SAĞLIK - 17 Aralık 2017 Pazar 09:01

Kış aylarında kalbinize dikkat|Kalp hastalarını kışın bekleyen tehlikeler ve korunma yolları

A
A
A
Kış aylarında kalbinize dikkat|Kalp hastalarını kışın bekleyen tehlikeler ve korunma yolları

Soğuk havanın kendini iyice hissettirdiği bu günlerde, özellikle kalp hastalarının kendilerine daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Kış mevsiminde vücudun bağışıklık sistemini zayıflattığını ve bu durumdan en çok kronik hastalığı olan kişilerin etkilendiğini belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Şenol, özellikle kalp hastalarını kış aylarında bazı risklere karşı uyarıyor. Peki kış aylarında kalbinizi soğuktan korumak için öneriler.

Kalp hastalarının sağlığını tehdit eden pek çok risk içinde mevsimsel etkenler önemli bir yer tutuyor. Özellikle kış şartlarını yaşadığımız şu günlerde, soğuk havalar kalp damarlarının büzüşmesine neden olarak kalp krizi riskini artırıyor.Bu günlerde kalp hastalarını her zamankinden daha çok dikkatli olmaya çağıran Dr. Utku Şenol, soğuk havanın yanı sıra kaçınılması gereken diğer üç riski şöyle sıralıyor:

Gribal hastalıklar
Sonbahar-kış aylarında vücut direncinin düşmesi sonucu oluşan gribal hastalıklar, özellikle kronik hastalığı olan kişiler için daha riskli. Grip virüslerinin kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet (şeker hastalığı) gibi kronik hastalığı olan kişilerde hızlı ilerleyerek, alt solunum yolu enfeksiyonlarındanzatürreye dönüşebileceğini belirten Dr. Utku Şenol, “Hatta hızla solunum yetmezliğine sebep olarak, yoğun bakım ihtiyacı ve hayati tehlikeyeyol açabiliyor. Bu nedenle kalp hastalığı olan kişiler,soğuk havalarda çok dikkat etmeliler” diyor.

Fazla kilolar
Kış mevsiminde günlerin kısalması sonucu hareket ve aktivitelerin azalması,bir de beslenmeye dikkat edilmemesi kişilere fazla kilolar olarak yansıyor. Bunun da kalp damar hastalığı ve kalp yetersizliği olan kişilerde kalbin iş yükünü artırdığına değinen Dr. Utku Şenol,hastalıkların daha da alevlendiğine ve hastaneye yatışların olabildiğine dikkat çekiyor. Dr. Utku Şenol, kalp sağlığı için öncelikle beslenme düzenine uyulması ve mutlaka sağlıklı beslenmeye önem verilmesi gerektiği önerisinde bulunarak, “Fazla kalorili ve ağır yemeklerin kalbin baş düşmanı olduğu unutulmamalı” şeklinde konuştu. Dr. Utku Şenol beslenme konusundaki uyarılarına ise şöyle devam ediyor: “Sağlıklı besinlerle oluşan ana öğünler atlanmamalı, ara öğünlere dikkat edilerek uzun süreli açlıktan kaçınılmalı. Hamur işi ve kızartmalardan uzak durulmalı, yatmadan iki-üç saat önce beslenme mutlaka bırakılmalı. Ayrıca bol su içilmeli ve sigara ile alkolden uzak durulmalı” dedi.

Kış aylarında kalbinize dikkat|Kalp hastalarını kışın bekleyen tehlikeler ve korunma yolları

