GÜNDEM - 29 Nisan 2017 Cumartesi 13:49

Kut'ül Amare nedir? |Kut'ül Amare'de neler oldu?

A
A
A
Kut'ül Amare nedir? |Kut'ül Amare'de neler oldu?

29 Nisan 1916. Kut'ül Amare Zaferi kutlanıyor. Peki Kut'ül Amare nedir? Onu bu kadar önemli kılan şey nedir? Kut'ül Amare'de neler oldu? Tüm soruların cevabını haberimizden okuyabilirsiniz

Kut'ül Amare savaşı Türkiye'de 1952 yılına kadar Kut Bayramı adı altında kutlandı. Fakat Türkiye'nin NATO'ya girmesinden sonra Kut'ül Amare savaşı unutturulmaya çalışıldı. İngilizllerin yaptığı büyük baskı sonucu bu büyük zafer ders kitaplarından bile çıkartıldı. Peki Kut'ül Amare savaşı nedir? Kut'ül Amare savaşı 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir.

KUT-ÜL AMARE'DE NELER OLDU?

Yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu'nun Komutanlığı'na atanarak 5 Aralık'ta Bağdat'a varan Mareşal Colmar Freiherr von der Goltz Paşa'nın emriyle Irak ve Havalisi Komutanı Miralay (Albay) 'Sakallı' Nurettin Bey'in birlikleri 27 Aralık'ta Kut'u kuşattı. İngilizler Kut'u kurtarmak için General Aylmer komutasındaki kolorduyla hücuma geçti ancak, 6 Ocak 1916 tarihli Şeyh Saad Muharebesi'nde 4.000 askerini kaybederek geri çekildi. Bu muharebede 9. Kolordu Komutanı Miralay 'Sakallı' Nurettin Bey görevinden alındı ve yerine Enver Paşa'nın kendisinden bir yaş küçük olan amcası Mirliva Halil Paşa (Kut) getirildi.

İngiliz Ordusu, 13 Ocak 1916 tarihli Vadi Muharebesi'nde 1.600, 21 Ocak Hannah Muharebesi'nde 2.700 askeri kaybederek geri püskürtüldü. İngilizler mart başında tekrar taarruza geçti. 8 Mart 1916'da Sabis mevkiinde Miralay Ali İhsan Bey komutasındaki 13. Kolordu'ya hücum ettilerse de 3.500 asker kaybederek geri çekildiler. Bu yenilgiden dolayı General Aylmer azledilerek yerine General Gorringe getirildi.

Kut'ül Amare nedir? |Kut'ül Amare'de neler oldu?

Türk, Kürt, Arap aynı cephede

Yüksel, Kut'ül Amare Zaferi kutlamalarının 1951'den sonra kaldırılmasında Türkiye'nin NATO'ya girmesi, Bağdat Paktı ve Nuri Sait Paşa'nın olduğunu belirterek; “Nuri Sait Paşa karşı tarafta yer alıyordu ve o sırada Adnan Menderes ile arasında bağ oluştu.'' diye konuştu.

Yüksel, Kut Zaferi'nin kazanılmasında Türk askerinin yanı sıra Kürt ve Arap aşiretlerinin de önemli rolü olduğunu söyleyerek, “Kürtler Sarıkamış ve diğer cephelerde savaştılar, fakat Kut-ül Amare'de özellikle Kürt aşiretlerin önemli rolü oldu. Bir kısım Arap aşiretleri, hatta Şii Arap aşiretlerinin de. Önemli Şii aileleri Osmanlı'yla ortak hareket etti.” dedi.

Kut'ül Amare nedir? |Kut'ül Amare'de neler oldu?

