ÇEVRE - 25 Ocak 2017 Çarşamba 09:42

Kuşadası Yeniköy’de taş ocağı tartışması

A
A
A
Kuşadası Yeniköy’de taş ocağı tartışması

Kuşadası’na bağlı Yeniköy’deki Maden Dağı’nda dinamitle patlatma yapılarak, taş kırma ve mıcır tesisi kurulmak istenmesi çevrecilerin tepkisine yol açtı.

Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD), tarihi Atatürk yolunun da bulunduğu biyolojik çeşitliliğin oldukça zengin olduğu Maden Dağı’nda taş ocağı açılmasının doğa katliamına davetiye çıkaracağını açıkladı.
Kuşadası EKODOSD tarafından dernek başkanı Bahattin Sürücü imzasıyla yapılan açıklamada, “ İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce, Yeniköy’de bulunan ve Maden Dağı olarak tanımlanan saha ve çevresindeki 93 bin 29 hektarlık alan içinde, bir firma tarafından İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne verilen dosyadaki bilgiler yeterli görülerek “Kalker Ocağı (Patlatma) ve Karma-Eleme tesisi kurulması konusunda ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildiğine dikkat çekilerek, Atatürk’le ilgili tarihsel bir geçmişi bulunan Maden Dağı’nda, dinamitle patlatma yapılarak, taş kırma ve mıcır tesisi kurulmak istendiği vurgulandı. Yeniköy’de taş ocağı tehlikesine dikkat çekilen açıklamada, “ Büyükşehir yasasıyla birlikte Kuşadası’nın Mahallesi olan Yeniköy, biyolojik çeşitlilik açısından bölgenin en zengin alanlarından biridir. Yeniköy’deki Maden Dağı’nda bulunan çamlardır. Kuşadası bölgesine oksijen üreten çamların Yeniköy’e uzaklığı 300 metredir. Çamların olduğu Maden Dağı, tarihte çok önemli bir kişiyi misafir etmiştir. Maden Dağı’nın hemen yanıbaşından geçen yol Atatürk Yolu olarak bilinir. Ulu Önder Atatürk Ege Manevralarının yapıldığı 10 Ekim 1937’de bu yoldan geçerek Maden Tepe’den manevraların Kuşadası bölümünü izlemiştir. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nce, Yeniköy’de bulunan ve Maden Dağı olarak tanımlanan saha ve çevresindeki 93,29 hektarlık alan içinde, bir firma tarafından İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne verilen dosyadaki bilgiler yeterli görülerek “Kalker Ocağı (Patlatma) ve Karma-Eleme tesisi kurulması konusunda ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince “ÇED Gerekli Değildir” kararı verilmiştir.Atatürk’le ilgili tarihsel bir geçmişi bulunan Maden Dağı’nda, dinamitle patlatma yapılarak, taş kırma ve mıcır tesisi kurulmak istenmektedir “ denildi.
