GÜNDEM - 23 Eylül 2020 Çarşamba 10:19

Karantina kaçaklarına kötü haber

A
A
A
Karantina kaçaklarına kötü haber

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Candide Şentürk, korona virüsünün pozitif olduğunu bilip karantina kurallarına uymayan ve karşısındaki örneğin, 65 yaş üstü ya da kanser, koah hastası gibi riskli gruptan olduğunu bilerek ona bulaşmasına ya da bu nedenle ölümüne sebebiyet veren kişinin “kasten yaralama ve kasten öldürme” suçu kapsamında yargılanabileceğini söyledi.

Korona virüsü testleri pozitif çıkıp evlerinde karantinada ya da hastanede tedavi altında olmaları gereken birçok kişi, sadece kendilerinin değil tüm toplumun sağlığını tehlikeye atarak karantina kurallarına uymuyor. Şehirler arası seyahate çıkan, düğüne katılan hatta işine dönüp çalışmaya devam eden bu kişileri hapis cezalarını da içeren birçok cezai yaptırım bekliyor.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Candide Şentürk, karantina uygulaması kapsamına alınmasına rağmen, karantinadan kaçan bir kişinin bir başkasına korona virüsü bulaştırıp bulaştırmadığına bakılmayacağını belirterek, "Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesinde ‘Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ denilmektedir” diyerek kurallara uymayanlara bu maddeden işlem yapılabileceğini ifade etti.

Kasten öldürme, kasten yaralama gibi dikkate alınabilir

Konuyla ilgili temel düzenleme olan bu madde hükmü uyarınca sağlanmak istenenin, bulaşıcı hastalığın oluşturduğu ya da oluşturabileceği tehlikenin önlenmesi olduğunu dile getiren Şentürk, "Korona virüsünün taşıyıcısı olduğunu bilen ve karantinada olması gereken kişinin buna uymayarak bir başkasına virüsü bulaştırması halinde yapılacak değerlendirmede kasten öldürme, kasten yaralama gibi suç tipleri de dikkate alınmalıdır" diye konuştu.

TCK 195. maddesi kapsamında belirtilen hususların, aynı zamanda 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32’inci maddesinde yer alan "Emre Aykırı Davranış" kabahat tanımına da uyduğunu ifade eden Dr. Candide Şentürk, "Karantina tedbirlerine uyulmaması halinde, fiil hem kabahat hem de TCK Madde 195’teki suçu teşkil edecektir. Kabahatler Kanunu’nun Madde 15/f.3 hükmünde ise ‘Bir fiil hem kabahat hem de suç olarak tanımlanmış ise sadece suçtan dolayı yaptırım uygulanabilir. Ancak, suçtan dolayı yaptırım uygulanamayan hallerde kabahat dolayısıyla yaptırım uygulanır’ denilmektedir. Bu itibarla anlatıldığı gibi bir durumda, TCK’nın 195’inci maddesi uygulanacaktır" dedi.

Candide Şentürk, Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince 3 bin 180 liraya kadar idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılabileceğini ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkinse TCK 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılabileceğini kaydetti.

