SAĞLIK - 04 Mart 2021 Perşembe 09:40

Kulak temizliği sonrası tıkanıklık normal değil

A
A
A
Kulak temizliği sonrası tıkanıklık normal değil

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, kulak tıkanıklıklarına karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. Çelik, kulak temizliği sonrası, tıkanıklık olmasının normal olmadığını belirterek, “Bu tür durumlarda mutlaka bir hekime başvurun” dedi ve işitme sağlığının korunması için beş kritik tavsiye verdi.

Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çelik, Kulak ve İşitme Sağlığı Günü nedeniyle yaptığı açıklamada önemli bilgiler aktardı. Kulakların, dünyayla iletişimimizi sağlayan zamana ve mekâna adaptasyonunda önemli rol oynayan bir organımız olduğunu hatırlatan Çelik, “Kulak sağlığı, sadece dış kulak yolu ile ilgili olmayıp, orta kulak ve iç kulak işitme yollarındaki yapıların korunması ile ilgilidir. Kulak sağlığı, kulağın fonksiyonlarının korunmasını ve düzenli şekilde yapılmasını da mümkün kılmaktadır. Kulak aslında, vücutta çok yer kaplayan bir organ olmamasına rağmen, çok önemli fonksiyonları bulunmaktadır. Konuşma, işitme ve denge ile ilgili hayati görevleri bulunmaktadır. Kulak sağlığının korunamaması durumunda, çocuklarda konuşmada gerileme, kekemelik, yetişkinlerde çınlama, işitme kayıpları ve denge problemleri başlıca görülen hastalıklardır. En basitinden dış kulak yolunda ‘buşon’ dediğimiz kulak kirinin varlığı, hastaların hayatlarını olumsuz etkilemektedir” dedi.

Çelik, işitme yollarındaki herhangi bir patolojinin işitme kaybına yol açabildiğini belirterek, “Dış mekândaki ses olarak adlandırdığımız enerji, kulak kepçesi, dış kulak yolu, orta kulak, iç kulak ve santral işitme yollarını takip ederek beyinde ses enerjinin algılanmasını ve işitmenin oluşmasını sağlar. Kulak kepçesinden beyine kadar olan alanlardaki patolojiler işitme kaybıyla sonuçlanabilmektedir. Dış kulak yolunda buşon varlığı, kulak zarının yırtık olması, orta kulak kemikçiklerinin hasar görmüş olması, iç kulak patolojileri, yaşlılık, akustik nörinom gibi beyin sapını tutan tümöral kitleler işitme kaybına neden olmaktadır” bilgisini aktardı.

“Tedavi için cerrahi müdahale şart değil”

İşitme kayıplarında tedavinin, nedene göre değiştiğini söyleyen Çelik, tedavi yöntemleri hakkında şu ifadeleri kullandı: “Dış kulak yolunda tıkayıcı buşon varlığında basit bir temizleme işlemi işitme kaybını tedavi ederken, kulak zarında yırtık olması, orta kulak kemikçiklerini etkileyen defektler, orta kulakta kireçlenme olması, ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olması durumunda koklear implant gibi cerrahi prosedürler uygulanabilmektedir. Ancak, her işitme kaybının tedavisi cerrahi uygun olmamaktadır. İşitme cihazları, ameliyata uygun olmayan hastalarımız için hayat kurtarıcı olabilmektedir. İşitme cihazlarının günlük hayatta kullanılması, yaşam kalitesini önemli derecede artırmaktadır. İşitme cihazları ile işitme kaybı tedavi edilmemektedir. İşitme cihazları, sesin amplifikasyonunu sağlayarak ses iç kulağa daha yüksek şiddette iletilmesini sağlamaktadır. 

İşitme, hayatın içinde olmayı mekân ve zamana uyumun en önemli parçalarındandır. İşitmeyen hasta kendini zamandan ve mekândan soyutlamaktadır. İşitme kaybı ve tedavisiz bırakılması, insan hayatını olumsuz etkilemektedir. Özellikle çocuklarda doğuştan kaynaklanan işitme kayıplarında tedavi edilmemesi, çocuğun toplumdan soyutlanmasına neden olmaktadır. İşitme çocuklarda konuşma, kognitif gelişim ve okul başarısından oldukça etkilidir” şeklinde konuştu.

Beş kritik tavsiye

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Çelik, kulak sağlığını korumanın önemine vurgu yaparak 5 kritik tavsiyede bulundu: Kulak tıkanıklığı ve kaşıntısı durumunda kulak çöpü ile kulağı karıştırmamak, yüksek ses ile televizyon, radyo, müzik dinlememek, uzun süreli kulaklık takmamak, uzun süreli telefon konuşmaları yapmamak, banyodan sonra dış kulak yoluna herhangi bir yabancı cisim sokmamak yapılabilecek basit koruma yöntemleridir.

