GÜNDEM - 19 Aralık 2022 Pazartesi 12:20

Kış aylarının vazgeçilmezi yutularak tüketilen çorba: Arabaşı

A
A
A
Kış aylarının vazgeçilmezi yutularak tüketilen çorba: Arabaşı

 Kış aylarının gelmesiyle sofralardaki yerini alan arabaşı çorbası, özel hazırlanan hamuru ile hazırlanan vazgeçilmez haline gelirken, bu lezzet yutularak tüketiliyor.

Orta Anadolu’da ara aşı olarak bilinen lezzet, geçmişten günümüze tüketilmeye devam ediyor. Günümüzde arabaşı olarak bilinen çorba, en çok merak edilen yemekler arasında yer alıyor. Soğuk hamurun buluştuğu arabaşı çorbası, kavrulmuş un, acı biber, tavuk, kaz, hindi gibi hayvan etiyle pişiriliyor. Arabaşının hamuru ise un, su ve tuzla hazırlanıyor. Kaynayan suyun içine atılan un, karıştırılarak bulamaç kıvamına getiriliyor. Daha sonra bir tepsiye dökülen hamur soğutulmaya bırakılarak hazırlanıyor. Türk mutfağının saklı kalmış bu lezzetinin tüketimi ise diğer çorbalara göre, daha farklı. Sofraya gelen soğuk hamur, çorba ile beraber çiğnenmeden yutularak tüketiliyor.

Kış aylarının vazgeçilmezi yutularak tüketilen çorba: Arabaşı

“Dışarıdan gelen müşterilerimiz çok değişik buluyor”

Kış aylarında en çok tüketilen lezzetlerden birisinin arabaşı olduğunu anlatan işletme sahibi Seyhan Taşbaşı, "Kış aylarının gelmesiyle birlikte sofralarda artık arabaşı başta olmak üzere birçok yemeğin hazırlığı başladı. Arabaşı çorbası hamur ve çorbasıyla birlikte grup ve hanımların severek tükettiği bir lezzet haline geldi. Arabaşı Orta Anadolu yemeği ama Konya’da da çok fazla tüketilen bir lezzet. Özellikle kış aylarında kar yağdığı zaman mutlaka arabaşı neredeyse her ailede yapılır. Özellikle kalabalık aile, arkadaş ortamlarında özellikle arabaşı hamuru ve çorbasıyla sohbetlerin edildiği vazgeçilmez lezzetidir. Dışarıdan gelen müşterilerimiz çok değişik buluyor açıkçası. Özellikle hamurunun çiğnenmeden yutulması özellikle lezzetli bulanlar kesinlikle tercih ediliyor” dedi.

Kış aylarının vazgeçilmezi yutularak tüketilen çorba: Arabaşı

Soğuk hamur ile sıcak çorbanın hazırlanışı

Vazgeçilmez lezzetin hazırlanış aşamalarını anlatan Seyhan Taşbaşı, “Tencereye kaynayan 4 bardak suya, 1 bardak un ve 1 bardak soğuk suyu çökeltiyoruz. Unu çökelttikten sonra kaynayan suya içerisine yavaşça karıştırıyoruz. Kaynattıktan sonra yıkadığımız tepsiye yavaşça döküyoruz. Tepsinin yıkanması şart çünkü hamuru çıkartırken yapışmaması için. Çorbasına bakacak olursak, eskiden Anadolu kültüründe av hayvanlarının etleri çorbasına katılıyordu. Tabii bu günümüzde zor olduğu için genellikle tavuk etinden yapılıyor. Önceden haşladığımız tavuğu kemiklerinden ayırıyoruz. Tencereye bolca tereyağı alıyoruz. İki yemek kaşığı kadar unumuzu katıyoruz ama ölçeğe göre değişir. Daha sonra biber salçası, domates salçası, acı biber, toz biber karıştırarak kavuruyoruz ve suyunu döküyoruz. Sonrasında ise kaynayan çorbamızın üzerine parçalanan tavuğu ekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Hamurun dinlenmesi çok önemli”

Arabaşı çorbasını ve hamurunu evde hazırlamak isteyen vatandaşlara öneride bulunan Taşbaşı, “Hamurun dinlenmesi çok önemli, lezzeti ve tepsiden kolay çıkması için. Çorbadaki tavuk eti kesinlikle taze olmalı, istenilen lezzetin tutturulması açısından. Kıvamı ve acılığı da bu lezzet için önemli. Bunların hepsi birleşince güzel bir arabaşı çorbası oluyor” ifadelerini kullandı.

İbrahim Yetkin
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Ergan Dağı sezon için gün sayıyor: Gözler cumartesi gününde! Erzincan’ın kış turizm merkezi Ergan Dağı, 2025-2026 sezonuna "merhaba" demek için hazırlıklarını tamamladı. Üst kesimlerde kar kalınlığı 45 santimetreyi bulurken, kayak pistlerinin açılması için cumartesi günü beklenen yoğun yağışa kilitlenildi. Erzincan Valiliği ve İl Özel İdaresi’nin yatırımlarıyla Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden biri haline gelen Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yeni sezon heyecanı yaşanıyor. Eşsiz Munzur manzarası ve yüksek kar kalitesiyle macera tutkunlarının gözdesi olan merkez, tam kapasite hizmet vermek için son hazırlıklarını yapıyor. Suni karlama ve doğal yağış beklentisi Bu yıl Ergan’ın üst kesimlerinde kar kalınlığı 45 santimetreye kadar ulaşmasına rağmen, alt pistlerde henüz beklenen seviyeye ulaşılamadı. Kayakseverlerin mağdur olmaması adına ekipler, geceleri hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte aralıksız suni karlama çalışması yürütüyor. Meteoroloji verilerine göre cumartesi günü beklenen yoğun kar yağışıyla birlikte sezonun açılması hedefleniyor. Macera üst kesimlerde başladı Pistler henüz açılmasa da adrenalin tutkunları Ergan’ın tadını çıkarmaya başladı. Kar üstü araçlarla yapılan turlar ve üst kesimlerdeki snowboard etkinlikleri ilgi görüyor. Ekstrem sporcusu ve Ergan Dağı Genel Koordinatörü İhsan Bayık, üst bölgelerde karın keyfini süren ziyaretçilerin büyük bir heyecan yaşadığını belirterek, tüm hazırlıkların 2025-2026 sezonunu dolu dolu geçirmek üzere yapıldığını kaydetti. Kış turizminin yeni rotası Modern tesisleri, farklı zorluk derecelerindeki uzun pistleri ve kristal kar yapısıyla dikkat çeken Ergan Dağı; kayak, snowboard ve kızak imkanlarıyla sadece Erzincan’ın değil, bölgenin önemli çekim merkezi olma özelliğini sürdürüyor.