SAĞLIK - 14 Eylül 2017 Perşembe 13:40

Lenfoma hastalığında tanı ve tedavi yöntemleri

A
A
A
Lenfoma hastalığında tanı ve tedavi yöntemleri

Lenfomanın, vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistemden köken alan, lenf nodları dışında iç organ tutulumları ile de ortaya çıkabilen bir kanser türü olduğunu söyleyen Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Züleyha Özer Yazgan, 15 Eylül Dünya Lenfoma Günü dolayısıyla bilgilendirmede bulundu.

“Lenfomalar, farklı ve değişken klinik, patolojik ve genetik özellikler gösterir. Esasen Hodgkin Lenfoma (HL) ve Nonhodgkin lenfoma (NHL) olmak üzere iki başlık altında incelenir” diyen Dr. Züleyha Özer Yazgan, bu grupların da kendi aralarında, hastalığa neden olan hücrelerin tipine göre değişmek üzere çok sayıda alt gruba ayrıldıklarını belirtti.

Dahiliye Uzmanı Dr. Züleyha Özer Yazgan açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“Hem Hodkgin hem de Nonhodgkin lenfomanın esas nedeni bilinmemekle birlikte, Ebstein Barr virüs ya da HTLV-1 gibi bazı virüslerle enfekte kişilerde, immün yetmezlik durumlarında (HIV enfeksiyonu, immünsupresif tedavi uygulanan organ nakli yapılmış hastalar), ailede lenfoma öyküsü olanlarda, ilaçlar (romatoid artrit tedavisinde kullanılan TNF-alfa inhibitörleri, kanser tedavisinde kullanılan kemoterapötikler) ile bazı iş kollarında (boya sanayi, marangoz, deri sanayi, çatı işleriyle uğraşanlar vs) çalışanlarda daha sık görüldüğü bildirilmiştir. Tarımsal alanda kullanılan bitki (herbisid) ve haşarat öldüren (pestisid) ilaçların NHL gelişimine yol açtığı bilinmektedir. Toprakta ve suda ilaç konsantrasyonu fazla olan bölgelerde yaşayan ve çalışanlar risk altındadır."

Lenfoma belirtileri nelerdir?

Dr. Züleyha Özer Yazgan, hastalığın belirtilerini şöyle açıkladı:

"Ağrısız bezeler; en sık görülen belirtidir. Lenf bezlerinde oluşan, ağrı vermeyen, genellikle çapı bir santimden fazla olan düğüm şeklinde şişliklerdir. Fark edilme ihtimali en yüksek olan bezeler, boyunda, koltuk altında veya kasık bölgesinde çıkar. Bu şişlikler ağrıya veya başka belirtilere yol açmaz, ancak sıklıkla boyutları giderek artar. Lenf düğümlerinin şişmesinin çok sık görülen bir durum olduğu unutulmamalıdır. Lenf düğümlerinde şişme olan kişilerin çok büyük bir kısmında lenfoma dışında tanılar söz konusudur. Lenf düğümlerinde şişliğin en yaygın sebebi enfeksiyondur. Şişen lenf düğümleri genellikle enfeksiyon iyileştikten sonra küçülür.

Sebebi bilinmeyen ateş; ortada hiçbir neden yokken vücut sıcaklığının 38C’nin üzerinde olması ve bunun sebebinin açıklanamaması durumudur.

Gece terlemesi; hastanın gece yatarken giyilen giysilerin ve çarşafların ıslanmasına neden olacak kadar şiddetli gece terlemesi olduğunu belirtmesidir.

Kilo kaybı; altı ay içerisinde vücut ağırlığının \%10’undan fazlasının verilmesidir.
Sürekli yorgunluk; şiddetli ve devamlı halsizlik veya yorgunluk hali, öksürük ve nefes darlığı, deride kaşınma, batında şişlik, ağrı veya dolgunluk hissi, özellikle karın içindeki lenf düğümlerinde bası oluşturacak derecede bir büyüme olduğunda görülebilir.

Bu belirtiler sadece kansere bağlı ortaya çıkmaz. Enfeksiyonlar veya başka bazı sağlık sorunlarında da benzer problemler görülür. Bu nedenle mevcut belirtileri 2 haftadan fazla devam eden kişiler, mutlaka bir hekim kontrolünden geçmelidirler. Lenfoma, son yıllarda oldukça fazla görülen bir kanser türüdür. Bu nedenle hastaların erken dönemde doktora başvurması erken tanı şansını da beraberinde getirmektedir."

Tanı yöntemleri

"Öncelikle en önemlisi hastadan ayrıntılı bir tıbbi öykü almak ve fiziki muayene ile değerlendirmektir" diyen Dahiliye Uzmanı Dr. Züleyha Özer Yazgan, "Hekiminiz, baş ve boyun bölgesinden başlamak üzere, vücudunuzdaki el ile muayene edilebilecek lenf nodlarını kontrol eder. Lenfoma tanısı koymak için mutlaka tutulmuş bölgeden biopsi yapmak gerekir. Kesin tanı histopatolojik inceleme ile konur. Bu nedenle lenf düğümü büyümesi olan hastalarda lenf düğümünün cerrahi olarak çıkarılması ve histopatolojik tetkikinin yapılması gereklidir. Çıkarılacak lenf düğümü hekimin uygun gördüğü yerde ve tetkik için uygun büyüklükte olmalıdır. Tanı için gerekirse biopsi tekrar alınmalıdır.

