EKONOMİ - 30 Temmuz 2009 Perşembe 17:33

Konya Şeker, Anadolu Birlik Holding oldu

A
A
A
Konya Şeker, Anadolu Birlik Holding oldu

Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, holdingleşme sürecini tamamladıklarını ve 'Anadolu Birlik Holding' adı altında hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi.

KONYA / İHA


Konya Şeker A.Ş.'nin 56. olağan genel kurulunda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, kurumun büyümesi ve bu büyük gücün korunarak muhafaza edilmesi için yapılan model arayışında holdingleşme sürecinin tamamlandığını bildirdi. 

Konya Şeker'in küresel bir oyuncu haline geldiğini kaydeden Konuk, "20'ye yakın yeni tesis kuruldu. Konya Şeker büyüyen, gelişen ve bir kuruş borcu bulunmayan bir kurum konumuna getirildi. Bu büyük gücün muhafazası için gücün korunmasına ihtiyacı vardır. Konya Şeker A.Ş.' nin
bu devasa büyüklüğünü daha ilerilere taşıyabilmenin endişesi ile bir araştırma içerisine girdik. Şirketler topluluğu modeli arayışında holdingleşme yapısını en doğru olarak bulduk. Konya'da holding imajı doğru değildir. Geçmişte Konya'da tabela holdingleri oluşmuştur. Konya'da holdingleşme zordur. Konya Şeker daha öncede olduğu gibi zora talip olmuş, bu imajı yıkacak adımları da atmıştır. Bu kurum kendisini daha ilerilere taşıyacak holdingini kurarak şehrimizi ülkemizi uluslararası alanlarda başarı ile temsil edecektir. Holdingimiz bütün ortaklarına açıktır" dedi.

Ekonomik krizden doğru planlama ve akıllı yönetim neticesinde etkilenmediklerini kaydeden Konuk, "Konya Şeker olarak biz bu krizden doğru planlama ve akıllı yönetim neticesinde etkilenmedik. Üreticilerimizin de etkilenmemeleri için yoğun çaba sarf ettik. Bu kurum kendisini güçlendirerek dışarıdan gelebilecek her türlü tehlikeye karşı korumuştur ve bundan sonra da korumayı başaracaktır. Tüm bu dünyada yaşanan küresel olumsuzluklara rağmen, Konya Şeker büyümesini, gelişmesini olanca hızıyla bu yıl da sürdürmüştür. 10 yılda dönem karlılığı yüzde 138 bin 229, cirosunu yüzde bin 351, özkaynaklarını yüzde 7 bin 403, sermayesini yüzde 11 bin 650, aktif büyümesini ise yüzde bin 384 kat daha artırmıştır. Tüm bunları yaparken son 10 yılda toplam 206 milyon 857 bin lira tasarruf elde edilmiş oldu" diye konuştu.

Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Konuk, dünyanın geleceğinin enerji ve tarımında olduğunu, bu yönde çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, "Biz şirket olarak son beş yıldır AR-GE' ye yaptığımız çalışmalarla arazide dünya standartları üzerinde sonuçlar almayı başardık. Tarımsal sanayinin modernizasyonunda bilimin ve bilginin en son teknolojisinde yine Konya Şeker olacaktır. Konya Şeker bilginin kullanılmışını, kullanılan bilginin ürüne dönüşmüş halini değil yeni gelişmiş bilgiyi kendi bünyesinde
üretip dünyaya sunacaktır. AR-GE çalışmaları neticesinde kanola üretiminde gelişmiş ülkeleri bile geride bırakmayı başardık. Avrupa Birliği ülkeleri ve dünya ile rekabet edebileceğimiz ürünün kanola olduğu tespit edilmiştir. Almanya ekilebilir arazilerinin yaklaşık 3'te 1'inde kanola üretimi yapmaktadır. Bizde birim alanda yaptığımız üretimle kanola üretiminde verim açısından Almanya'nın önüne geçtik" şeklinde konuştu.

Konya Şeker'in dünya çapındaki hızlı büyümesi sonucu bugün itibar gören bir kuruluş olduğunu ifade eden Konuk, aracı finans kurumu kullanmadan ekonomik boyuta ulaştığını bildirdi. Konuk, Konya nüfusu kadar ağaç dikiminin artırıldığını ve Konya Ovasına 4.5 milyon ağaç dikimi yapıldığını dile getirerek, "Ağaç dikimi ile Konya'nın ekolojik dengesinin korumasına katkı sağlamaya devam edeceğiz. Yine spor, eğitim ve tanıtım çalışmaları ile imaj ve marka değerimizi katlayarak büyütüyoruz" diyerek sözlerini
tamamladı.

