GÜNDEM - 23 Kasım 2014 Pazar 21:49

Kelkitli çiftçilere suni tohumlama ve buzağı bakım semineri

A
A
A
Kelkitli çiftçilere suni tohumlama ve buzağı bakım semineri

Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Kelkitli çiftçilere Suni Tohumlama ve Buzağı Bakım Semineri verildi.

Kelkit Gazi Anadolu Lisesi Konferans salonunda yapılan seminere Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Karakoç, Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bahri Bayram, Kelkit Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi İkram Coşar ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Gümüşhane Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kadir Karakoç, rutin hizmetlerin yanında eğitim faaliyetlerine de büyük önem verdiklerini, çiftçilerin en küçük sıkıntılarında bile yanlarında olup sorunlarına çözüm üretmenin öncelikli hedefleri olduğunu söyledi.

Seminerde konuşan Köse İrfan Can Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Bahri Bayram, buzağıların bakım ve beslenmesi ile ilgili konuşmasında gelecekte kendisinden verim beklenen buzağıların iyi bakıp, beslenmesi gerektiğini belirterek, “Buzağı döneminde iyi bakılan hayvanlar sağlam yapılı olurlar. Çabuk hastalanmazlar. Et ve süt verimleri fazla olur. Damızlık için kullanılacakların verimi yüksek olur. Doğumdan başlayarak bilgili bir bakım ve besleme gereklidir. Bu bölümde iyi bir buzağı yetiştirmeye ait bilgileri bulacaksınız. Yeni doğan buzağı ilgi ve bakım ister. Yapılacak işleri daha önceki bölümlerde anlatmıştık. Burada ağız sütü konusunu bir daha ele alalım. Ağız sütü doğumdan sonra ineğin memesinden gelecek sütün adıdır. Buna kolostrum da denir. Ağız sütü, protein, vitamin, mineral gibi besin maddeleri bakımından çok zengindir. Buzağıya, hastalıklara karşı direnç kazandıran maddeleri de taşır. Doğumdan sonraki ilk 1-2 saat içinde buzağıya mutlaka ağız sütü içirilmelidir. Annesini herhangi bir sebeple ememeyen buzağılara yardımcı olunarak ağız sütü içmeleri sağlanmalıdır. 3-4 gün boyunca ağız sütü içirmeye devam edilmelidir. Buzağı günde 1-2 öğün süt ile beslenmelidir.” dedi.

Bayram, konuşmasında kolostrumun insan gıdası olarak tüketilmekten daha fazla yavru için kullanılması gerektiğini konusunda çiftçileri uyardı.
Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İkram Coşar ise suni tohumlama konusunda çiftçileri bilgilendirdi.
Seminer, çiftçilerin karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi. 

SİNAN DEMİR
GÜMÜŞHANE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.