SAĞLIK - 18 Ağustos 2014 Pazartesi 12:07

Kolon kanserinde erken teşhisin önemi

A
A
A
Kolon kanserinde erken teşhisin önemi

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, erken teşhis ve cerrahi operasyon sonrası kolon kanserinden kurtulma oranının yüzde 85 seviyesinde olduğunu söyledi.

Medical Park Samsun Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş “kalın bağırsak(kolon) kanseri” hakkında bilgi verdi. Dr. Ecemiş, “Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kalın bağırsak kanseri tanısı konulurken, 500 bin hasta kalın bağırsak kanseri nedeni ile kaybedilmektedir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre kalın bağırsak kanseri tüm kanserler içinde kadınlarda üçüncü, erkeklerde dördüncü sırada yer almaktadır” dedi.

Kalın bağırsak kanserinin yüzde 90’ının 50 yaş üzerinde iken bu hastalığa yakalandığını söyleyen Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, “80 yaş üzerinde bu oran erkekler için yüzde 10’a, kadınlar için yüzde 15’e kadar yükselmektedir. Ailesinde kalın bağırsak kanseri olanlarda, kalın bağırsağında polip olanlarda, iltihaplı bağırsak hastalığı olanlarda kalın bağırsak kanseri görülme sıklığı artmaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması ile kalın bağırsak kanserinden ölüm oranlarının azaldığı gösterilmiştir. Kalın bağırsak kanseri taramasının amacı kanser gelişmesini önlemek, polipleri veya polip olmayan düz lezyonları kanser aşamasına gelmeden teşhis ve tedavi etmek, eğer kanser oluşmuş ise kanserin erken evresinde, yayılım yapmadan teşhis edip cerrahi müdahalesini yapmaktır” diye konuştu.

Uzm. Dr. Özgür Ecemiş şu bilgileri verdi: “Erken teşhis konulan kanserlerde cerrahi sonrası kanserden kurtulma oranı yüzde 85 seviyesindedir. Bu nedenlerle kalın bağırsak kanseri taraması yapılmaktadır. Taramada dışkıda gizli kan, baryumlu kalın barsak filmi, sigmoidokopi ile dışkıda gizli kan testi veya kolonoskopi kullanılmaktadır.”

Her ülkenin kendi tarama programları olduğunu söyleyen Dr. Özgür Ecemiş açıklamasını şöyle tamamladı: “Ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından kalın bağırsak risk artışı olmayan kişilere 50 yaşından sonra 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ve 10 yılda bir kolonoskopi yapılması önerilmektedir. Risk artışı olan kişilerde bu testler daha kısa aralıklarla yapılmaktadır.” 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da yaşlı adamı gasp edip tartaklayan şüpheli tutuklandı Burdur’da sokakta yürüdüğü sırada yaşlı adamın gömleğinin cebinde bulunan cüzdanını ve telefonunu gasp edip tartaklayan şüpheli polis ekipleri tarafından kıskıvrak yakalanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay sabah saatlerinde Şekerevleri Mahallesi eski gülyağı fabrikası önünde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre dolaşmak için evden çıkıp yolda yürüyüş yapan Halil T.(68) eski gülyağı fabrikası önüne geldiği sırada karşısından gelen M.A.(22) isimli şahıs, gömleğinin cebinde bulunan cüzdanı gasp etmeye çalıştı. Yaşanan arbede sırasında yaşlı adamın kafasına vuran ve yere düşürüp yaralayan M.A. yaşlı adamın cüzdanını ve telefonunu alıp olay yerinden kaçtı. Olayı görenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Halil T. ambulans ile Burdur Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaşlı adamı darp ederek cüzdanını ve telefonunu çalan M.A. isimli şüpheli ise çok geçmeden yaşanan kovalamacanın ardından Burç Mahallesi Aşıklar Parkı civarında kıskıvrak yakalanarak gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen M.A. tutuklanarak cezaevine gönderilirken gasp ettiği Bin 900 TL para ve yaşanan kovalamaca esnasında düşürdüğü yaşlı adama ait cep telefonu sahibine teslim edildi.