GÜNDEM - 14 Aralık 2019 Cumartesi 12:17

KKTC’de üniversite öğrencileri kadına şiddete "dur" dedi

A
A
A
KKTC’de üniversite öğrencileri kadına şiddete "dur" dedi

KKTC’de üniversite öğrencileri son zamanlarda yaşanan kadın cinayetlerine ve kadına şiddete dikkat çekmek için bir araya geldi. Öğrenciler yaptıkları ortak açıklamada, kadın cinayetlerine "dur" dedi.

Girne Amerikan Üniversitesi(GAU) İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi ve GAÜ Meslek Yüksekokul Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Nimet Harmancı öncülüğünde 4. Sınıf öğrencileri ile yürütülen “Dur de kadına şiddeti engelle” sosyal sorumluluk projesinde yer alan öğrenciler, farkındalık oluşturmak amacı ile “dur de” sloganıyla bir etkinlik gerçekleştirdi.

Projede görev alan Meliz Sertoğlu, Zerrin Yapıcıoğulları, Tuğçem Sarıkaya, Mediha Çelebi, Hüseyin Enes Çakır, Halil Arabacı, Önder Taçman yaptıkları açıklamada; “Geleceği şekillendirecek olan biz gençleriz. Şiddetin hiçbir türlüsüne göz yummamalıyız. Bireysel haklarımızı bilmeli ve hiçbir insanın hürriyetine zarar vermemeliyiz. Eşitlik, adalet ve özgürlük şiddeti önler ve barışı sürdürür. Günümüzde her üç kadından biri şiddet görüyor. Her yıl yüzlerce kadın eşi tarafından öldürülüyor. İşte, evde, kendi evinde ve sosyal medyada tacize uğruyor. Öldürülme korkusu nedeniyle eşinden boşanamıyor, babası yada abisi izin vermedi diye eğitimini tamamlayamıyor ve kıyafeti yüzünden hakarete uğruyor. Biz, kadınların özgürlüklerini ve değerlerini koruyarak, şiddetin kötülüğü hakkında bilinçlendirmek amacıyla 'DUR' demeyi kendimize amaç edindik.” ifadelerini kullandılar.
KKTC’de 2019 yılında 1047 kadının şiddet başvurusunda bulunduğu belirtilirken, Türkiye’de 2019 ilk 11 ayında en az 430 kadının ne yazık ki yaşam hakkı elinden alındı.

Projeye gönüllü olarak katılan öğrenciler ; “430 sadece bir rakam değil, 430 hayat demektir. Gidecek daha çok yolu olan hayalleri olan pırıl pırıl canlar hayatlardı. Kaç can daha aramızdan ayrılacak? Ceren’ler, Şule’ler, Özgecan’lar... Artık bu düzene dur demeliyiz. Kadını obje gibi gören bakış açısına dur demeliyiz. Bugün bu canları alan katillerin cezalarını en ağır derecede çekmelerini ve bir daha böyle bir eyleme cesaret edememeleri için daha caydırıcı yasal düzenlenmelerin yapılmasını istiyoruz’’

Yrd. Doç. Dr. Nimet Harmancı, öğrencilere dersler kapsamında sosyal sorumluluk bilincinin aşılanmaya çalışıldığına vurgu yaparken "21. yüzyılda sosyal sorumluluk projeleriyle ilgilenenlerin, toplumda duyarlı bireyler olarak nitelendirilirken, toplum adına bir soruna çözüm üretiyor olmanın gençler üzerindeki empati, fedakarlık, hayırseverlik, yaşam felsefesi, bir gruba ait hissetme ve toplumsal değerler gibi birçok farkındalık ve olumlu kişilik özelliklerinin öneminin üzerinde durmuştur. Sosyal sorumluluk anlamında birçok proje yürüttüklerini söyleyerek, öğrenciler üzerinde toplumsal farkındalık oluşturduklarını vurguladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Vali Hatipoğlu: "Ampute olan yaralılarımız var ama yaralıların genel durumları iyi" Tokat Valisi Numan Hatiboğlu, el yapımı patlayıcı nedeniyle hastanede tedavileri devam eden 5’i jandarma görevlisi olmak üzere 7 kişiyi ziyaret etti. Kentteki hastanelerde tedavi altına alınan yaralıları ziyaret eden Vali Hatipoğlu gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yaralılar hakkında bilgiler veren Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Bölgede devriye ekibimize sözlü olarak ulaşan bir vatandaşımızın evinin önündeki sandıkla ilgili ihbarına devriyemiz kendisi gidiyor. Akabinde olay yerinde gerçekleşen patlamanın sonucunda 5 jandarma personelimiz ve 2 vatandaşımız yaralanıyor. Bunlardan hafif durumda olan iki vatandaşımız Erbaa Devlet Hastanesi’nde müşahede altında. 2 yaralımız Tokat Devlet Hastanesinde şu an tedavileri devam ediyor. Bir sivil vatandaşımız ve jandarma personelimizin durumları iyi. Ameliyatlı olan sivil vatandaşımız var. Yine jandarma personelimizin operasyonu da aynı şekilde devam ediyor. Diğer yandan 3 vatandaşımızın ikisi jandarma personeli, biri sivil vatandaşımız Tokat Gaziosmanpaşa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde şu an itibariyle tedavileri devam ediyor. Bir vatandaşımızın jandarma personelimizin gözünde sıkıntımız var. Yine bir personelimiz diz kapağı altından ampute edildi. Bu arada olayla ilgili olarak gerekli araştırmayı, soruşturmayı, ekiplerimiz ivedi bir şekilde gerçekleştirdiler ve inşallah en kısa zamanda tüm failler olayın gerçekleştirenleri adaletin karşısında bulunacaklar. Gerekli cezaya çarptırılacaklar diye umut ediyoruz. Gözaltılar var. Şu an itibariyle çalışmalar devam ediyor" dedi. "Genel olarak durumları iyi" Ampute olan personellerin olduğunu söyleyen Vali Hatipoğlu, "Ameliyatta olan vatandaşlarımız var. Jandarma personelimiz var. Bunlardan ampute durumu olanlar var. Dolayısıyla da ama genel olarak durumları iyi" diye konuştu.
İzmir İzmir’de motosiklet belediye otobüsüne çarptı: 1 ölü, 1 ağır yaralı İzmir’in Balçova ilçesinde garaja girmekte olan belediye otobüsüne çarpan motosikletin sürücüsü olay yerinde hayatını kaybetti. Motosiklette yolcu konumunda bulunan kişi ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Kaza saat 00.30 sıralarında Haydar Aliyev Bulvarı ESHOT garajı girişinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Balçova’dan Konak istikametine seyir halinde olan Muhammed Tevfik Sarı idaresindeki 35 BVE 287 plakalı motosiklet, ESHOT’a ait garaja girmeye çalışan 35 DA 740 plakalı belediye otobüsüne çarptı. Çarpmanın etkisiyle motosiklette bulunan Muhammed Tevfik Sarı ve Melih Ç., savrularak metrelerce sürüklendi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Balçova İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri ve trafik polisi yolda güvenlik önlemleri alırken, sağlık ekipleri yerde yatan 2 kişiye müdahale etti. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrolde motosiklet sürücüsü Muhammed Tevfik Sarı’nın kaza yerinde hayatını kaybettiği belirlendi. Motosiklette yolcu konumunda bulunan Melih Ç. ise ağır yaralı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Melih Ç.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Meydana gelen kazada hayatını kaybeden Muhammed Tevfik Sarı’nın cenazesi yapılan incelemenin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırılırken, otobüs sürücüsü ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.