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Emekli hemşireye meslektaşlarından duygusal sürpriz İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi’nde By-Pass ameliyatı olan emekli hemşire Gülten Voit’e (77) Hemşireler Haftası nedeniyle hastanede çalışan meslektaşları sürpriz yaptı. Çok duygulandığını söyleyen Voit, “Ben yetiştirme yurdunda büyüyüp hemşire oldum ve görevimi de bu yurtlarda yaptım. Beni çok mutlu ettiniz” dedi. 13 yaşında yetiştirme yurduna giren Gülten Voit, hemşire olmayı ve bu görevini de yetiştirme yurtlarında yapmayı kendine hedef koydu. Başarılı bir öğrencilik geçiren Voit hemşire olurken, kendine koyduğu bir diğer hedefi de gerçekleştirerek tıpkı kendisi gibi yurtlarda büyüyen çocuklara hem ablalık hem hemşirelik yaptı. Evlendikten sonra Amerika’ya taşınan Voit, 1987 yılında kesin dönüş yaptığı ülkesinde yetim çocuklar için yardımlar yapmaya devam etti. Geçtiğimiz günlerde öksürük, sancı gibi şikayetlerle İEÜ Medical Point Hastanesi’ne başvuran emekli hemşireye, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünden Prof. Dr. Koray Aykut ve Kardiyoloji bölümünden Doç. Dr. Mehmet Emre Özpelit tarafından By-Pass ameliyatı yapıldı. Başarılı geçen ameliyattan sonra Voit, servise alındı. Çocukları Amerika’da olan Voit’e İEÜ Medical Point Hastanesi’nde unutamayacağı bir sürpriz yapıldı. Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özlem Günay ve Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Güfer Özgür’ün de katıldığı sürprizde Medical Point’li hemşireler, meyveden yapılmış bir pastayı Voit’in odasına getirip Hemşireler Haftası’nı kutladı. “İyi ki hemşire oldum” Meslektaşları tarafından kendisine yapılan sürpriz sebebiyle çok mutlu olduğunu söyleyen Voit, “Ağlamamak için kendimi çok zor tuttum. Beni çok mutlu ettiniz. Kimse bana git hemşire ol demedi. Kendi isteğimle yaptım. Ben yurtlarda büyüdüm ve hemşirelik görevimi de yurtlarda yaptım. İyi ki bu mesleği seçmişim. Tüm meslektaşlarımın Hemşireler Haftası kutlu olsun. Ayrıca İEÜ Medical Point Hastanesi’nde görev yapan, benimle ilgilenen ve bu sürprizde emeği olan herkese teşekkür ederim” dedi.
Antalya Konyaaltı’nda Halk Sağlığı buluşmaları Konyaaltı Belediyesi, 17 Mayıs Hipertansiyon Günü’nde ilçe sakinlerinin yaşam kalitesini iyileştirmek ve halkı bilinçlendirmek adına “Halk Sağlığı Buluşmaları” başlattı. Emekli kahvelerinde gerçekleştirilen etkinlikte vatandaşların tansiyonu ölçüldü, uzmanlar tarafından sağlıklı olmanın yolları anlatıldı. Konyaaltı Belediyesi, ilçe halkının yaşam kalitesini yükseltmek ve hastalıkları önlemek adına vatandaşları bilinçlendirmek için harekete geçti. Belediye, ilçede “Halk Sağlığı Buluşmaları” başlattı. Buluşmaların ilki 17 Mayıs Hipertansiyon Günü’nde Siteler Emekli Kahvesi’nde gerçekleştirildi. "Hipertansiyondan korunma yolları" Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen söyleşide Dahiliye Uzmanı Dr. Mustafa Soytürk, vatandaşlara hipertansiyonun nedenleri ve hipertansiyondan korunma yollarını anlattı. Erişkin nüfusun yüzde 40’ının hayatının belli bir döneminde hipertansiyon problemi yaşadığını dile getiren Dr. Soytürk, “Ölümcül komplikasyonları var. Bu nedenle de önemli olan bu hastalık hakkında sizleri bilgilendirmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak istedik” dedi. Hipertansiyonun çok sayıda belirtisi olduğunu söyleyen Dr. Soytürk sözlerini şöyle sürdürdü: “Her belirti her hastada olmayabilir. Hipertansiyon hastasının baş ağrısı, başta ağırlık, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikâyetleri olabilir. Bunun yanı sıra kulak çınlaması da şikâyetler arasındadır. Günümüzde hala hipertansiyonun tam olarak nedeni bilinmemektedir. Biz bunları ailevi, genetik hipertansiyon, esansiyel hipertansiyon gibi değişik isimlerle ifade ediyoruz. Genetik hipertansiyonun ortaya çıkması için belli risk faktörleri vardır. Bunlar; beslenme, hareketsiz yaşam, sigara, aşırı alkol kullanmak, aşırı tuz tüketimi ve strestir. Bu nedenle yaşam tarzınızı değiştirmeniz lazım. Açık havada yürüyüş yapmalı, stresten uzak durmalısınız. Sigara ve kahve kullanımına da dikkat etmelisiniz.” Etkinlik süresince sağlık personelleri vatandaşların tansiyonunu ölçtü.
