GÜNDEM - 29 Haziran 2022 Çarşamba 09:04

Kavurucu sıcakta ekmek mücadelesi

A
A
A
Kavurucu sıcakta ekmek mücadelesi

Bitlis’in Adilcevaz ilçesindeki mevsimlik tarım işçileri, kavurucu sıcağa rağmen ekmek parası için ter döküyor.

Çoğu zaman 35 dereceyi aşan boğucu sıcak altında çalışmalarını sürdüren tarım işçileri, evlerinden uzakta çapa yaparak geçimlerini sağlıyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren çocuklarıyla birlikte tarlaların yolunu tutan işçiler, pancar ve fasulye tarlalarında akşama kadar yoğun ve yorucu mesai harcıyor. Kimi kundaktaki bebeğiyle kimi çocuklarıyla ekmeğinin peşine düşen işçiler, bin bir zahmetle aşırı sıcağa rağmen var gücüyle çalışıyor.
Kavurucu sıcağın altında ekmeğini çapa yaparak çıkardığını ifade eden Önder Çevik, "Maden ocakları hariç, dünyanın en zor işi bizimdir. Helal lokma kazanmak için kavurucu sıcaklar altında tarlalarda çalışıyoruz. Böyle altı ay işimiz sürüyor. Kışın ise patates depolarında iş bulabilsek çalışıyoruz, şayet iş bulamazsak vaktimizi boş geçiriyoruz" dedi.