Maden Dağı’nda yapılacak bu uygulama için Yeniköy Muhtarlığı’na ve yaşayan halka hiçbir bilgi verilmediği ve bu durumun tesadüfen, itiraz için kanuni sürenin dolmasına az bir zaman kala öğrenildiği vurgulanan Kuşadası EKODOSD açıklamasında şu görüşlere yer verildi: “ Bugün Yeniköy’de oturan vatandaşlar tarafından acilen bir toplantı gerçekleşmiş, itiraz dilekçesiyle ilgili, Aydın İdare Mahkemesine Dava açılması yönünde davayı üstlenecek avukata vekalet verilmesi için noter huzurunda vekalet verildi. Dünyaca ünlü Efes antik kentinin ve Meryemana Evi’nin arka bahçesi sayılan bölge tarih açısından zengin kaynaklara sahiptir. Bugüne kadar yüzey çalışmaları bile yapılmayan bölgenin her yerinden tarih fışkırdığı görülmektedir. Duyarlı bir vatandaş tarafından bölgede bulunan taşınabilen bazı kültür varlıkları, Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü’ne bir tutanakla teslim edilmiştir. Birçok tarihi kalıntı bölgenin hemen her yerinde gözle bile görülebilmektedir. Antik dönemde Efes gibi büyük bir kentin hinterlandı olan bölgede birçok yerleşimin olması muhtemeldir ve görülen kalıntılar ve buluntulardan da bu anlaşılmaktadır. Maden Dağı’nın yakının da yeni bir mozaik alanı bulunmuştur. Tarih açısından böylesine zengin bir bölgenin daha yüzey çalışmaları bile yapılmamışken, sadece bir kurumun taş ocağı izni vermesi uygun değildir. Kültür Varlıkları açısından, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun ve Aydın Arkeoloji Müzesi’nin, çam ormanları açısından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Aydın Şube Müdürlüğü’nün, arıcılık ve hayvancılık faaliyetleri yönünden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü’nün, köy yerleşim alanına 300 metre mesafede olması ve halk sağlığı açısından Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nün görüşlerinin mutlaka alınması gerekmektedir. Yeniköy, Kuşadası’nın tarım yapılabilen ve kent turizmine yapmış olduğu üretimlerle önemli katkı yapan bir yer olup, ekonomisi sadece buna dayalı birçok insanın yaşadığı bir yerleşim alanıdır. Kuşadası’nın bozulmamış son ormanlarına ve makiliklerine sahip olup, orman kuşları ve yırtıcılara ve yaban hayatına ev sahipliği yapan önemli bir doğa alanıdır. Doğasında başta orkideler olmak üzere, Akdeniz Bitki Örtüsü’nün nadide örnekleri bulunmaktadır. Turizm ve tarımın birlikte yapıldığı, biyolojik çeşitliliğin yaşamsal önemi olduğu bu bölgede taş ocağının açılması burada yaşayan insanlara, yaban hayatına, floraya, Kuşadası’na oksijen sağlayan çamlara, bölgenin kadim tarihine, Ulu Önder Atatürk’ün hatırasına büyük zarar verecektir. Taş ocakları geçmişte Kuşadası’na ve tarihine büyük zarar vermiştir. Yapılan bu tahribatlarla neler kaybedildiğini bilmemekteyiz. Bunu da bir taş ocağının içinde son anda kurtarılan Athena kabartmasından anlamaktayız. Yeniköylülerin itirazlarının mahkemece kabul göreceğini ve taş ocağı ruhsatının iptal edileceğini umuyoruz “