Karabük Komandolar dualarla mezun oldu, gösterileri izleyenleri mest etti Karabük’ün Safranbolu ilçesinde temel eğitimlerini tamamlayan bin 982 uzman erbaş eğitimlerinin ardından dualar eşliğinde mezun olarak Jandarma Teşkilatı ile Sahil Güvenlik Komutanlığına katıldı. Safranbolu 125. Jandarma Komando Eğitim Merkezi Komutanlığında 35. dönem Jandarma Uzman Erbaş Komando temel kursu kapanış töreni gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, eğitimde başarılı olan askerlere plaketleri verildi. Törende konuşan Karabük Valisi Mustafa Yavuz, mezun olan öğrencileri tebrik ederek görev yerlerinin hayırlı olmasını diledi. Jandarma Komando Eğitim Merkez Komutanı Albay Dr. Yusuf Küçükbaşol, ise “Bugün huzurlarınızda zorlu bir eğitim sürecini başarı ile tamamlayan Jandarma Genel Komutanlığına mensup bin 918 ve Sahil Güvenlik Komutanlığına mensup 74 kursiyerimizi şanlı jandarma ve sahil güvenlik saflarına uğurlamanın ve yüce Türk Milletinin hizmetine sunmanın bahtiyarlığını yaşıyoruz" ifadelerine yer verdi. Konuşmaların ardından mezun olan uzman erbaş kursiyerler yemin etti. Daha sonra komandoların gösterileri katılımcılar tarafından büyük beğeni toplarken törende mezun olan uzman erbaşlar yapılan dualarla mezuniyet coşkusu yaşadı. Tören sonunda mezun olan askerler aileleriyle buluşurken bir komando kız arkadaşına sürpriz evlilik teklifi yaptı. O anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.
Ankara TDT Aile ve Sosyal Politikadan Sorumlu Bakanlar 1. Toplantısı Deklarasyonu’nda alınan kararlar Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 1. Aile ve Sosyal Politikadan Sorumlu Bakanlar Toplantısı’nda aile kurumunun kültürel ve diğer sosyal risklere karşı korunmasına yönelik alınan kararlar açıklandı. Türk Devletleri Teşkilatı 1. Aile ve Sosyal Politikadan Sorumlu Bakanlar Toplantısı, "Küreselleşen Dünyanın Risklerine Karşı: Ailemiz Geleceğimiz" temasıyla Ankara’da gerçekleştirildi. Üye devletlerin bakanları, üyelerin kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi ve dayanışmanın artırılmasındaki rolünü takdir ettiklerini belirterek, toplantının düzenlenmesindeki çabalarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na teşekkür etti. Toplantıda üye devletlerin temsilcilerinden oluşan ‘TDT Sosyal Politika İşbirliği Çalışma Grubu’ kurulmasının onaylanması, yılda bir kez ve teamül gereği alfabetik sırayla devam etmek üzere bir TDT Sosyal Politika Bakanlar Toplantısı ve bir Çalışma Grubu toplantısının düzenlenmesi, Türk aile değerlerinin güçlendirilmesi ve evlilik kurumunun korunmasına yönelik programların geliştirilmesi gerektiği beyan edildi. Aileler tarafından ihtiyaç duyulan alanlarda eğitim ve danışmanlık faaliyetleri hazırlanarak uygulanması için belirtilen konuları kapsayan ortak bir eylem planı oluşturulması konusunda da uzlaşı sağlandı. Toplantıda Uluslararası Aile Günü vesilesiyle 15 Mayıs 2025 tarihinde TDT çatısı altında bir aile festivali düzenlenmesi ve Türk devletlerinin gelecek nesiller için ortak fon oluşturmasının değerlendirilmesi de beyan edildi. Bildiriye Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Azerbaycan Cumhuriyeti Aile, Kadın ve Çocuk İşlerinden Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova, Kazakistan Cumhuriyeti Çalışma ve Nüfusun Sosyal Korunması Bakan Yardımcısı Nazgül Sagindykova, Kırgız Cumhuriyeti Çalışma, Sosyal Koruma ve Göç Bakanı Gulnara Baatyrova, Özbekistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı Sosyal Koruma Ulusal Ajansı Direktörü Mansurbek Olloyorov ve Türk Devletleri Örgütü Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanychbek Omuraliev imza attı.