DÜNYA - 26 Ağustos 2025 Salı 12:47 | Son Güncelleme : 26 Ağustos 2025 Salı 12:52

Kuzey Kore'den ABD ile Güney Kore'ye: "Ağır bir bedel ödeyecekler"

A
A
A
Kuzey Kore'den ABD ile Güney Kore'ye: "Ağır bir bedel ödeyecekler"

Kuzey Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD ve Güney Kore'nin bölgede sürdürdüğü ortak Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'nın ABD'nin Kore Yarımadası'nı işgal niyetini ortaya koyduğu savunularak, "ABD ve Güney Kore, bahsi geçen askeri tatbikatı sürdürmeleri halinde hoş olmayan durumlarla karşılaşacaklarını ve ağır bir bedel ödeyeceklerini unutmamalıdır" uyarısında bulunuldu.

Kuzey Kore yönetiminden ABD ve Güney Kore'nin bölgede sürdürdüğü ortak Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'na bir tepki daha geldi. Kuzey Kore Genelkurmay Başkan Yardımcısı Kim Yong Bok tarafından yapılan açıklamada, Güney Kore'de konuşlu ABD kuvvetlerinin yürütülen tatbikatı "savunma amaçlı" olarak nitelediği hatırlatılarak, "Siyaha beyaz demeye alışmış olan ABD, bir kez daha yüzsüzlüğünü ortaya koyarak dünya kamuoyunu hayrete düşürmüştür. Güney Kore ABD Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 24 Ağustos'ta yapılan açıklamada, söz konusu tatbikatın rutin ve savunma amaçlı bir tatbikat olduğu, saldırıya hazırlanmak için değil, caydırıcılığı güçlendirmek için yapıldığı yönünde gülünç ifadeler kullanılmıştır" denildi.

"Gelişmeler tatbikatın gerçek amacını ortaya koyuyor"
Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'nın "savunma amaçlı" olmadığının herkes tarafından bilindiği iddia edilen açıklamada, "ABD Hava Kuvvetleri'ne ait 10'dan fazla F-35 hayalet savaş uçağı, tatbikata katılmak üzere 25 Ağustos'ta Güney Kore'deki ABD askeri üslerine gelmiştir. Japonya'da konuşlu olan ve Kore Yarımadası'nda bir kriz çıkması durumunda öncelikle Güney Kore'ye gönderilmesi öngörülen F-35 savaş uçakları, Kunsan'daki ABD üssüne iner inmez yoğun eğitimlere başlamıştır. Bu gerçekler Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'nın amacını açıkça ortaya koymaktadır" ifadeleri kullanıldı.

"Provokatif bir gerçek savaş hazırlığı"
Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'nın "provokatif bir gerçek savaş hazırlığı" olduğu iddia edilen açıklamada, "Nükleer tesislere yönelik önleyici saldırı gibi hamlelerin ardından topraklarımıza yönelik saldırının genişletilmesini öngören bu ortak harekat provası, Kuzey Kore'yi işgal etme iradesinin en somut göstergesidir" ifadelerine yer verildi. Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'nın Birleşmiş Milletler (BM) Komutanlığı'nın da katılımıyla "çok uluslu bir askeri tatbikata dönüştüğü" kaydedilerek, "ABD tarafı, bu tatbikatın savunma amaçlı olduğunu iddia etse de, Ulchi Özgürlük Kalkanı, eğitimlerin sayısı ve süresi bakımından hem Asya-Pasifik bölgesinin hem de dünyanın en büyük, en uzun ve en kötü savaş tatbikatı haline gelmiştir" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Her türlü tehdide karşı koymaya hazırız"
ABD ve Güney Kore'nin gerçekleştirdiği ortak tatbikatlarda Kuzey Kore'ye yönelik önleyici nükleer saldırı eğitimlerinin uzun zamandır gelenek haline geldiği belirtilerek, "Bu, nükleer silahlarla insanlığı tehdit eden asıl suçlunun ve barışı bozan başlıca failin kim olduğunu daha açık göstermektedir" denildi.

Ulchi Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'nın ABD'nin Kore Yarımadası'nı işgal niyetini ortaya koyduğu savunularak, "Egemen bir devletin çıkarlarını ve bölgesel güvenlik ortamını tehlikeye atarak kelime oyunlarıyla gerçeği çarpıtan savaş havarisinin tipik ‘Yankee' tarzı kibri ve arsızlığı asla işe yaramayacaktır. Gelişmeleri dikkatle izliyoruz ve her türlü tehdide karşı koymaya hazırız" uyarısında bulunuldu.

"Hoş olmayan durumlarla karşılaşacaklar"
Washington-Seul ittifikana her yıl rutin olarak gerçekleştirilen Özgürlük Kalkanı Tatbikatı'nı durdurma çağrısı yapılan açıklamada, "ABD ve Güney Kore, bahsi geçen askeri tatbikatı sürdürmeleri halinde hoş olmayan durumlarla karşılaşacaklarını ve ağır bir bedel ödeyeceklerini unutmamalıdır" denildi.

