GÜNDEM - 27 Mayıs 2020 Çarşamba 17:25

Korona günlerinde tramvay yolcu sayıları yüzde 87 azaldı

A
A
A
Korona günlerinde tramvay yolcu sayıları yüzde 87 azaldı

Korona virüsü vakalarının Türkiye’de görülmeye başlamasının ardından Samsun’da hafif raylı sistem (tramvay) araçlarını kullanarak yolculuk yapanların sayısı geçen seneye oranla yüzde 87, otobüs kullananların sayısı ise geçen sene aynı aylara göre yüzde 89 azaldı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Samsun Proje, Ulaşım, İmar, İnşaat, Yatırım, Sanayi ve Ticaret A. Ş. (SAMULAŞ) 36 km’lik bir hatta tramvay ulaşımı hizmeti veriyor. Sadece tramvay ile değil otobüsler ve ekspresler ile de ulaşıma büyük katkı sağlayan SAMULAŞ, yılda milyonlarca insanı taşıyor. Korona virüsünün her sektörde görülen etkisi ulaşım sektöründe de etkisini hissettirdi. Samsun’da geçen sene mart, nisan ve mayıs aylarına göre tramvay ve otobüs taşımacılığında yüzde 90’a varan azalmalar yaşandı.

Ulaşım alanında Samsun’a büyük hizmetler verdiklerinin altını çizen SAMULAŞ Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Beler, “Hafif raylı sitem olarak 36 km güzergaha sahibiz. 29 tiren, 111 otobüs ve 530 personel ile tüm Samsun’a hizmet veriyoruz. Yolculuk sayılarına bakıldığında geçen seneki yolcu sayılarına göre yüzde 90'a yakın oranda bir azalma oldu. Hem Sağlık Bakanlığı Korona Virüsü Bilim Kurulu’nun hem de İçişleri Bakanlığı’nın vermiş olduğu talimatlara göre araç kapasitelerinde belirlemeler yapıldı. Bu kapasiteye göre de seferlerimiz düzenleniyor. Sürekli olarak kontrol merkezinden takiplerini yapıyoruz” dedi.

“Tramvay yolcu sayısı yüzde 87, otobüs yolcu sayısı ise yüzde 89 azaldı”

Toplu taşıma kullanımının mart, nisan ve mayıs aylarında oldukça düştüğünü ifade eden Gökhan Beler, “2019 yılından mayıs ayına kadar baktığınızda normalde 8,5 milyon civarında bir yolcumuz vardı. 2020 mayıs ayında ise bu rakam toplam 5,5 milyona indi. Özellikle pandemiden etkilendiğimiz son 3 aya (mart, nisan, mayıs) baktığımız zaman geçen sene yaklaşık 5 milyon civarında yolcumuz varken şu anda yolcu sayımız 1,5-2 milyon civarına düştü. Total olarak baktığımızda yüzde 87 oranında hafif raylı sitemden, yüzde 89 oranında da otobüs ve özel halk otobüsü tarafında yolcu taşımacılığında bir düşüş var. Bu da pandemiden dolayı, sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanması ve kısıtlı çalışmaların uygulanmasıyla birlikte beklediğimiz bir süreçti” diye konuştu.

“Yoğunluk gördüğünüzde araçlara binmeyin, çağrı merkezini arayın”

Yoğunluk yaşandığı takdirde duruma anında müdahale ettiklerini de belirten Beler, şunları söyledi:
“Şirket olarak bu pandemi sürecinde birçok hizmeti de hayata geçirdik. Şimdiye kadar 60 bin adet maske dağıttık. 10 bin yolcumuzun ateşini ölçtük. 3 bin litre dezenfektan ile araçlarımızı dezenfekte ettik. 800 litre el dezenfektanını istasyonlarda ve araçlarımızda halkımızın kullanımına sunduk. Araçlardaki kapasiteyi her ne kadar biz planlıyor olabilsek bile her vatandaşımızın kendi sosyal denetimini alması gerekiyor. Zaman zaman bizlerin de aksadığı durumlar olabilir. Her ne kadar anında müdahale etmeye çalışsak bile o an gerçekleştiremediğimiz zamanlar da olabilir. Bu süreçte vatandaşlarımız araçlardaki yoğunlukları gördükleri zaman binmemeleri ve çağrı merkezimize ulaşarak, bilgi vermeleri gerekiyor. Böyle olunca duruma daha hızlı müdahale edebilecek yeteneğe sahibiz.”

