GÜNDEM - 25 Aralık 2019 Çarşamba 11:44

Kaş'ta bulunan taş gök taşı çıktı

A
A
A
Kaş'ta bulunan taş gök taşı çıktı

Antalya’nın Kaş ilçesinde 2008 yılında çiftçi Mehmet Güngör’ün bahçesine düşen meteoriti (gök taşı), 11 yıl sonra ceviz ağacının dibinde bulunarak inceleme yapılması için Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine (ÇOMÜ) gönderildi. Yapılan araştırmalarda taşın göktaşı olduğu kesinleşti.

Kaş ilçesinde yaşayan 81 yaşındaki Mehmet Güngör, 2008 yılında bahçesine düşen gök taşını 11 yıl sonra şans eseri bir ceviz ağacının dibinde buldu. Benzerlerine göre daha ağır ve demir içeriği yüksek olan taşın farklı bir tür olduğunu fark eden Güngör, inceleme yapılması için bu taşı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezine (ÇOBİLTUM) gönderdi. Merkezde, Kırıkkale Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yeşiltaş tarafından yaklaşık 1 aydır süren incelemeler sonrası taşın gök taşı olduğu tespit edildi. Ender görülen gök taşının şu an büyük bir parçası çiftçi Mehmet Güngör’de, küçük bir kısmı da Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Yeşiltaş'ta bulunuyor.

Ağırlığı yaklaşık 1 kilogram

Merkezde gök taşı ile ilgili yapılan araştırma hakkında bilgiler veren ÇOBİLTUM Müdürü Doç. Dr.Ayhan Oral, taşın ağırlığının yaklaşık 1 kilogram olduğunu belirterek, “Birimimiz içerisinde meteroit, yani gök taşı araştırma birimine sahibiz. Bize örnekler gök taşı olduğu iddia edilerek teslim edilir. Teslim edilen örnekler üzerinden fotoğraflandırılarak önce bir ön değerlendirme yapılıp tahlile gerek olup olmadığı kanaatine varırız. Daha sonra karşı taraf bilgilendirilir ve analiz yapıldıktan sonra alanında uzman hocamız Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Yeşiltaş tarafından bu gelen örneğin gök taşı olup olmadığı tespit edilir. Bu örnek tarafımıza bu şekilde ulaştırıldı. Örneğin ön incelemesi sonrasında gök taşı olabileceği kanaatine varıldı ve sonra tahliller yapıldı. Mehmet Yeşiltaş hocamız bunun gök taşı olduğu kanaatine vardı. Bu örnek Türkiye’de bildiğim kadarıyla 16 gök taşı örneğinden birisi ve en son Türkiye’den literatüre giren bir örnek. Yaklaşık 1 kilogram civarında bir örnek. Burada analizi yapıldıktan sonra sahibine iade edilecek ve örnek sonuçları literatüre sokulmuş olacak” ifadelerini kullandı.

