KENT HABERLERİ - 08 Ekim 2013 Salı 10:12

Kestane yetiştiriciliğinin sorunları Sultanhisar’da konuşuldu

A
A
A
Kestane yetiştiriciliğinin sorunları Sultanhisar’da konuşuldu

Sultanhisar Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Kestane Yetiştiriciliğinde Sorunlar' konulu konferansta kestane üreticileri bilgilendirildi.

“Aydın İli Kestane Yetiştiriciliğinde Sorunlar” konulu konferans Sultanhisar Belediyesi öncülüğünde Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aydın Valiliği ve Adnan Menderes Üniversitesi işbirliği ile Sultanhisar Belediye düğün salonunda yapıldı. Konferansa Adnan Menderes Üniversitesinden konuşmacı olarak katılan Prof.Dr. Serap Açıkgöz, Doç. Dr. Engin Ertan, Doç. Dr. Mehmet Karagöz, Doç. Dr. Ömer Erincik ve Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Salih Maden Türkiye’de kestane üretiminde birinci sırada yer alan Aydın’da görülen kestane kanseri ve zararlıları hakkında üreticileri bilgilendirdi.Konferansa Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Belediye Meclis Üyeleri, çevre köy muhtarları, kestane üreticileri ve kestane ihracatçılarından oluşan yaklaşık 200 kişi katıldı.Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, Aydın’ın ortalama yıllık 20 bin tonluk üretimi ile Türkiye kestane üretiminin yüzde 34’ünü karşıladığını ve üretimde ilk sırada yer aldığını söyledi. Kente yetiştirilen kestanenin ham olarak iç piyasaya ve yurtdışına ihraç edildiği gibi önemli bir kısmının Bursa’ya kestane şekeri yapımı için gönderildiğini kaydeden Köksal, “Büyük Menderes nehrinin kuzey tarafında bulunan dağların yine kuzey yamaçlarında ve genellikle 800 metre rakımda yetiştirilen kestanelerin hasadına ekim ayı ile başlanmaktadır. ‘Kirpi’ denilen dikenli kabuklarından ayrılması için gömü yerlerine alınan ve daha sonra gömüden çıkartılan kestaneler köyde ya da hallerde pazarlanmakta, bir kısmı yurtdışına ihraç edilmektedir. Önemli bir bölümü ise kestane şekeri üretimi için başta Bursa olmak üzere diğer illere gönderilmektedir. Oysa gerek ürünlerin daha uzun süre sağlıklı olarak saklayabilmek için soğuk hava depolarının kurulması, gerekse işleme tesislerinin asıl hammaddenin yetiştirildiği kentimizde kurulması üründen elde edilecek geliri arttıracaktır” dedi.

MEHMET BARLAS
AYDIN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya 38 dalgıcın katıldığı etkinlikte denizden araç lastiği, çöp konteynırı, akü, demir parçaları çıktı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin denizlerde farkındalık oluşturmak için başlattığı deniz dibi temizliği çalışmaları sürüyor. Antalya Balıkçı Barınağı’nda gerçekleştirilen çalışmada denizden çöp konteynırı, araç lastiği ve çok sayıda atık çıkarıldı. Antalya Valiliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda "Antalya’da Deniz Hep Temiz" sloganıyla gerçekleştirilen deniz dibi temizliğinin üçüncüsü Antalya Balıkçı Barınağı’nda yapıldı. Dalış okulları, sualtı kulüpleri, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü dalgıçların katıldığı etkinlikte 38 dalgıç görev aldı. Yaklaşık 500 metrekarelik alanda 1 saat süren dalışta deniz dibinden çıkarılan atıklar dikkat çekti. Temizlik çalışmasında araç lastiği, çöp konteynırı, cam şişe, akü, demir parçaları, tabak ve bardak gibi çok sayıda atık çıkarıldı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Lokman Atasoy, deniz dibi temizliğinin önemine dikkat çekerek, "Burada amaç sadece denizin dibini temizlemek değil, güçlü bir mesaj vermektir. Bugün buradan çıkarılan malzemeler insanların denize bıraktığı izdir. Antalya’nın mavi denizlerine sahip çıkmak hepimizin sorumluluğudur" dedi. Dalgıç Ferit Coşkun ise genellikle kişisel atıkların çıktığını belirterek, "Cam şişe, tabak gibi birçok atık çıktı. Deniz dibinden çıkarılanları görünce vatandaşlarımızın biraz daha duyarlı olmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Ankara Yaşlı Destek Programı’na başvurular başladı ANKARA (İHA) Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaşlıların korunması ve desteklenmesi amacıyla belediyeler tarafından hazırlanacak projelerin değerlendirileceği Yaşlı Destek Programı’na (YADES 2026) başvuruların alınmaya başladığını açıkladı. Bakan Göktaş yaptığı yazılı açıklamada, yaşlı nüfus oranının yüzde 11,1’e yükseldiği Türkiye’de yaşlılara sunulan hizmetlerin sayısının artırılması ve ihtiyaçlara göre çeşitlendirilmesi amacıyla çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Bu kapsamda Bakanlıkça aile temelli, aktif ve sağlıklı yaşlanmanın desteklenmesi politikasını YADES aracılığıyla sürdürdüklerini aktaran Göktaş, "Yaşlılarımıza yönelik hizmetlerin sunumunda kurum bakımının yanı sıra evde bakım ve gündüz bakım gibi koruyucu-önleyici alternatif hizmet modellerini de yaygınlaştırıyoruz. Ayrıca yaşlılarımızın ve yakınlarının öncelikli tercihi olan gündüz bakım ile evde bakım destek hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik projeler yürütüyoruz." ifadelerini kullandı. 123 proje ile 164 bin 144 yaşlı vatandaşımıza ulaştık Göktaş, 2016 yılından bu yana uygulanan YADES ile 65 yaş üstü vatandaşların hayatını kolaylaştırdıklarını vurgulayarak, proje kapsamında bakıma ve psikososyal desteğe ihtiyaç duyan yaşlılarımızın, kendi yaşam alanlarından ayrılmadan gerekli hizmetlere ulaşabildiklerini bildirdi. Göktaş, şunları kaydetti: "YADES kapsamında son 10 yılda sağladığımız toplam finansman desteği 105,6 milyon lirayı buldu. Bu süreçte 86 farklı belediyemizde yürütülen 123 projeyle 108 bin 851 hanede 164 bin 144 yaşlı vatandaşımıza ulaştık. Yaşlılarımızın korunması, desteklenmesi ve yaşamlarının kolaylaştırılması amacıyla belediyeler tarafından hazırlanacak yeni projelerin değerlendirileceği YADES 2026 başvuruları alınmaya başladı. Bu yıl YADES projeleri için 50 milyon lira ödenek ayırdık." Projeler için son teslim tarihi 26 Haziran Belediyelerin; Bakanlığın Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan "YADES Proje Başvuru Formu"nu doldurarak proje taslaklarıyla birlikte valiliklere başvuruda bulunabildiğini bildiren Göktaş, onaylanan projelerin belediyeler tarafından uygulanacağını, denetimlerin ise valilikler aracılığıyla yürütüleceğini aktardı. Göktaş, programa başvuracak belediyelerin hazırlayacakları proje tekliflerini 26 Haziran’a kadar valiliklere teslim etmesi gerektiğini ifade etti.