SAĞLIK - 19 Nisan 2017 Çarşamba 11:33

KOAH hastalarına ‘nefes’ aldıran operasyon

A
A
A
KOAH hastalarına ‘nefes’ aldıran operasyon

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fidan Yıldız, Coil ameliyatıyla akciğerin hasarlı bölgeleri sarmal tellerle sağlıklı bölgeden ayrıldığını, bu operasyonun ileri derece KOAH hastaları belirgin bir şekilde rahatlattığını kaydetti.

Dünya’da hızla yaygınlaşan ve ölüm nedenlerinden biri olan Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) tedavisinde kullanılmaya başlanan Coil yöntemi hastalara umut ışığı oldu. İleri derece KOAH olan kişilerin akciğerlerindeki hasarlı bölgeler, endoskopi yöntemiyle ağızdan girilerek sarmal tellerle büzüştürülüyor. Bu bölgelerde solunuma katılmıyor ve solunum yetmezliği belirgin oranda düzeliyor.

2 seansta çözüm

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fidan Yıldız, operasyon hakkında bilgi verdi. Ameliyata tomografi ve solunum testleriyle karar verdiklerini ifade ederek, "KOAH, kanser gibi 1, 2, 3 ve 4 evrelerinden oluşuyor. 4. evrede hastalar oksijen tüpleri kullanıyor. Coil ameliyatı da ileri evreye gelmiş hastalarda uygulanıyor. İki ameliyat yapıyoruz ve arasında 2 aylık bir süre oluyor. KOAH hastaları genel anestezi alamıyordu. Ancak Coil ameliyatında hasta genel anestezi altında tamamen uyutuluyor. En ağır hastalarda bile çok rahat endoskopik müdahale yapabiliyoruz. Ameliyata tomografi ve solunum testlerini inceleyerek karar veriyoruz” dedi.

Tek şart sigara bırakma

Solunumla ilgili büyük sorun yaşayan, KOAH hastaları için Coil ameliyatının büyük fayda sağladığını anlatan Uzman Dr. Yıldız, “Sigara içmek KOAH yapıyor ve akciğerlerde büyük hasara yol açıyor. Coil ameliyatı ile bu hasarlı bölgeler büzüştürülerek devre dışı bırakıyoruz. İçine hava dolmadığı için sağlam bölgeye baskı yapmıyor. Amfizemli alanlar devre dışı kalınca akciğerin gerçek kapasitesi artıyor. Ağır KOAH solunum yetmezliğinde uygulanan bu yöntemin başarısı için sigara kesinlikle bırakılmalı” şeklinde konuştu.

Yaşam kalitesi artıyor

Medical Park İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fidan Yıldız, ameliyat sonrası geri dönüşlerin çok olumlu olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “Coil ameliyatı öncesinde KOAH nedeniyle yürümekte zorlanan hastalar ayağa kalkıyor, oksijen tüpüyle nefes alan hastalar rahatça sokağa çıkıp dolaşıyor, hobilerini yeniden yapabiliyorlar” dedi. Uzman Dr. Yıldız, “Ameliyatta bıçak yok, dikiş yok, ağrı yok. Endoskopi yöntemiyle genel anestezi altında yapıyoruz. Hasta ameliyattan iki gün sonra taburcu oluyor. KOAH’ın yüzde 80 oluşma sebebi sigaradır. Ama sigara içmeyen kişilerde de hava kirliliği gibi çevresel nedenlerle KOAH görülebiliyor. Sigara bırakıldığı takdirde hastalık önleniyor. Bu nedenle koruyucu ve önleyici hekimlik çok önemli. Çünkü sigaranın vücuda zararları ve yarattığı etkiler hastaya iyi anlatılırsa kişi bu zararlı alışkanlığı bırakır." 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Başkan Tetik: “Hıdrellez Bayramımız kutlu olsun” Baharın getirdiği bereketin tüm dünyada daim olmasını ve hiçbir ülkenin yoklukla mücadele etmek zorunda kalmamasını dileyen Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik, Hıdrellez Bayramı dolayısı ile kutlama mesajı yayımladı. Tetik, mesajında dünyanın döngüsü ve devamlılığı için büyük önem arz eden, baharın sembolü, ekinlerin ve çiçeklerin gelişinin müjdeleyicisi Hıdırellez’in ülkede sevinç ve coşkuyla kutlanmakta olduğunu belirtti. Hızır ile İlyas Peygamber’in yeryüzünde buluştukları inancının da yaşatıldığını hatırlatan Belediye Başkanı Tetik, mesajının devamında “Halk inancına göre, Hızır ile İlyas peygamberler her yıl sadece bir kez Hıdrellezde buluşabiliyorlarmış. Hızır peygamberin karada, darda kalan kişilere yardımda bulunduğuna, onlara kılavuzluk ettiğine, aynı zamanda bolluk ve bereket getirdiğine, İlyas peygamberin de suların koruyucusu olduğuna inanıla gelmiş. Bununla birlikte 5-6 Mayıs tarihi de baharın başlangıcı olarak değerlendirilmiş. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu gün, geçmişle geleceğimiz arasında köprü vazifesi görmüş, kültürümüzü oluşturan örf, adet ve geleneklerimizin nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır. Bolluk ve bereketin arttığı, bizlere baharı müjdeleyen Hıdırellez Bayramımızı en içten duygular ile kutlarken, tüm dua ve dileklerinizin kabul olmasını dilerim” ifadelerine yer verdi.
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.