Dr. Şentürk, bu aybaşında yayınlanan genelgeye göre, ülke genelinde meskenler hariç olmak üzere tüm alanlarda (kamuya açık alanlar, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, iş yerleri, fabrikalar vb.) vatandaşlara istisnasız maske takma zorunluluğu getirildiğini de hatırlatarak, buna uymayanlar hakkında da 282’nci maddesi gereğince 3 bin 180 liraya kadar idari para cezası verilebileceğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu’nda Hıdırellez coşkusu yaşandı Beyoğlu Belediyesi tarafından “Beyoğlu’nda Bahar” temasıyla düzenlenen Hıdırellez şenlikleri vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleşti. Alanı dolduran kalabalık yapılan gösterilerle Hıdırellez’i coşkuyla kutladı. Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen Hıdırellez şenlikleri Kızılay Meydanı’nda düzenlendi. Vatandaşların yoğun katılımıyla gerçekleştirilen şenliklerde sihirbaz, jonglör, ateşbaz, palyaço ve Roman dansı grubu sahne alırken Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney de açıklamalarda bulundu. Güney alanı dolduran kalabalığın Hıdırellez şenliklerini kutlarken şu sözleri sarf etti, “Bütün milli bayramlarımızı, dini bayramlarımızı, manevi bayramlarımızı böyle coşkuyla, bir arada, kaynaşarak kutlayacağız. Her seferinde farklı mahallelerde bir araya geleceğiz. Belediyenin hizmetlerini farklı mahallelerdeki çocuklarımız hissetsin, farklı mahallelerde yaşayan komşularımız hissetsin diye tek bir noktada değil Beyoğlu’nun değişik mahallelerinde bu faaliyetlere devam edeceğiz. Bugün Hıdırellez bahar bayramı doğanın yeniden canlanması demek. Aynı 31 Martta olduğu gibi. 31 Martta da Beyoğlu yeniden canlandı. 31 Martta Beyoğlu’nu hep beraber rengârenk yaptık. Hıdırellez duaların edildiği, darda kalanların çare aradığı, hasta olanların şifa bulmak için dua ettiği, yardıma muhtaç insanların dua ettiği dolayısıyla dileklerin kabul olduğuna inanılan bir gün. Bugün karada darda kalanlara yardım eden Hızır ile denizde zorda kalanlara yetişen İlyas’ın 5 Mayısı 6 Mayısa bağlayan gece gül ağacının dibinde buluşmasına istinaden kutladığımız Hıdırellez bayramı. Bizler Beyoğlu’nda tüm kimliklere ait bayramları kutlayalım” dedi. Konuşmasının sonlarında Gazze’de zulüm gören insanlara dua eden Güney şunları söyledi, “Bizler Beyoğlu’nun renkliliğini el ele verip birlikte geleceğe taşıyalım. Yine dualarla dileklerle kapatalım. Özellikle Gazze’deki mazlumlara inşallah zulmün son bulduğu günler olsun diyorum. Hastaların şifa bulduğu günler olsun, darda kalanların darına Hıdırellez’in yetişmesini diliyorum. Hepinize buraya katıldığınız için, bu coşkuya destek verdiğiniz için bayramı bizlerle birlikte el ele kutladığınız için çok teşekkür ediyorum. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı. Güney’in konuşmasının ardından Hıdırellez balonu uçurulurken, etkinlik müzik ve dans gösterileriyle devam etti. (AU-
İstanbul Şişli’de Hıdırellez coşkuyla kutlandı Şişli’de Hıdırellez Şenliği kapsamında birbirinden renkli etkinlikler ve konserler düzenlendi. Şişli Belediyesi tarafından Hıdırellez Şenliği düzenlendi. Etkinliğe, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve çok sayıda vatandaş katıldı. Etkinlik alanı, renkli ışıklarla aydınlatıldı ve süslendi. Konser, yarışma, karaoke, dans gösterileri, kına yakma, taç yapım ve çiçek yapım atölyesi, yüz boyama, saksıda toprağa gül fidesi dikimi ve kontrollü ateş yakma alanı yapıldı. “Şişli için çalışacağım” Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, “Hepinizin Hıdırellez’i, baharı, bahara merhabası kutlu olsun. Hıdırellez bize birliğimizi beraberliğimizi, hoşgörüyü, kardeşliği ve barışı hatırlatır. Hepimizin bahara yakışır bir şekilde kardeşçe, hoşgörü ile birlikte nice güzel günler yaşarız. Ben Şişli’de her günü bahar gibi yaşayacağımız bir Şişli için çalışacağım. Bunun için söz verdim. Hepinizin dilekleri kabul olsun” ifadelerini kullandı. Hıdırellezde huzur ve mutluluk dileyen Lerna Aker isimli vatandaş, "Toplum olarak hepimize mutluluk ve huzur diliyorum. Mutlu olmadıkça huzurlu olamıyoruz. Hepimize huzur diliyorum. Geleceğe güzel baka bilelim ki hayatlarımız aydınlansın” diye konuştu. Hıdırellez etkinliklerine katılan Ayşen Korhan isimli vatandaş, “Hıdırellez güzel bir vesile. İnanç olarak inanmanın ötesinde herkesin güzel şeyler dilediği, güzel bir gün. Baharın gelişi herkese kutlu olsun” dedi.