Selahattin Murathan Yıldırım - Cenk İşver
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Fenerbahçe: 3 - Konyaspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 16. haftasında Fenerbahçe, sahasında Konyaspor’la karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı sarı-lacivertlilerin 3-0’lık üstünlüğüyle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 7. dakikada Kerem Aktürkoğlu’nun pasında ceza sahası girişinde topla buluşan Talisca’nın içeri girdikten sonra karşı karşıya pozisyonda vuruşunda kaleci Bahadır gole izin vermedi. 12. dakikada Kerem’in sol taraftan ortasında top ceza sahasında savunmadan sekerek sağ çaprazdaki Asensio’nun önünde kaldı. Bu oyuncunun sol ayağıyla plase vuruşunda kaleci Bahadır, uzak köşeye yönelen meşin yuvarlağı çeldi. 24. dakikada Jhon Duran, ceza sahası içi sol çaprazdan Uğurcan Yazğılı’nın müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Ozan Ergün, VAR’dan gelen uyarı sonrası pozsiyonu izledi ve penaltı kararı verdi. 28. dakikada penaltı vuruşunu kullanmak üzere topun başına geçen Talisca, meşin yuvarlağı sağ alt köşeden filelerle buluşturdu. 1-0 30. dakikada Archie Brown’un sol taraftan ortasında herkesi aşan topu Asensio, sağ taraftan tekrardan içeriye ortaladı. Alverez’in dokunduğu meşin yuvarlak, Mert Müldür’ün vuruşunda savunmada Calusic’e de çarparak ağlara gitti. 2-0 37. dakikada Asensio’nun pasında topla buluşan Talisca’nın ceza sahası dışı sağ çaprazdan sol ayağıyla set vuruşunda meşin yuvarlak uzak köşeden filelerle buluştu. 3-0 44. dakikada Ederson’un uzun degajında topa yönelen Kerem Aktürkoğlu’nun kaleci Bahadır’ı çalımladıktan sonra sağ çaprazdan vuruşunda savunmada Uğurcan son anda meşin yuvarlağın ağlara gitmesini engelledi. 45+3. dakikada Asansio’nun sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak uzak direğe çarptıktan sonra Konyaspor savunması tarafından uzaklaştırıldı. Hakemler: Ozan Ergün, Ceyhun Sesigüzel, Anıl Usta Fenerbahçe: Ederson, Mert Müldür, Milan Skriniar, Jayden Oosterwolde, Archie Brown, Edson Alvarez, Fred, Marco Asensio, Anderson Talisca, Kerem Aktürkoğlu, Jhon Duran Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Tarık Çetin, Yiğit Efe Demir, Levent Mercan, Kamil Efe Üregen, İsmail Yüksek, Bartuğ Elmaz, Sebastian Szymanski, Oğuz Aydın, Haydar Karataş Teknik Direktör: Domenico Tedesco Konyaspor: Bahadır Güngördü, Yhoan Andzouana, Uğurcan Yazğılı, Josip Calusic, Guilherme, Jin-Ho Jo, Enis Bardhi, Melih İbrahimoğlu, Morten Bjorlo, Jackson Muleka, Umut Nayir Yedekler: Deniz Ertaş, Yasir Subaşı, Tunahan Taşçı, Pedrinho, Marius Stefanescu, Marko Jevtovic, Melih Bostan, İsmail Esat Buğa, Utku Eriş, Kaan Akyazı Teknik Direktör: Çağdaş Atan Goller: Anderson Talisca (dk. 28 pen. ve dk. 37), Mert Müldür (dk. 30) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Fred, Kerem Aktürkoğlu (Fenerbahçe), Jin-Ho Jo (Konyaspor)
Ankara Yargılanan eski DHMİ Daire Başkanı Acar: "Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) eski daire başkanı Mehmet Cemil Acar, ‘rüşvet’ ve ‘yolsuzluk’ suçlaması ile yargılandığı davada, "Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" dedi. Ankara 89. Asliye Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Cemil Acar bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu. Sanık Acar’ın eski eşi tutuksuz sanık Çağla Acar ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme hakimi, dava dosyasına gelen evrakı okumasının ardından sanık Acar’a söz verdi. Sanık Acar, "Hiçbir çekincem olmadan 20 yıllık banka hesaplarımın incelemesini istedim. 28 yıl boyunca onur ve şerefimle devlete hizmet ettim, birçok projede görev aldım. Hakkımda en ufak bir soruşturma olmadı. Ben emekli olduktan sonra bu soruşturma yapıldı. Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak. Babamın fabrikası yüzünden bana bir linç yürütülüyor. Şerefim, haysiyetim zan altında bırakıldı" dedi. Avukat ve sanık beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Mehmet Cemil Acar’ın tutukluluk halinin devamına, Acar’ın eski eşi Çağla Acar hakkındaki mevcut adli kontrolün ise devamına hükmetti. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 12 Ocak 2026 tarihine erteledi. Olayın geçmişi Eski DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar’ın evinde yapılan aramada Acar’a ait kasada 26 kilogram külçe altın, 1 milyon 320 bin dolar ve 121 bin euro bulunmuştu. Soruşturma sürecinde Acar’ın bürokratken çok sayıda gayrimenkul edindiği de Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tespit edilmişti.