Orhan Emen

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Sungurlu’da vektörel mücadele çalışmaları hızlandı Sungurlu Belediyesi, karasinek ve sivrisineğin en büyük üreme kaynakları olan hayvan gübrelik alanlarında ve dere yataklarında mücadele çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor. Belediye ekiplerince Şubat ayından itibaren devam eden genel ilaçlama çalışmaları kapsamında rögar ve sulak bölgelerde yapılan larva mücadelesinin ardından akşam ve sabah saatlerinde uçkun mücadelesi yapılıyor. Bunlara ek olarak mesire alanı gibi piknik alanları ile birlikte parklar, çocuk oyun alanları ve yeşil alanlarda da zehirli kenelere karşı ilaçlama yapılıyor. Ekipler, vatandaşlardan gelen istek ve şikayetlere de anında müdahale ediyor. ’Derelerde sivrisinekle mücadele’ Belediye ekipleri, sivrisineklerin ürediği su birikintisi olan yerlerde ve derelerde tablet uygulaması ile sivrisinekle mücadele çalışması yapıyor. Sivrisineklerin özellikle durgun su birikintilerinden kaynaklandığını ifade eden yetkililer “Vatandaşlarımız sivrisineklerin oluşmaması için bahçelerinde ve çevrelerinde durgun su birikintilerinin oluşmasını engellemelidirler. Bahçede ve balkonda saksı altlarında kalan su birikintileri sinek oluşumunu tetiklemektedir. Hemşerilerimizden bu konuda daha hassas olmalarını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı. ’Vatandaşın desteği önemli’ Kaçak döküm yapılan gübrelik alanlar ve küçük su birikintilerinde binlerce larvanın üreyebileceğine dikkat çeken belediye ekipleri, “Vektörel mücadelede vatandaşlarımızın desteği bizim için çok önemli. Yaptığımız çalışmalarla vatandaşlarımızın aldığı tedbirler birleşince daha etkili ve daha güzel sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Hemşerilerimiz evsel katı atıklarını çöp poşetlerinin ağzını kapatarak çöp konteynırına bırakıp konteynır kapaklarını da kapalı tutmaları gerekmektedir. Alınacak bu önlemler vektörel mücadelemize çok önemli katkılar sağlayacaktır" denildi.
Antalya Trendyol Süper Lig: Alanyaspor: 3 - İstanbulspor: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Alanyaspor, sahasında İstanbulspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısını ev sahibi ekibin 3-0 üstünlüğü ile tamamladı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 2. dakikada sol kanattan gelişen atakta Balkovec’in ortasında savunmadan seken topa Oğuz Aydın’ın sert vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-0 8. dakikada Hadergjonaj’ın pasıyla hareketlenen Janvier’in ceza saha dışından yerden şutunda top filelerle buluştu. 2-0 28. dakikada ceza sahası içinde Janvier’in şutunda savunmaya da çarpan top kaleci Arda’nın üzerinden ağlara gitti. 3-0 34. dakikada Jackson’ın şutu direkten oyun alanına geri döndü. Hakemler: Muhammet Ali Metoğlu, Hüseyin Aylak, Anıl Usta Alanyaspor: Ertuğrul, Hadergjonaj, Furkan, Aliti, Balkovec, Richard, Janvier, Oğuz Aydın, Efecan Karaca, Yusuf Özdemir, Ahmed Hassan Yedekler: Yusuf Karagöz, Lima, Fer, Novais, Sisto, Fatih Aksoy, Augusto, Eduardo, Anderson, Yunus Bahadır Teknik Direktör: Fatih Tekke İstanbulspor: Alp Arda, Sambissa, Mehmet Yeşil, Deli, Okan Erdoğan, Ali Yaşar, Mamadou, Vefa Temel, Duhaney, Jachson, Emir Kaan Gültekin Yedekler: Murat Eser, Mücahit Serbest, Emir Vuruşaner, Özcan Şahan, Yasin Polat, Tunahan Şamdanlı, Demir Mermerci, Baran Vardar, Traore, Eren Arda Şan Teknik Direktör: Osman Zeki Korkmaz Goller: Oğuz Aydın (dk. 2), Janvier (dk. 8 ve 28) (Alanyaspor) Sarı kart: Furkan Bayır (Alanyaspor)
İstanbul Trendyol Süper Lig: Pendikspor: 1 - Kayserispor:1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 34. haftasında Pendikspor, Kayserispor’u konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı 1-1 berabere sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 7. dakikada pasla kullanılan serbest vuruşta Musamba’nın ceza sahası içine yaptığı ortada Thiam’ın kafa vuruşunu sonrasında Murat Akça’nın indirdiği topu altıpas çizgisinin sağ tarafında alan N’diaye’nin vuruşunda meşin yuvarlak ağlarla buluştu. 1-0 20. dakikada N’diaye’nin kaptırdığı topta ceza yayı sağ tarafından topla birlikte ceza sahasına giren Nazon’nın sağ çaprazdan yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yandan dışarı gitti. 31. dakikada sağ kanattan Erdem Özgenç’in ortasında altıpas çizgisi üzerinde Umut Nayir’in yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak kalenin üzerinden dışarı çıktı. 45+2. dakikada sağ taraftan Cardoso’nun kullandığı kornerde arka direkte iyi yükselen Boa Morte’nin kafa vuruşunda meşin yuvarlak ağlara gitti. 1-1 Hakemler: Zorbay Küçük, Mehmet Kısal, Mehmet Akıncık Pendikspor: Burak Öğür, Erdem Özgenç, Alpaslan Öztürk, Murat Akça, Sequeira, Gökcan Kaya, N’diaye, Lusamba, Halil Akbunar, Thiam, Umut Nayir Yedekler: Muhammed Hakan Tavukçu, Emre Taşdemir, Kappel, Çekiçi, Rassoul, Diaby, Welinton, Efe Sayhan, Eze, Erencan Yardımcı Teknik Direktör: İbrahim Üzülmez Kayserispor: Bilal Bayazit, Gökhan Sazdağı, Kolovetsios, Arif Kocaman, Hasan Ali Kaldırım, Bourabia, Shukurov, Cardoso, Boa Morte, Ramazan Civelek, Nazon Yedekler: Onurcan Piri, Attamah, Kartal Yılmaz, Bahoken, Muhammed Arıkan, Mehmet Eray Özbek, Mane, Baran Gezek, Ackah, Talha Sarıarslan Teknik Direktör: Burak Yılmaz Goller: N’diaye (dk. 7) (Pendikspor), Boa Morte (dk. 45+2) (Kayserispor) Sarı kart: Bourabia (Kayserispor)