gösterdi. Bisikletlerin tekinin 30 bin TL’ye alınmadığını söyleyen Aksu, "Siyaset yapacağız diye insanları yanıltmaya gerek yok. Belediyeye bisiklet sistemi kurmak bisikletçiler çarşısından bisiklet almaya benzemiyormuş. 5-6 yılda bu işi buraya nasıl getirdiniz? İstanbul’un kaynakları ile alınan ve CHP yönetimi ile çöp edilen binlerce bisikletin sorumluları hakkında lütfen gerekeni yapın. Bu konuda kurum içi idari soruşturma dahil olmak üzere gerekli iş ve işlemleri bence başlatmalısınız" diye konuştu.