EĞİTİM - 20 Kasım 2018 Salı 15:07

Kıbrıs sorunu çözüm müzakere süreçleri tarihsel boyutuyla ele alındı

A
A
A
Kıbrıs sorunu çözüm müzakere süreçleri tarihsel boyutuyla ele alındı

Siyaset Bilimi Bölümü öğrencileri, Kıbrıs adasındaki uyuşmazlığı ve Kıbrıs’ta süregelen müzakere süreçlerini Uluslararası İlişkiler Kuramı dersi kapsamında tartıştı.


Yakın Doğu Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Bölümü öğrencileri, Uluslararası İlişkiler Kuramı dersi kapsamında Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) Yabancı Diller Birimi Editörlerinden Yurdakul Cafer ile adadaki uyuşmazlığı ve Kıbrıs’ta süregelen müzakere süreçlerini yuvarlak masa toplantısı yaparak tartışıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Köprülü’nün yürüttüğü ders çerçevesinde gerçekleştirilen toplantıda öğrenciler, Kıbrıs’ta sürdürülen Kıbrıs sorunu çözüm müzakere süreçlerini tarihsel boyutuyla ele aldı.

Kıbrıs’ta yabancı aktörlerin rolü ile hidrokarbon krizi tartışıldı

BRTK Yabancı Diller Editörü Yurdakul Cafer öğrencilere yönelik yaptığı konuşmasında öncelikle adada 1950’li yıllardan bu yana süregelen uyuşmazlık konusunda tarihsel bir giriş yaparak, 50 yılı aşkın bir süredir Kıbrıs’ta süregelen müzakere süreçlerini mercek altına aldı. Bu tür toplantılar aracılığı ile öğrencilerin diplomasinin en temel araçlarından biri olan müzakere tekniklerinin Kıbrıs meselesinin çözümünde nasıl yürütüldüğünü inceleme olanağı bulduklarını ifade eden İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Şerife Z. Eyüpoğlu, aynı zamanda uyuşmazlıkları çözme becerilerinin geliştirildiğine dikkat çekti.

Öğrenciler Kıbrıs meselesinin nasıl şekillendiğini tartışma fırsatı buldu

Siyaset Bilimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nur Köprülü de, bu etikinlikle öğrencilerin uluslararası aktörler ve değişen uluslararası siyaset çerçevesinde Kıbrıs meselesinin yeniden nasıl şekillendiğini tartışma olanağı buldu.
Doç. Dr. Köprülü, sorunların barışçıl yollardan çözülmesini amaç edinen BM gibi uluslararası kuruluşların hem Kıbrıs özelinde hem de dünya ölçeğindeki etki alanlarını dünyanın birçok farklı coğrafyalarından ülkemize gelen öğrencilerle ve onların kendi birikimleri, özgün deneyimleri ışığında paylaşmanın öğrencilerin gerek Kıbrıs’a yönelik gerekse uluslararası sisteme yönelik perspektiflerini çeşitlendirdiğine vurgu yaptı.

  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Eczane ararken dehşeti yaşadı Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde emniyet şeridine park eden hafif ticari araca çarpan cip yan yattı. Yaralının olmadığı kazada, hafif ticari aracın sürücüsünün cep telefonundan nöbetçi eczane bulmak için emniyet şeridinde durduğu öğrenildi. Kaza, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Bulvarı duble yolda Camili Mahallesi istikametinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, 54 AJT 852 plakalı Fiat marka hafif ticari araç sürücüsü Uğur Karakaya, arkadaşının çocuğunu hastanede ziyaret ettikten sonra evine giderken nöbetçi eczane bulmak için aracını emniyet şeridine park etti. Bu esnada M.T. idaresindeki 54 BR 515 plakalı Honda marka cip, hafif ticari araca çarparak yolda yan yattı. Kazada yaralanan olmazken, bölgeye polis ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle trafik kontrollü olarak sağlandı. Araçların kaza yerinden kaldırılması ile trafik normal seyrine dönerken, polis ekipleri kazaya ilişkin inceleme başlattı. “Araç geldi çarptı, bizi yol kenarına savurdu” Nöbetçi eczana bulmak için aracını emniyet şeridine çektiğini belirten Uğur Karakaya, “Hastaneden dönerken aracımı emniyet şeridine çektim. Telefondan nöbetçi eczane aradığım esnada arkadan diğer araç geldi çarptı, bizi yol kenarına savurdu. Çarpan araçta yan yattı. Yaralı yok. Çok şükür emniyet kemerlerimiz takılıydı, bunun sayesinde yara almadan atlattık. Araçlarda bulunanlarda bir şey yok çok şükür. Hastaneye de arkadaşın çocuğunu ziyarete gitmiştik” dedi.