Zafer Hacısalihoğlu 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum yaz sezonu için hazırlıkları tamamladı Turizmin kalbi Muğla’nın Bodrum ilçesi yaz sezonu için hazırlıklarını tamamladı. Birçok otel yerli ve yabancı turistleri beklerken, turizmciler sezonun 15 Haziran’a sarktığını açıkladı. Bodrum’da birçok otel ve işletme yaz sezonu için hazırlıklarını tamamladı. Bodrum Belediyesi de kent genelindeki 83 halk plajında sezon hazırlıklarına devam ediyor. Dünyanın en ünlü isimlerini, Türkiye’nin en zengin ailelerini ağırlayan Bodrum’da sezon hazırlıkları devam ediyor. Oteller kapılarını açarken, beach clupler ise sezon hazırlıklarını tamamladı. Turizm işletmelerinin birçoğu kapılarını yerli ve yabancı turiste açarken, Bodrum Belediyesine ait 83 halk plajı da hazırlıklarının sonuna yaklaştı. Destek Hizmetleri Müdürlüğü Plajlar Birimi ekipleri, plaj hazırlıkları kapsamında çevre ve şemsiye düzeni yaparken genel kontrolleri gerçekleştirerek halk plajlarını sezona hazırlıyor. Çalışmalar kapsamında Gerenkuyu, Paşatarlası, Gümbet, Bitez, Küçükbük, Gündoğan ve Turgutreis Günbatımı halk plajlarında şemsiye dikim işlemleri tamamlandı, Bodrum genelinde 686 şemsiye dikildi. Halk plajı çalışmalarında şemsiye dikimi dışında sahil tesviyesi, duş, lavabo ve soyunma kabinlerinin tamir ve bakım işlemleri de yapılıyor. Dezavantajlı bireyler için yürüyüş yolları ve yüzme kulvarları düzenleniyor. Şamandıralar ise 1 Haziran itibarıyla çekilerek plajlardaki çalışmalar tamamlanacak. Sezon 1 ay sarktı Yerli ve yabancı turistlerin geliş tarihlerinin 1 ay sarktığını, Kurban Bayramı’nda çok büyük bir yoğunluğun olacağını öngören turizmciler, turizmin ayakta kalmasının gerektiğini ifade etti. Azka Otel Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Kaya ise yavaş yavaş sezonun açılmaya başladığını ifade ederek, “Her zaman iyimseriz. Bu yıl gecen yıla göre biraz daha hareketli geçecek gibi. Okulların kapanmasının ardından bir hareket başlar. Bize göre Haziran ayının ortalarında bir hareket başlayacak gibi, ondan önce de bir kıpırdanmalar olacak. Seneler önce sezonun Nisan ayı ile Ekim ayına kadar devam ettiğini gördük. Gitgide sezon kısalmaya başladı. Maddi imkanlar, hava durumları ve dış ülkelerle olan bağlantılardan dolayı diyebiliriz. Geçtiğimiz dönemlerde Nisan, Mayıs ve Eylül, Ekim’de dış ülkelerden gelen turist sayısı fazlaydı. Yabancı turistte bir gerileme oldu ama yeni anlaşmalar ve yeni bir düzenleme yapılırsa tekrar turizm eski haline dönecek diye beklentimiz var. Fiyatlar 2 katına çıkmış durumda ama 2 katına çıkan maliyetlerle sezonu kurtarabilecek miyiz bilemiyoruz. Ekonomik şartlar belli, maliyetler çok arttı” diye konuştu.
Aydın Parkta kitap okuma etkinliği düzenlendi Aydın’ın Nazilli ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen ‘1 Kitap 1000 Pencere’ kitap okuma etkinliği gerçekleştirildi. Yüzlerce öğrenci ilçe protokol üyeleri ile birlikte parkta 1 saat süresince kitap okudu. Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce 2023-2024 eğitim öğretim sezonunda hayata geçirilen 23 projeden biri olan ‘1 Kitap 1000 Pencere’ temalı okuma etkinliği Sümerpark Alanı’nda gerçekleştirildi. Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe İlçe Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, şube müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. “Öğrencilerimizin yeteneklerini geliştirmek için projeler üretiyoruz” Etkinlikte ilgili bilgilendirmede bulunan İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Şimşek, farklı alanlarda pek çok proje hazırladıklarını belirterek, “Sene boyunca; akıl oyunları, trafik eğitimi, şiir, müzik konserleri, tiyatro gibi farklı farklı etkinliklerimiz oldu. Nazili eğitimde marka bir şehir. Bu markayı oluşturmak kolay değil. Desteklerinden dolayı sayın kaymakamımıza çok teşekkür ediyoruz. Projelerde emeği geçen öğretmen arkadaşlarımıza da çok teşekkür ediyorum. Biz bu projeleri sahadan aldığımız geri dönüşler çerçevesinde hazırlıyoruz. Öğrencilerimizin her biri farklı alanlarda yetenek sahibi. Bu yeteneklerini geliştirmek için projeler üretiyoruz” dedi. Etkinliğe katılan öğrenci ve öğretmenler 1 saat boyunca kitap okudu. Yarışmaların ise 3 Mayıs Cuma günü ilkokul ve ortaokullar için Yavuz Selim İlkokulu’nda, liseler için aynı gün Atatürk Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirileceği, dereceye girenlere 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nda ödüllerinin verileceği belirtildi.