DÜNYA - 27 Ocak 2022 Perşembe 20:58

Kırgızistan-Tacikistan sınırında silahlı çatışma

A
A
A
Kırgızistan-Tacikistan sınırında silahlı çatışma

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında iki ülke sınır muhafızları arasında silahlı çatışmaların çıktığı bildirildi.

Tartışmalı sınır kesimlerinin bulunduğu Kırgızistan ile Tacikistan sınırında tansiyon yeniden yükseldi. Kırgızistan Sınır Muhafız Hizmeti tarafından yapılan açıklamada, yerel saatle 17.30 sularında Tacikistan muhafızlarının Kırgızistan’ın Batken ilçesindeki Tört-Köçö yerleşim biriminde yolu tek taraflı olarak kapattığı belirtildi.

Açıklamada, iki ülke yetkilileri tarafından yapılan görüşmelerin sonucunda saat 19.30 sularında Tacikistan askerlerin yolu açtığı, ancak birkaç dakika sonra Tacikistan askerlerinin Kırgızistan’ın Çır-Döbö köyü yakınlarında Kırgızistan askerlerine karşı ateş açması sonucu sınırda tansiyonun yeniden yükseldiği aktarıldı.
İki ülke askerleri arasında silahlı çatışmaların Tört-Köçö ve Çır-Döbö yerleşim birimlerinde devam ettiği kaydedilen açıklamada, Tacikistan askerlerin havan topu ve tanksavar kullandığı ifade edildi.

Sınırdaki çatışmanın nedeni Tacikistan vatandaşlarının arabasının taşlanması olarak gösterildi
Tacikistan basınında yer alan haberlerde ise, sınırda çatışmanın Tacikistan vatandaşlarının arabasının seyir halindeyken taşlanması üzerine çıktığı ifade edildi. Haberlerde, Tacikistan’ın İsfara kentiyle Kırgızistan’ın Oş kentini bağlayan karayolunun trafiğe kapatıldığı, sınırda her iki ülke vatandaşlarının toplandığı ifade edildi.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki sınır sorunu

Kırgızistan'ın, Tacikistan ile yaklaşık 990 kilometre uzunluğunda sınırı bulunurken, tartışmalı sınır kesimleri nedeniyle iki ülkenin vatandaşları ve askerleri arasında zaman zaman silahlı çatışmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz sene nisan ayında sınırda çıkan çatışmada, Kırgızistan tarafından 36 kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmış, Tacikistan tarafından ise 19 kişi hayatını kaybetmiş, 88 kişi de yaralanmıştı.

Kırgızistan ile Tacikistan sınırında iki ülke sınır muhafızları arasında çıkan silahlı çatışmada 4’ü Kırgızistan, 13’ü Tacikistan askeri olmak üzere 17 asker yaralandı. Kırgızistan, Tacikistan sınırındaki 9 köyü tahliye etti.

Tartışmalı sınır kesimlerinin bulunduğu Kırgızistan ile Tacikistan sınırında tansiyonun yeniden yükselmesi sonrası Kırgızistan, Tacikistan sınırındaki 9 köyü tahliye etti. Kırgızistan’ın Batken bölgesi Valiliği tarafından yapılan açıklamada, sınırda durumun gergin olduğu ve çatışma bölgesindeki 9 köyden vatandaşların güvenli yerlere tahliye edildiği aktarıldı.

Kırgızistan Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, sınırdaki çatışmalarda 4 Kırgız askerinin yaralandığı bildirildi. Tacikistan basınında yer alan haberlerde ise, çatışmalar nedeniyle 13 Tacik askerinin yaralandığı ifade edildi. Tacikistan tarafından henüz yaralı sayısına ilişkin resmi açıklama yapılmadı.

“Provokasyon için önceden hazırlık yapıldı”

Kırgızistan Sınır Muhafız Hizmeti tarafından yapılan açıklamada, Tacikistan ordusunun olay yerindeki eylemlerinin koordine edildiğini ve bunun provokasyon için önceden hazırlık yapıldığını doğruladığı ifade edildi. Tacikistan askerlerinin çatışmada hava topu ve tanksavar kullanmasının uluslararası ve iki ülke arasındaki anlaşmalara aykırı olduğu kaydedilen açıklamada, Tacikistan askerlerinin ateşi durdurma çağrılarını göz ardı ettiği kaydedildi.

KGAÖ’den ateşkes çağrısı

Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Genel Sekreteri Stanislav Zas, Kırgızistan ve Tacikistan Güvenlik Konseyi Sekreterleriyle gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde tarafları ateşi durdurmaya çağırdı. Zas ayrıca, KGAÖ’nün her iki ülkeye krizin çözülmesi için gerekli desteği vermeye hazır olduğunu dile getirdi.

Çatışmalar nedeniyle bazı köyler elektriksiz kaldı

Kırgızistan Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, silahlı çatışmada elektrik hatlarına zarar verilmesi sonucu sınırdaki bazı köylerin elektriksiz kaldığı ve istikrarsız durum nedeniyle bakım-onarım çalışmalarının yapılmasının mümkün olmadığını duyurdu.

