DÜNYA - 06 Kasım 2024 Çarşamba 11:44 | Son Güncelleme : 06 Kasım 2024 Çarşamba 11:47

Kırgızistan’da TDT Devlet Başkanları 11. Zirvesi başladı

A
A
A

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi başladı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un ev sahipliğinde Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları Konseyi 11. Zirvesi başladı. “Intımak Ordo” Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen zirve öncesi Caparov, tek tek liderleri karşıladı. Liderler, aile fotoğrafı çekilmesinin ardından zirve için salona geçti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov zirvede yaptığı açılış konuşmasında TDT dönem başkanlığını devralmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Bişkek zirvesinde alınan kararların hayata geçirilmesine destek sağlamak için tüm çabaları sarf etme niyetindeyiz. Dönem başkanlığımız Türk Dünyası 2040 vizyonu programına, 2022-2026 dönemleri TDT stratejisine, örgütün diğer stratejik belgelerine vurgu yapacak” dedi. Caparov ayrıca, “Kırgızistan ekonomik iş birliğine büyük önem veriyor. Kırgızistan’ın TDT ülkeleriyle ticareti son yıllarda yaklaşık yüzde 62 arttı. Bu başarı bizim doğru yönde ilerlediğimizin göstergesidir” diye konuştu.

Caparov, dönem başkanlığı çerçevesinde hizmet, finans, çalışma piyasalarını oluşturmak ve desteklemek, dijital ticaret, tarım, teknoloji ve turizm gibi bir çok alanda hükümetler arası anlaşmalara yönelik müzakereler önereceklerini aktardı. Filistin meselesine değinen Caparov, “Kırgızistan, Filistin-Gazze meselesinin barışçıl çözümüne yönelik dünya kamuoyunun çabalarını birleştirmeyi destekliyor ve bu meselede iki devlet ilkesine bağlılığını vurguluyor. İsrail’i uluslararası insani hukukun ilke ve normlarına uymaya çağırıyoruz. Filistin halkının devlet kurma ve BM’ye tam üye olma hakkını destekliyoruz” ifadesini kullandı.

“Türk Dünyasının Güçlendirilmesi: Ekonomik Entegrasyon, Sürdürülebilir Kalkınma, Dijital Gelecek ve Herkes için Güvenlik” sloganıyla düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve TDT Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev katılıyor. Zirvede ayrıca gözlemci statüsünde Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yer alıyor.

Zirvede liderlerin, kilit konularda kararlar alması, anlaşmalar imzalaması, ekonomi, ticaret, dijital dönüşüm, ulaştırma ve güvenlik alanlarındaki TDT projeleriyle ilgili resmi belgeleri onaylaması planlanıyor. Liderler zirvede, Türk dünyasının birliğini ve ilerlemesini daha da güçlendirmek için müşterek zorluklarla mücadele etme ve fırsatları değerlendirme konularında görüş alışverişinde bulunacak.

TDT dönem başkanlığının Kazakistan'dan Kırgızistan’a geçeceği zirvede, Devlet Başkanları Bişkek Bildirisi'ni ve bazı önemli kararların imzalanması bekleniyor.

Mirlan Medetov

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum ER-VAK Başkanı Güzel; "Sarıkamış Harekâtı yüce Türk milletinin hafızasında hüzünlü bir sayfadır" Erzurum Kalkınma Vakfı (Er-Vak) Başkanı Erdal Güzel, Sarıkamış Harekatı’nın 111. yıl dönümü münasebetiyle yaptığı açıklamada Türk tarihinin en trajik sahnelerinin yaşandığı bu savaş sırasında, beyaz karları kefenleri yapan Allahuekber şehitlerini unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını ifade etti. Güzel, çok uzun yıllar ülke gündeminden uzak tutulan ve karlar altında saklı kalan Allahuekber Şehitlerini 2003 yılında yaptıkları "Allahuekber şehitleri torunlarıyla buluşuyor" etkinliği ile gündeme taşıdıklarını ve uzun yıllar konunun takipçileri olduklarını belirterek ER-VAK’ın bu konuda büyük bir tarihi sorumluluğu yerine getirmenin haklı gururunu yaşadığını ifade etti. Sarıkamış Harekatı anma proğramlarıyla ilgili açıklamalarda da bulununan Güzel, tarihin seyri ve gerçekliği içerisinde bu proğramların yapılması gerektiğine dikkat çekerek Sarıkamış’ın o tarihlerde düşman işgalinde olduğınu, harekatın Erzurum’da planlandığını ve başlatıldığını, 3.Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa’nın mezarının Erzurum’da bulunduğunu hatırlatarak anma merasimlernin Kars Kapı Şehitliğin’den başlatılmasını arzu ettiklerini söyledi. Güzel onbinlerce Mehmetçiğin, toprağı vatan yapmak uğruna soğuğa, tifüse ve Ruslara karşı vermiş olduğu ve sonu hüzünle biten şanlı mücadelenin yıl dönümünde Allahuekber ve Soğanlı dağlarında bir hilal uğruna canlarını veren şühedayı saygı, rahmet ve minnetle andıklarını ifade etti.
Kayseri Rektör Prof. Dr. Altun; Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersini verdi Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun; Medeniyetin Burçları Derneği ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından yürütülen Kayseri Uluslararası Öğrenci Akademisi’nin açılış dersini verdi. Etkinlikte konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Altun; öğrencilere ERÜ hakkında bilgi vererek, " Üniversitemiz Anadolu’da kendinden çok söz ettiren marka değeri yüksek güçlü bir üniversitedir" dedi. ERÜ’nün sadece Türkiye’de değil, dünyada da saygın bir üniversite olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Altun, "Sizin burada geçirdiğiniz zamanın kaliteli olması ve burada bizlere ait kültürü sizlere aktarabiliyor olmamız bence son derece önemlidir. Çünkü sizler birer kültür elçisi olarak gittiğiniz ülkenizde bizleri anlatacaksınız, bizleri temsil edeceksiniz" şeklinde konuştu. Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Rektör Prof. Dr. Altun, şunları kaydetti; "En yakın dostunuz olan kitaptan uzak durmayın. Daha çok okumak ve daha çok inceleme yaparak, disiplinlerarası süreçlerde olmalısınız." Medeniyetin Burçları Derneği Başkanı Ali Dursun da yaptığı konuşmada ERÜ’nün teknolojiyle aynı zamanda tarih, kültür ve diplomasi gibi alanlarda da önemli adımlar attığını belirtti. Etkinlik, Rektör Prof. Dr. Fatih Altun’a Uluslararası Öğrenci Akademisi’nde öğrenim gören öğrencilerin kaleme aldığı kitapların takdimi ve hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.