Hareketsizlik
Kış aylarında olumsuz hava koşulları, evlerde ve kapalı alanlarda daha çok vakit geçirmeye sebep oluyor. Ama bu spor yapmamak için geçerli bir bahane değil. Çok soğuk havalarda yapılacak olan günlük yürüyüşlerin evin koridorları kullanılarak da gerçekleştirebileceğini söyleyen Dr. Utku Şenol, kalp hastalarının yürüyüş haricinde, evde egzersiz planı için kendi doktorlarından bilgi alabileceklerini dile getiriyor. Dışarıda yapılacak yürüyüşler için ise, “Hava değişikliklerine karşın korumalı giysiler tercih edilmeli, soğuğa karşı yoğun egzersizlerden kaçınılmalı” diyen Dr. Utku Şenol, kalp hastalarının yapılacak spor türleri ve süreleri hakkında da mutlaka doktora danışıp bilgi almaları gerektiğini belirtti.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor’u 3-1 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 46. dakikada Alim’in arkaya kaçırdığı topa iyi hareketlenen Trezeguet’in şutunda kaleci Okan topu kornere çeldi. 63. dakikada Eren’in sol çaprazdan şutunda kaleci Okan topu son anda kornere çeldi. 74. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta kaleci Okan topu iki hamlede kurtardı. 88. dakikada Holse’nin ceza sahsı sağ çaprazından kullandığı serbest vuruşta kaleci Uğurcan gole izin vermedi. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru (Yunus dk. 61), Alim Öztürk (Schindler dk. 61), Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser (Tait dk. 82), Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç (Osman dk. 82), Baba Raman (Muja dk. 67), Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Muhammed, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez (Berat dk. 46), Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş (Fountas dk. 70), Nicolas Pepe (Orsic dk. 81), Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet (Visca dk. 61), Paul Onuachu (Enis dk. 70) Yedekler: Taha, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) Sarı kartlar: Bennasser, Alim, Taylan, Schindler, Osman (Samsunspor), Eren, Berat (Trabzonspor)
Kayseri Trendyol Süper Lig: Kayserispor: 2 - Fatih Karagümrük: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Kayserispor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük ile 2-2 berabere kaldı. Maçtan Dakikalar (İkinci yarı) 48. dakikada sağ çaprazdan ceza sahasına giren Boa Morte önünü boşaltarak yaptığı vuruşta kaleci Sirigu gole izin vermedi. 51. dakikada Nazım Sangare’nin sağ kanttan ceza sahasına ortasında Feghouli arka direkte kafayla topu ağlara gönderdi. 1-1 54. dakikada Ramazan’ın sol kanattan ortasında ceza sahasında Boa Morte’nin kafa vuruşunda top az farkla yandan auta çıktı. 59. dakikada Boa Morte’nin içeriye çevirdiği topta Cardoso’nun şutunu savunma son anda çizgiden çıkardı. 60. dakikada sol kanattan Emre Mor’un ceza sahasına ortasında savunmadan seken topu Markao kafayla filelere yolladı. 1-2 64. dakikada Cardoso’nun sağ kanttan ortasında ceza sahasında Boa Morte’nin kafa vuruşunda top ağlara gitti. 2-2 87. dakikada Fatih Karagümrük’ten Feghouli, Eray’a yaptığı hareket nedeniyle kırmızı kart görerek oyun dışı kaldı. 89. dakikada Mane’nin sağ kanattan ortasına ceza sahasında yükselen Arif’in kafa vuruşunda top üstten auta gitti. Hakemler: Atilla Karaoğlan, Ceyhun Sesigüzel, Bora Özkara Kayserispor: Bilal, Gökhan, Kolovetsios, Arif, Ramazan (Carole dk. 79), Kartal (Mehmet Eray dk. 81), Shukurov, Boa Morte, Cardoso, Mane, Nazon (Bahoken dk. 74) Yedekler: Onurcan, Attamah, Yiğit Emre, Baran, Batuhan, Ackah, Talha Teknik Direktör: Burak Yılmaz Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli (Nazım Sangare dk. 41), Koray Günter, Ceccherini, Levent (Salih dk. 74), Rohden (Feghouli dk. 46), Kourbelis, Can Keleş (Emre Mor dk. 46), Eysseric, Mendes, Markao (Paolettidk. 87) Yedekler: Emre Bilgin, Güven, Lasagna, Adnan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Mane (dk. 3), Boa Morte (dk. 64) Kayserispor, Feghouli (dk. 51), Markao (dk. 60) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Feghouli (dk. 87) (Fatih Karagümrük) Sarı kartlar: Mane (Kayserispor), Kourbelis, Ceccherini, Eysseric (Fatih Karagümrük)