SAĞLIK - 22 Ocak 2016 Cuma 14:54

Kardiyolog Prof. Dr. Atilla Bitigen: ‘Mide ameliyatları kalp krizini tetiklemez’

A
A
A
Kardiyolog Prof. Dr. Atilla Bitigen: ‘Mide ameliyatları kalp krizini tetiklemez’

Her yıl binlerce kişinin yaşamını yitirdiği kalp krizini tetikleyen unsurlar hakkında bilgi veren Kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Atilla Bitigen, mide küçültme ameliyatlarının kalp krizini tetikleyen bir etken olmadığını vurguladı.

Kalbi besleyen kalp damarlarının ani tıkanması, pıhtı ile dolması ve kalp kasının hasar görmesi sonucunda meydana gelen kalp krizini tetikleyen durumlara değinen Kardiyoloji Uzmanı ve İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bitigen, ‘’Ciddi obezite durumu olan hastalarda yapılan ameliyatların kalp krizini tetiklediği şuanda kadar görülen bir durum değil. Bu konuda herhangi bir çalışma ve veri yok. Bu ameliyatları geçiren kişilerin tansiyonlarının, şekerlerinin daha fazla regüle olduğu, kalp sağlığının daha iyi olduğu, zinde olma durumlarının ve hayat kalitelerinin arttığı, uykularının daha düzenli olduğu gibi veriler mevcut. Bu nedenle kalp krizi ile mide veya mide küçültme ameliyatları arasında herhangi bir ilişki söz konusu değil’’ ifadelerinde bulundu. Ancak kişinin bilinen bir kalp hastası olması durumunda yüksek risk grubunda olduğunu belirten Bitigen, ‘’Yani kalp hastalığı olan bir kişide ani ölüm ve kalp krizi riski normal bir kişiye oranla daha yüksektir. Bu nedenle bu kişilerin ağır egzersizlerden kaçınması gerekir. Bu kişilerin programlı spor yapması önerilirken, soğuk havada veya tok karnına egzersiz yapması tavsiye edilmez. Ağır sporların yerine yürüme, egzersiz gibi kalp dostu sporlar yapılması tercih edilmelidir’’ dedi.

KALP KRİZİNİ NELER TETİKLER?
Ağır stres ve travma durumlarının, ani üzüntülerin ve yapılan ağır sporların kalp krizine yol açan en önemli unsurlar olduğuna dikkat çeken Bitigen, ‘’Özellikle kış aylarında soğuk havanın etkisiyle kalp krizlerinin daha fazla oluyor. Günün erken saatlerinde, spor veya hareket halindeyken de kriz riskinin yüksek’’ dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sayapark’ta yılbaşı coşkusu tüm hızıyla devam ediyor Mersin’in alış veriş merkezi Sayapark’ta 6 Aralık tarihinde başlayan ’Yılbaşı Festivali’, zengin içeriği ve renkli atmosferiyle ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Şehrin yılbaşı ruhunu en canlı şekilde yansıtan festival, her yaştan misafire hitap eden etkinlikleriyle dikkat çekiyor. Festival alanında kurulan lezzet stantları, ziyaretçilere farklı damak tatlarını keşfetme imkanı sunarken, hediyelik eşya stantları yılbaşına özel ürünleriyle alışveriş keyfini artırıyor. El emeği ürünlerden yılbaşı konulu süs eşyalarına kadar pek çok alternatif, festival boyunca ziyaretçilerle buluşuyor. Çocuklar için özel olarak hazırlanan eğlence alanları ise festivalin en ilgi çekici bölümleri arasında yer alıyor. Atlı karınca, trambolin ve akülü arabalar minik ziyaretçilere keyifli anlar yaşatırken, ücretsiz şişme çocuk oyun alanları ailelerin yoğun ilgisini görüyor. Güvenli ve eğlenceli şekilde tasarlanan bu alanlar, çocukların doyasıya eğlenmesine olanak sağlıyor. Işıklandırmaları, süslemeleri ve yılbaşı konseptiyle Sayapark, hem aileler hem de arkadaş grupları için keyifli bir buluşma noktası olmayı sürdürüyor. Festival, ziyaretçilerine alışveriş, eğlence ve yılbaşı atmosferini bir arada sunarak şehrin en renkli yılbaşı festivali olma özelliğini bu yıl da koruyor. Sayapark Yılbaşı Festivali, yılbaşı dönemine özel etkinlikleri ve eğlence dolu içeriğiyle önümüzdeki günlerde de ziyaretçilerini ağırlamaya devam edecek.
Manisa İzmirlİ fotoğrafçılar Manisa’ya hayran kaldı İzmir’den gelen fotoğraf tutkunları, Manisa’nın tarihi ve doğal mirasını objektifleriyle ölümsüzleştirdi. Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü İzmir Grubu, Manisa’da düzenlenen fotoğraf gezisinde kentin tarihi ve doğal güzelliklerini fotoğrafladı. Manisalı amatör fotoğrafçı İsmail Aybey’in rehberliğinde gerçekleşen gezide, fotoğraf severler Manisa’nın simge mekanlarına yoğun ilgi gösterdi. Manisa’nın simgelerinden Ulu Park’ta bir araya gelen fotoğraf ekibi, ilk olarak Sultan Camii, Tarihi Tıp Müzesi, Muradiye Camii, Kurşunlu Han ve Hatuniye Camii’ni objektiflerine yansıttı. Ardından Ulu Camii, Darphane, Ağlayan Kaya ve Kır Kahvesi’ni ziyaret eden ekip, Manisa Mevlevihanesi’ni de gezerek tarihi dokuyu fotoğrafladı. Geziyle ilgili değerlendirmede bulunan amatör fotoğrafçı İsmail Aybey, İzmir ve Salihli’den gelen fotoğraf dostlarıyla birlikte keyifli bir gün geçirdiklerini belirterek, "Manisa’nın tarihi ve doğal güzelliklerini bol bol fotoğrafladık. İnsan yaşadığı şehirdeyken bazı değerlerin kıymetini fark edemeyebiliyor. Bu geziyle birlikte ben de Manisa’yı yeniden keşfetmiş oldum. Birçok şehzadeye ev sahipliği yapmış, Mimar Sinan’ın Ege Bölgesi’ndeki tek eseri Muradiye Camii’ni barındıran ilimiz, gerçekten gezilip görülmeye değer" dedi. Fotoğraf gezisi, katılımcıların Manisa’ya dair gözlemlerini paylaşması ve çekilen karelerin değerlendirilmesiyle sona erdi.