“Tıkanıklık deyip geçmeyin”

Kulakla ilgili bir rahatsızlık ya da tıkanıklık hissedildiğinde, mutlaka kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiğinin altını çizen Çelik, “Özellikle tıkanıklıklarda, kulak temizliği sonrası, kulağın böyle bir alışkanlık yapacağı inancı tamamen yanlıştır. Kulak temizliği periyodik olarak değil, ihtiyaç halinde yapılmalıdır. Ancak kulak sağlığının korunması için altı ayda bir rutin bir KBB muayenesini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Minik öğrenciler doğada tasarruf için çalışarak herkese örnek oldular Bilecik’te minik öğrenciler doğada tasarruf için çalışmalar yaparak herkese örnek oldular. Bilecik Eğitimde Nitelik ve Vizyon Programında öğrencilerin doğayı tanıma etkinliklerine yer verildi. Bu çerçevede Kozabirlik İlkokulu öğrencileri ‘Tasarruf Müfettişleri Etkinlikleri’ kapsamında Kent Ormanı’nda çevre temizliğine önem vererek, ormandaki canlılar için su kaplarına su koydu. Çocukların gelişimi için birçok güzel etkinliği hayata geçiren Kozabirlik İlkokulu yöneticileri ve öğretmenleri, çocukların yerinde gözlem yaparak doğayı tanıyıp keşfetmesine ve eğlenerek öğrenmesine yardımcı oldu. Okul idaresinin desteği ile etkinlikleri koordine eden Songül Yılmaz liderliğinde örnek bir sosyal sorumluluk etkinlikleri gerçekleştirilmeye devam ediyor. Etkinlikler kapsamında; çöp toplama etkinliği, kuş gözlemi, yaprak gözlemi ve doğa yürüyüşü yapılıyor. Öğrencilerin yerinde gözlem ve tasarrufun önemi hakkında bilgilendirildiği etkinlik veliler tarafından da takdirle karşılanıyor. Minik öğrenciler hem bilgilendiriliyor hem de tertemiz doğanın keyfini yaşıyorlar. İlkokul öğrencileri, aynı zamanda yavru TEMA olarak ağaçları ve doğayı korumanın önemi hakkında yerinde incelemelerde bulunurken, ormandaki canlılar için su kaplarına su koymayı da ihmal etmiyorlar, suyun canlılar için öneminin ve tasarruf etmenin farkındalığını yaşıyorlar. BİLEN kapsamında bu güzel çalışmaları tebrik eden İl Milli Eğitim Müdürü Mustafa Sami Akyol okul idaresine ve öğretmenlere teşekkür etti.
Kütahya Meslek liseli öğrenciler ortaokul öğrencileri için askılık üretti Kütahya’nın Gediz ilçesinde, yaptıkları çalışmalarla kamuoyunun takdirini kazanan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri bu defa 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu için askılık üreterek teslim ettiler. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Gediz Kaymakamlığı koltuğuna oturan 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu Öğrencisi Gül Eysa Mamak’ın talebi ile harekete geçen Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İnşaat Teknolojileri bölüm öğretmen ve öğrencileri Gediz Fen Lisesi’nin sponsorluğunda askı üretimine başladı. 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulunun sınıflarında ihtiyaç olan askılıkları tamamlayan öğrenciler, askılıkları 1 Eylül İmam Hatip Ortaokuluna teslim ettiler. Konuyla ilgili konuşan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Gökhan Said Mamak, “İnşaat Bölümü öğretmen ve öğrencilerimiz 1 Eylül İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinin talebine kayıtsız kalmayarak o günden bu ya askılık üretimi gerçekleştirdiler. Üretilen askılıklar 1 Eylül İmam Hatip Ortaokuluna teslim edildi. Kurumlar arası dayanışmayı destekleyen Gediz Fen Lisesine, okulumuz öğretmen ve öğrencilerine teşekkür ediyorum” dedi. Mamak ayrıca, “Gediz Vergi Dairesi kurumundaki bilgisayarların yenilenmesi nedeniyle kullanılabilir ve okulumuzda ihtiyacımızı karşılayacak durumdaki 15 adet bilgisayarı kurumumuza hibe ettiler. Kurumlar arası paylaşım konusunda desteklerinden dolayı Gediz Vergi Dairesi Müdürü Abdülbaki Aydın’a teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.