Konya Şeker'in 56. olağan genel kurulu şirket içi alınan kararların oylanması ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Kayseri’de komşuluk örneği: Ulaşamadığı komşusundan soğuk havada haber bekledi Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde şeker hastası olan komşusuna ulaşamayan aile ekiplere haber verdi. Adeta komşuluk örneği gösteren aile komşularının evden sağ salim çıkması için dua ederken, soğuk havada umutla bekledi. Komşusundan iyi haberi alan yaşlı kadın derin nefes aldı. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Barbaros Mahallesi Akgün Sokak’ta 3 katlı binada meydana gelen olayda, şeker hastası komşusu C.A.’yı art arda arayan komşusu Şemsi Erzurum, C..A.’nın telefonuna bakmaması üzerine telaşlanarak, 112 Acil Çağrı Merkezi’ni aradı. İhbar üzerine bölgeye polis, sağlık ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken, itfaiye ekipleri de C.A.’nın son kattaki evine platformlu merdivenle ulaştı. Pencereden eve giren ekipler C.A.’nın hareketsiz şekilde yattığını gördü. C.A. sağlık ekiplerinin olay yerindeki ilk müdahalesinin ardından tedbir amaçlı ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerden iyi haberi alan Şemsi Erzurum ise komşusu C.A.’ya ambulansa kadar eşlik ederken, derin nefes aldı. "Vicdanen rahatsız oldum" Ekiplerin çalışması sırasında komşusundan iyi bir haber bekleyen Şemsi Erzurum, "Komşumuz şeker hastası ve kimsesi yok. Bende kendisini akşam saatlerinde hastaneye gitmesi için aramıştım. Çok kez aradım ve geceye kadar ulaşamadığım için vicdanen rahatsız oldum. Polisi ve itfaiyeyi aradım. İnşallah sağ çıkar inşallah bir şey olmaz. İyi bir komşumuz. İnşallah sağlığı, sıhhati yerinde olur. Komşum inşallah iyi olur. Bende mutlu olurum. Soğukta olsa ben vicdanen rahatsız oldum" dedi. "Çok şükür bulundu" Komşusundan gelen iyi haberi gülücüklerle karşılayan Erzurum, "Çok şükür bulundu. Sağ salim bulunduğuna çok sevindim. Bayılmış içeride ve şimdi de hastaneye götürüyorlar. İnşallah iyi olur. Geçmiş olsun" ifadelerini kullandı.
Kırıkkale Kırıkkale’de "kız meselesi" nedeniyle çıkan kavgada 3 kişi yaralandı: 5 gözaltı Kırıkkale’de iki grup arasında "kız meselesi" nedeniyle çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu 3 kişi yaralanırken, olayla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı. Olayın ardından firar eden 3 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı. Olay, Sanayi Mahallesi Alparslan Türkeş Bulvarı üzerinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, O.D. (29), Y.K.K. (21), Y.Ö. (19) ile M.D. (19), T.C. (21), Y.K. (21), M.D. (17), M.K. (23), H.M.C. (23), U.K. (18) ve A.A.U. isimli şahıslar arasında "kız meselesi" nedeniyle tartışma çıktı. Kısa sürede büyüyen tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi üzerine, O.D. tüfekle, Y.Ö. bıçakla, Y.K.K. ise darp edilerek yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen sağlık ekipleri, yaralılara ilk müdahaleyi olay yerinde yaptı. Yaralılar, ambulanslarla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanede tedavileri süren 3 yaralının da hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi. Saldırının ardından araçla kaçan şüpheliler, Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekiplerince kısa sürede yakalanarak gözaltına alındı. Olayla bağlantılı olduğu belirlenen H.M.C., U.K. ve A.A.U. isimli firari şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü bildirildi. Silahlı kavganın yaşandığı bölgede Olay Yeri İnceleme ekiplerince yapılan çalışmada, bir adet tabanca ile 4 adet kovan ele geçirildi. Şüphelilerin yakalandığı araçta ise bir adet av tüfeği ve sentetik ecza hapı bulundu. Şüpheliler hakkında "kasten yaralama", "mala zarar verme" ve "genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması" suçlarından adli işlem başlatılırken, her iki tarafın da çeşitli suçlardan sabıkalarının bulunduğu öğrenildi.