GÜNDEM - 12 Eylül 2014 Cuma 11:03

‘Kölen olurum’ diyen Suriyeli gence Türkçe öğretti

A
A
A
‘Kölen olurum’ diyen Suriyeli gence Türkçe öğretti

Mersin’in Erdemli ilçesinde engelli bir öğretmen örnek bir davranışta bulunarak, Türkçe öğrenmek isteyen Suriyeli gence evinin kapısını açtı.

2 aylık eğitimin ardından Türkçe'yi öğrenen Suriyeli Ahmet, büyük sevinç yaşıyor. Geçen eğitim öğretim yılı sonunda yanına gelen Suriyeli Ahmet’in kendisine Türkçe öğrenmek istediğini söylediğini belirten Turgut Özal İlköğretim Okulu’nun Rehber Öğretmeni Mehmet Öztürk, “Ahmet alışveriş merkezinde benim öğretmen olup olmadığımı sordu. 'Evet' dedim. 'Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum' deyip, Türkçe öğrenmek istediğini söyledi. Çat pat da olsa bunu söyledi, ben duygulandım. Tatile gidecektik, bocaladım. Türkçe öğrenmek istediğini ısrarla söyledi. Benim kolum kanadım kırıldı. Tatile gitmekten vazgeçtim” dedi.

Türkçe öğretebileceğini söylediğinde Suriyeli gencin büyük sevinç yaşadığını ifade eden Öztürk, “Suriyeli olduğunu da öğrenince; 'tamam, seve seve sana Türkçe öğretirim' dedim. 'Ama para veremem' dedi. 'Önemli değil dua edersin' dedim. Anlaşınca 2 ay boyunca her gün evimde misafir ettim. Günde bir iki saat olmak üzere ders çalıştık. Şükürler olsun Ahmet Alperen kardeşim, şimdi dakikada 93 kelimeyi okuyor. Karşısındakini anlayabiliyor” diye konuştu.

Suriyeli Ahmet’e Türkleri de anlattığını belirten Öztürk, “Ona Türk adet, gelenek ve göreneklerini de anlattım. Ahmet zeki bir çocuk, Suriye’de üniversite öğrencisi. Bu öğrenmesini daha da kolaylaştırdı. Kendisiyle dost olduk. İkimizin adı da aynı, birimizin Ahmet birimizin Mehmet. O Ahmet Arap, ben Mehmet Türk. Ama ikimizin adının anlamı da aynı. Mümin müminin kardeşidir dedik. Ve şükürler olsun Ahmet artık okuyor, konuşuyor ve yazıyor” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE İKİNCİ VATANIM”
Türkçe okuyup, yazmayı öğrenen Suriyeli Ahmet ise, artık isminin Ahmet Alperen olduğunu söyleyerek, “İki nedenle Türkçe öğrenmek istedim. Çünkü bir dil bir insan, iki dil iki insan. İkinci sebep ise Türkiye artık ikinci vatanım. Benim adım Ahmet. Arap isim, ama Alperen Türk ismi. Öğretmenim Mehmet Öztürk bana bu ismi verdi. Alperen yani Türk Müslüman savaşçı. Alperen’i beğendim ve kabul ettim. Çünkü bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum. Mümin müminin kardeşidir” diye konuştu.

Suriye’de İngilizce ve hukuk olmak üzere iki bölümde eğitim aldığını de dile getiren Ahmet, “İngilizceyi çok iyi konuşuyorum. Türkçe’yi de aynı şekilde güzel konuşmak istiyorum. İnşallah bu da olacak öğretmenim ve Allah’ın yardımıyla olacak” diye konuştu. 

OKTAY İNCE

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.