Erdi Demür
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Kestane ormanlarına savaşçı böcekler bırakıldı DÜZCE(İHA) – Düzce ormanlarında 2021 yılında görülen Gal Arısıyla mücadele devam ediliyor. Gal Arısıyla mücadele eden Torymus Sinensisler Kaynaşlı ormanlarına bırakıldı. Gal Arısıyla biyolojik mücadele çalışmalarında, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda son iki yıldır Gal Arısının yırtıcısı olan “Torymus Sinensis" türünün üretimi başlatıldı. Kestane ağaçlarında gal denilen şişkinlikler oluşturmak suretiyle, ağaçlarda meyve oluşumunu ve beraberinde arıcılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyen bölge için ayrı önemi olan kestane balı üretimini engelleyen zararlı böcek türüyle ilgili, hava durumuna bağlı olarak ağaçların üzerindeki Gal’lere Torymus Sinensis denen yırtıcı bırakılması yöntemiyle mücadele çalışmalarına 2024 yılında da devam edildi. Laboratuvar ortamında üretilen Torymus Sinensis’ler Gal’lerin içinde bulunan zararlıyı ve larvalarını yiyerek zararlı böcek popülasyonunun yok olmasının sağlaması hedeflendi. Bu dahilde Bolu ve Bursa Orman Zararlılarıyla Mücadele laboratuvarlarında üretilen “Torymus Sinensis"ler Kaynaşlı Orman İşletme Şeflliği tarafından Kaynaşlı ormanlarına bırakıldı. Düzce Orman İşletme Müdürlüğünce bölge mıntıkasında kalan kestane ormanlarına Kestane Gal Arısı ile mücadelede laboratuvarda üretilen böceklerle aralıklı olarak yeni salımlar yapılmaya devam edileceği belirtildi.
Ankara Bakan Yerlikaya: "KALKAN-23 operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, göçmen kaçakçılığı organizatörleri ve düzensiz göçmenlere yönelik jandarma tarafından 4 ilde düzenlenen "KALKAN-23" operasyonlarında 63 göçmen kaçakçılığı organizatörünün yakalandığını bildirdi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Organizatörlerden 38’i tutuklandı. 14’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Aziz milletimizin bilmesini isterim ki, insan kaçakçılığı yaparak, ülkemizi düzensiz göçün hedefi ve transit geçiş yolu haline getirmeye çalışan organizatörlere asla fırsat vermeyeceğiz. Ülkemizin her bölgesinde kararlılıkla sürdürdüğümüz operasyonlarımız aralıksız devam edecek" ifadelerini kullandı. Bu kapsamda, Jandarma Genel Komutanlığı Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Muğla, Van, Çanakkale ve Şırnak’ta il jandarma komutanlıklarınca yapılan çalışmalar sonucu "KALKAN-23" operasyonlarının düzenlendiğini belirten Yerlikaya, şunları kaydetti: "Muğla İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 29 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 18’i tutuklandı, 5‘i hakkında adli kontrol kararı verildi. Van İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 14 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 9’u tutuklandı, 3’ü hakkında adli kontrol kararı verildi ve 125 düzensiz göçmen yakalandı. Çanakkale İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 11 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı, 10’u tutuklandı. Şırnak İl Jandarma Komutanlığınca yapılan çalışmalar sonucu 9 göçmen kaçakçılığı organizatörü yakalandı. 1’i tutuklandı, 6’sı hakkında adli kontrol kararı verildi. Yakalanan düzensiz göçmenler, il göç idaresi müdürlüklerine teslim edildi ve sınır dışı işlemleri başlatıldı. Operasyonları gerçekleştiren kahraman jandarmamızı tebrik ediyorum. Allah ayağınıza taş değdirmesin. Milletimizin duası sizinle."
Adana Atık tekstil malzemeleri sanata dönüştü Atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat eserlerine dönüştürüldü. Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. S. Tuğba Arabalı Koşar’ın yürütücülüğünü, Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Tülay Gümüşer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Giyim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Doç. Selda Kozbekçi Ayranpınar’ın araştırmacılığı yaptığı Çukurova Üniversitesi SBA-2021-14266 numaralı Bireysel Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen “III Denim Hikayesi Sürdürülebilir Tekstil Sanatı” sergisi Seyhan Belediyesi 100. Yıl Çırçır Sanat Merkezinde açıldı. Açılışını Çukurova Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Neslihan Boyan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ayşehan Deniz Abik’in yaptığı sergide 3 sanatçı akademisyenin sürdürülebilirlik çerçevesinde ürettikleri 21 eser yer aldı. Bu sergide, sürdürülebilir geçmişi yeniden keşfetmek ve daha sürdürülebilir bir geleceğin geliştirilmesine odaklanılmış, yöntem olarak ileri dönüşüm ele alındı. Bossa TAŞ.’nin işbirliği ile üretim tesisinden temin edilen atık kumaş, iplik, elyaf yeniden kullanarak ileri dönüşüm teknikleri ile tasarım ve sanat nesnelerine dönüştürüldü. Serginin amacı ise şöyle açıklandı: “Dünyanın giderek artan tekstil atıkları sorunuyla boğuştuğu günümüzde, denim kumaş üretim atıkları ile sanat nesneleri ortaya koyarak, denim kumaşın sanattaki yaşam döngüsünü aktarmak ve izleyicilerin sürdürülebilirlik bilincinin gelişmesini sağlamayı amaçlamaktadır. Sergideki eserler, hem estetik hem de işlevsel açıdan dikkat çekici olup, İzleyicilere atık malzemelerin dönüştürücü gücünü göstermektedir. Bu çalışmalar, çevresel sürdürülebilirlik ile sanatsal ifade arasındaki bağı güçlendirerek, izleyicilere hem fikri hem de duygusal bir deneyim sunmayı amaçlamaktadır. Eserleriyle sadece malzemelerin fiziksel dönüşümünü değil, aynı zamanda toplumsal bilinç ve duyarlılığı da artırmayı hedeflemektedir. Böylece, atık malzemeler yeni bir anlam ve değer kazanırken, sanat aracılığıyla sürdürülebilir bir gelecek için önemli mesajlar iletilmektedir.” Sergi, 100. Yıl Çırçır Sanat merkezinde 13 Haziran 2024 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.