POLİTİKA - 19 Ekim 2016 Çarşamba 13:14

Komisyon Hilmi Özkök’ü dinledi

A
A
A
Komisyon Hilmi Özkök’ü dinledi

Fetullahçı Terör Örgütüyle ilgili hükümete uyarılarda bulunduklarını da söyleyen Hilmi Özkök, "Hükümeti FETÖ konusunda 2004 yılında MGK kararıyla uyardık ancak pek fazla bir şey yapılmadığını gördük" dedi.

FETÖ 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyon'a bilgi veren eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, 1957 yılında Kuleli Askeri Lisesi'nde bir öğretmenin öğrencileri etkilediğinin tespit edildiğini belirterek, öğrencilerin çok farklı olduğunu, görüştüklerini ifade etti. Özkök, 1982 yılına kadar kendisinin bu tür konularla alakası olmadığını söyleyerek, "1982 yılında Harp Okulu'na alay komutanı olarak atandım. Harp Okulu dört seneydi. Bir sınıf dört taburdan oluşuyordu. Bu dört taburun başında dört tabur komutanı vardı. Öğrenci Alay Komutanı'nın görevi, eğitim ve disiplin konularına bakmaktı. Öğretim konusu için Öğretim Başkanlığı vardır. Öğretim Başkanı da öğretim işlerini, öğrencilerin yerleştirilmesini yapan, başında bir albay olan bir Başkanlık. Ekibin başında bir tümgeneral vardı. İlk karşılaştığım şey, 80'den önceki olayların Harp Okulları'na yansımaları. Sağcı, solcu, çadırlı olan ayrışmalar olduğunu bize anlattılar. O zamanki ekipler bunlardan aşırı olanlarını yönetmeliklerle ayırmışlar. Sağcı, solcu gibi isimler altında gruplaşmış kimseler yoktu. Birkaç kişi vardı, onlar da ayrıldı" ifadelerini kullandı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı sırasında Fetullah Gülen'i duymaya başladıklarını belirten Özkök, "Bu örgüt örgütleniyor ve iyi şeyler peşinde değil. 2002'de Genelkurmay Başkanı olarak atandım. 2004 Ağustos ayında Milli Güvenlik Kurulu'nda dedik ki; 'Bu örgüt çok büyük imkan ve kabiliyete kavuştu. İmkan kabiliyeti yıllar içinde oluşur ama niyet bir gecede değişir'. Basında da yer aldı. Hükümeti bilgilendirdik. Orada karar alındı. Ne yapılıyor diye izledik. Pek bir şey yapılmadığını gördük. Kaynağa nüfuz etmemiz imkanı olmadı" şeklinde konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dini bakışının farklı olduğunu söyleyen Özkök, "Türk Silahlı Kuvvetleri din düşmanı değildir, irticaya soğuk davranmıştır. Belli bir dönem sıkıntı oldu" dedi.

"Ete soğan doğramam" ifadelerine de açıklık getiren Özkök, "Ergenekon ile ilgili değildi" ifadesini kullandı.  

Ahmet Umur Öztürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dolmuşun açık bırakılan kapısından düşen kadın hayatını kaybetti Adana’da otobüste ücret ödemek için ayağa kalktığı sırada açık bırakılan kapıdan 24 Nisan günü aşağı düşerek ağır yaralanan kadın kaldırıldığı hastanede bugün hayatını kaybetti. Edinilen bilgiye göre kaza, 24 Nisan günü saat 14.30 sıralarında Sarıçam ilçesi Balcalı Mahallesi Güney Kampüs yolunda meydana geldi. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’ne kontrole giden Hatice Sabahi (75), evine dönmek için Vedat K.’nin kullandığı 01 J 0364 plakalı özel halk otobüsüne bindi. Sürücü direksiyon başında sigara içtiği sırada otobüs kapısı açık bir şekilde ilerlerken, Sabahi ulaşım kartını göstermek için ayağa kalktı. Manevra sırasında dengesini kaybeden Sabahi, açık olan kapıdan aşağı düşerek başını asfalta çarptı. İhbar üzerine kaza yerine gelen sağlık ekipleri, Sabahi’yi ilk müdahalenin ardından ambulansla hastaneye götürdü. Sürücü ise gözaltına alınarak polis merkezine götürüldü. Hastanede ameliyata alınan 6 çocuk annesi Sabahi’nin beyin kanaması geçirdiği, köprücük ve kürek kemiği ile göğüs kafesinde kırıklar olduğu belirlendi. Kafatasında biriken kan boşaltılan Sabahi, yoğun bakım ünitesinde entübe edildi. Sabahi’nin emekli öğretmen eşi Cemil Sabahi (74) ile çocukları hastaneye giderek, gelecek iyi haberi beklemeye başladı. Polis merkezindeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen sürücü Vedat K. ise çıkarıldığı mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Sabahi ise bugün kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Sabahi, yakınları tarafından alınıp toprağa verilecek.
Balıkesir CHP PM Üyesi Umut Dikili’nin nikahını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Parti Meclisi Üyesi Umut Dikili, yaşamını Sinem Satılmış ile birleştirdi. Çiftin Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde gerçekleşen nikâhını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı. CHP Parti Meclisi Üyesi Umut Dikili ve Sinem Satılmış, Ayvalık’ta gerçekleştirilen nikâh töreniyle yaşamlarını birleştirdi. Çiftin nikâhını CHP’li Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın kıydı. Başkan Ahmet Akın, nikâh öncesi yaptığı konuşmada, “Genel başkan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, parti meclisi üyelerimiz hepimiz birlikteyiz. Yani büyük bir aileyi, ‘ailem’ dediğim Balıkesir’de toplamanın büyük mutluluğunu yaşıyorum. Cennet bölgemiz Balıkesir’e, Ayvalık’a hoşgeldiniz” ifadelerini kullandı. Ayvalık’taki bir restoranda gerçekleştirilen nikah törenine, CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, CHP Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Pınar Uzun Okakın, CHP Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sevgi Kılıç, CHP PM üyeleri Mehmet Tüm, Semra Dinçer, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Bornova Belediye Başkanı Ömer Ekşi, Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun ve Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu katıldı.