Zamanlaması dikkat çekti
Kuzey Kore yönetiminin son açıklamasının ABD Başkanı Donald Trump ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung'un dün Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği zirvenin hemen ardından gelmesi "Pyongyang'dan Washington-Seul ittifakına gözdağı" olarak yorumlandı. Trump, zirve öncesinde yaptığı açıklamada Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un ile yeniden görüşme niyetini yineleyerek, "Pek çok insanla görüşüyorum. Yani, bunu söylemek zor ama bu yıl onunla görüşmek istiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Burak Ersoy

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’ta kar mesaisi Sinop’ta etkili olan yoğun kar yağışına karşı yürütülen çalışmalar, Vali Mustafa Özarslan başkanlığında yapılan değerlendirme toplantısında ele alındı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 17-19 Ocak tarihleri için verilen sarı kod uyarısının ardından sahada yürütülen tüm faaliyetler, vatandaşların can ve mal güvenliği açısından gözden geçirildi. Valilik koordinesinde gerçekleştirilen toplantıda, kar yağışı sonrası yaşanabilecek olumsuzluklara karşı alınan tedbirler kapsamlı şekilde değerlendirildi. Karayolları ekiplerinin dört greyder ve on ataşmanlı kamyonla, İl Özel İdaresi’nin 66 iş makinesi ve 150 personelle, Orman Bölge Müdürlüğü’nün ise yedi iş makinesi, beş araç ve 16 personelle karla mücadele çalışmalarını aralıksız sürdürdüğü bildirildi. Sağlık hizmetlerinde herhangi bir aksama yaşanmaması için 112 Acil ve UMKE ekiplerinin yoğun mesai yaptığı belirtilirken, son üç gün içerisinde il genelinde 192 hastanın sağlık kuruluşlarına güvenli şekilde ulaştırıldığı kaydedildi. Köylerde yaşayan 17 hasta ile beş diyaliz hastasının da İl Özel İdaresi’nin desteğiyle hastanelere nakledildiği, 332 diyaliz hastasının düzenli olarak takip edildiği ifade edildi. Tıbbi cihaza bağlı hastalarla da iletişime geçilerek sağlık durumlarının kontrol edildiği vurgulandı. Trafik güvenliği kapsamında emniyet ve jandarma trafik ekiplerinin 24 saat esasına göre sahada görev yaptığı, ana arterlerde ulaşımın açık tutulması için kar küreme ve tuzlama çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Saat 10.00 itibarıyla il ve ilçe merkezlerindeki ana yolların ulaşıma açık olduğu, 70 köy yolunda ise acil durumlar, diyaliz hastaları ve cenaze hizmetlerinin önceliklendirildiği aktarıldı. Enerji kesintilerine de değinilen toplantıda, Ayancık ilçesine bağlı bir köyde yaşanan kesintinin giderilmesi için firma ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi. Olumsuz hava şartları nedeniyle Sinop Limanı’nda 30 ticari geminin beklediği bilgisi de paylaşıldı. Valilikten yapılan açıklamada, yoğun kar yağışına karşı yürütülen tüm çalışmaların kurumlar arası koordinasyonla kesintisiz şekilde devam ettiği belirtilerek, zorlu hava şartlarında gece-gündüz görev yapan tüm kamu personeline teşekkür edildi.
İstanbul Türk Telekom, yarıyıl tatilini AKM’de eğlenceye dönüştürüyor Yarıyıl tatili kapsamında düzenlediği etkinliklerle öğrencilere keyifli bir tatil deneyimi sunan Türk Telekom, karnelerini alan çocuklara dolu bir program hazırladı. Buz pistinden sinemaya, çocuk atölyelerinden çeşitli gösteri ve söyleşilere kadar pek çok etkinlik, Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) öğrencilere sunuluyor. Türk Telekom, teknoloji alanındaki uzmanlığını kültür ve sanatla buluşturarak ana destekçisi olduğu Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yarıyıl tatili süresince öğrencilere özel, eğlenceli ve nitelikli etkinlikler sunuyor. AKM’de yarıyıl tatilinde buz pisti, atölye ve söyleşi keyfi Yapılan açıklamaya göre, AKM’de yer alan AKM Yeşilçam Sinema Salonu, yarıyıl tatili süresince çocuklara yönelik çok sayıda etkinlik ve gösteriye ev sahipliği yapıyor. Karnelerini alan öğrenciler, 17 Ocak’tan itibaren AKM’de dopdolu bir yarıyıl tatili geçirme imkânı buluyor. Şirketin destekleriyle hazırlanan yarıyıl tatili programı kapsamında, 20 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında AKM açık hava sahnesi alanında ücretsiz buz pisti etkinlikleri düzenlenecek. 11.00-18.00 saatleri arasındaki seanslarla düzenlenecek buz pisti etkinlilerine ek olarak, 17 Ocak-1 Şubat tarihleri arasında, 14.00-15.00 ve 15.00-16.00 saatlerinde çocuk atölyeleri de gerçekleştirilecek. Ayrıca 1 Şubat’ta gerçekleşecek Güldüy Güldüy Çocuk gösterisinin ardından, Türk Telekom Lounge Alanı’nda Güldüy Güldüy’ün sevilen çocuk oyuncuları, minik hayranlarıyla bir araya gelecek. Yarıyıl tatilinde sinema şöleni Kültür ve sanatın kalbi AKM’de çocuklar yarıyıl tatilinde sevilen çocuk filmlerini izleme şansı elde edecek. 24 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’te Büyük Yarış, 25 Ocak Pazar 14.00’te Maşa İle Koca Ayı Mucize Parkı, 31 Ocak Cumartesi 14.00’te Kral Şakir Dünyalar Karıştı, 1 Şubat Pazar 14.00 Kardeş Takımı 3 filmleri AKM’de çocuklarla buluşacak. Ayrıca yarıyıl tatili programı boyunca AKM’de çeşitli ikramlar da ziyaretçilere sunulacak. Kral Şakir ve Maşa ile Koca Ayı sinema günlerinde, karakterlerin cosplay kostümleriyle çocuklarla bir araya gelmesi etkinliklere renk katacak. Ziyaretçiler, Türk Telekom’un çocuklar için hazırladığı AKM yarıyıl programıyla ilgili detaylı bilgi ve etkinlik takvimine akmistanbul.gov.tr/tr/etkinlikler web sitesinden ulaşabiliyor.