Sınırdaki çatışmanın nedeni Tacikistan vatandaşlarına taşlı saldırı olarak gösterildi

Kırgızistan Sınır Muhafız Hizmeti, yerel saatle 17.30 sularında Tacikistan muhafızlarının Kırgızistan’ın Batken ilçesindeki Tört-Köçö yerleşim biriminde yolu tek taraflı olarak kapattığını belirtmiş, iki ülke yetkilileri tarafından yapılan görüşmelerin sonucunda saat 19.30 sularında Tacikistan askerlerinin yolu açtığı ancak birkaç dakika sonra Tacikistan askerlerinin Kırgızistan’ın Çır-Döbö köyü yakınlarında Kırgızistan askerlerine karşı ateş açması sonucu sınırda tansiyonun yeniden yükseldiği aktarılmıştı. Tacikistan basınında yer alan haberlerde, sınırda çatışmanın Tacikistan vatandaşlarının arabasının seyir halindeyken taşlanması üzerine çıktığı ifade edilmiş, Tacikistan’ın İsfara kentiyle Kırgızistan’ın Oş kentini bağlayan karayolunun trafiğe kapatıldığı, sınırda her iki ülke vatandaşlarının toplandığı aktarılmıştı.

Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki sınır sorunu

Kırgızistan'ın, Tacikistan ile yaklaşık 990 kilometre uzunluğunda sınırı bulunurken, tartışmalı sınır kesimleri nedeniyle iki ülkenin vatandaşları ve askerleri arasında zaman zaman silahlı çatışmalar yaşanıyor. Geçtiğimiz sene nisan ayında sınırda çıkan çatışmada, Kırgızistan tarafından 36 kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmış, Tacikistan tarafından ise 19 kişi hayatını kaybetmiş, 88 kişi de yaralanmıştı.

Aliia Raimbekova

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Menengiç kahvesi her mevsim beğeni topluyor Gaziantep’teki Tarihi Tahmis Kahvesi’nde hazırlanan Gaziantep’in tescilli içeceği menengiç kahvesi her mevsim yerli ve yabancı turistlerin beğenisini topluyor. Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Gaziantep’te, yaklaşık 400 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi tahmis kahvesi, her mevsim yaptığı menengiç kahvesiyle yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Menengiç kahvesi kendine has aroması, lezzeti, rengi ve kokusuyla dikkat çekiyor. Diğer yandan içerisinde kafein bulunmaması kahve tiryakilerinin yanı sıra kafeinsiz içecek tercih edenlerin de ilgisini çekiyor. Gaziantep’e farklı bölgelerden ve dünyanın çeşitli şehirlerinden gelen turistler, şehrin tarihi ve kültürel zenginliklerini keşfetmenin yanı sıra bu eşsiz kahve lezzetini tatma fırsatını buluyorlar. Gaziantep’in turizm potansiyelini artıran bu tarihi içecek, şehrin gastronomi ve kültür turizmine olan katkısını da gözler önüne seriyor. “Menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” Tarihi Tahmis Kahvesinin geçmişini anlatan, Gaziantep’te tarihi ve lezzet yönünden en uğrak noktalarından biri olduğunu belirten işletme sahibi Mehmet Hilmi Bağcı, “Tarihi Tahmis kahvesi yaklaşık 400 yıllık geçmişe sahip bir mekan ve Osmanlı’nın ilk kahvelerinden biri diyebiliriz. Tahmis kahvesi, vazgeçilmez lezzetlerden olan menengiç kahvesi ile insanların dinlenme noktası. İnsanların gelip kahvelerini içtiği, sohbet ettiği tarihi bir yer. Menengiç kahvesi ise özel bir kahve, Gaziantep’e gelen misafirler muhakkak buraya gelerek kentimizin kültürel ve vazgeçilmez olan menengiç kahvesini içerler. Bir kahvenin 40 yıllık hatırı varsa burada yaptığımız menengiç kahvesinin 400 yıllık hatırası var” dedi. “Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi var” Turistlerin yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Bağcı, menengiç kahvesinin sağlıklı olduğunu ifade etti. Bağcı, “Gaziantep’e gelen yerli ve yabancı turistler kentin çeşitli turistik yerlerini gezdikten sonra muhakkak buraya gelirler. Bizlerde onlara elimizden geldiğince güzel bir şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz. Bizim hem fiyatımız uygun hem de sağlıklı bir ürün. Çocukların ve hanımların içmesinde hiçbir problem yok. Doğal bir malzemelerle ve yerli üretim kahvemizi yerli sunumlarla müşterilerimize sunuyoruz” ifadelerini kullandı. “Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim” İstanbul’dan Gaziantep’e gezmeye gelen ve menengiç kahvesine ön yargılı bir şekilde yaklaştığını söyleyen Elif Borluk kahveyi içtikten sonra çok beğendiğini ve fikrinin değiştiğini söyledi. Borluk, “Bence menengiç kahvesi çok güzel. Ben buraya ön yargılı bir şekilde gelmiştim. Sade Türk kahvesi sevdiğim için içemem diye düşündüm ama bayağı güzeldi. Sütlü Türk kahvesine benziyor. İnternetten, sosyal medyalardan duyarak görerek geldik. Kuzenimle birlikte İstanbul’dan günübirlik bu lezzeti tatmak için geldik. Herkesin bu lezzeti tatması gerekiyor. herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.