Fizik muayenede lenf düğümü ele gelmeyen hastalarda, göğüs boşluğu içinde ya da karın içinde büyümüş lenf düğümleri olduğu radyolojik tetkiklerle gösterilirse, genel anestezi altında göğüs boşluğu ya da batın içine ulaşılarak lenf düğümü biopsisi yapılması gerekebilir. Biopsi, kanser şüphesi olan alandan doku parçası alma işlemidir. Lenfoma tanısı konan her hastaya mutlaka hastalığın evresini belirlemek için kemik iliği biopsisi de yapılmalıdır. Hastalığın kemik iliği tutulumunun olup olmadığının belirlenmesi uygun tedavi şeklini kararlaştırmada yol göstericidir. Hastalığın yaygınlığını belirlemek için farklı muayene ve testlerin yapılması gereklidir. Klinik değerlendirme hematolog (kan hastalıklarını tedavi eden hekim) tarafından yapılmalıdır" bilgisini verdi.

Hastalığın tedavisi

Tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Dr. Yazgan şunları kaydetti:

"Lenfoma tedavisi radyoterapi ve kemoterapi ile yapılmalıdır. Lenfomada tedavi seçimi hastalığın evresine göre planlanacağı için evrelemenin doğru yapılması gereklidir. Histopatolojik olarak tanısı doğrulanan her hastaya uygun evreleme için göğüs, batın, pelvis bilgisayarlı tomografik tetkikleri ve kemik iliği biyopsisi yapılmalıdır. Hodgkin lenfomada tedavi erken evrede radyoterapi yapılması şeklindedir. Hastalık daha ileri evrede ise kombine kemoterapi şemaları (ABVD, MOPP gibi) uygulanmalıdır. Erken evrede uygun tedavi ileyüzde 80’lere ulaşan şifa şansı ileri evrelerde de daha düşük bir oranda devam etmektedir. Hodgkin lenfomada (HL) hastanın yaşı, hastalığın histopatolojik tipi, hastalığın evresi, B semptomlarının varlığı (ateş, gece terlemesi, kilo kaybı) tedavi başarısını etkileyen faktörlerdir. NHL’de ise tedavi planı lenfomanın derecesi, hastalığın yaygınlığı gibi birçok faktöre göre yapılır. Agresif NHL’li hastaların yüzde 30- 60’ında kombine kemoterapi ile şifa elde edilebilir. Hastalığın sessiz formlarında şifa elde edilememesine rağmen prognoz çok iyidir. Bu hastalar 20 yıl ve daha fazla yaşayabilirler.

NHL tedavisinde kemoterapi, radyoterapi veya bu tedavilerin kombinasyonu kullanılmaktadır. Bazı sessiz lenfoma türlerinde bekle gör politikası uygundur. Hastalığa ait semptomu olmayan hastalar belirli aralıklarla fizik muayene ve laboratuvar testleri, görüntüleme ile izlenir. Hastalık ilerleme gösterince tedaviye geçilir. Bazen kanser hücrelerini öldürmek için yüksek doz radyoterapi veya kemoterapi gerekir. Bu tedavi ile normal kemik iliği de yıkılır. Sağlıklı kemik iliği elde etmek için bir vericinin kemik iliği veya kök hücreleri kullanılır. Tam düzeldikten sonra yeniden lenfomanın ortaya çıkmasına nüks denir. Bazen nüks etmiş hastalara da yoğun tedaviler yapılmasını izleyerek kemik iliği veya kök hücre nakli yapılması gerekebilir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Yeniden görevine başlayan Saylak, gazetecileri ağırladı Bodrum Gazeteciler Cemiyeti (BGC), Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine yeniden başlayan Barış Saylak’ı makamında ziyaret etti. BGC heyeti Saylak’ı makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Keyifli bir sohbet havasında geçen ziyarette Saylak, Bodrum’da görev yapan gazetecilerin bir arada olmasından oldukça mutluluk duyduğunu dile getirdi. Saylak, yeniden göreve geldiği için mutlu olduğunu ve daha iyi projelere imza atmak için var güçleriyle çalışacaklarını ifade etti. Muğla’yı çok sevdiğinği ve bölgeye hizmete devam edeceğini belirten Saylak; "Muğlamızın her bir köşesi bizim için ayrı bir öneme sahip. Biz bu güzelliklerin farkındayız. Muğla’da biliyorsunuz su sorunumuz var. Barajlarımızdaki su seviyemiz oldukça düşük. Bu nedenle daha az su kullanarak tarım yapma çalışmamız var. Bu kapsamda projeler geliştirerek daha az su kullanmayı planlıyoruz" dedi. BGC Başkanı Eren Ayhan da dernek üyeleri ile birlikte hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını belirterek, "Yeniden görevinizde başarılar diliyorum. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevinizde çok aktif çalışmalar yürütüyorsunuz. Bizde bu projelerin özellikle Bodrum kısımlarını sık sık takip ediyoruz. Hem şahsım hem de BGC üyeleri adına Bodrum ve Muğla’da çalışmalarınızın devamını diliyorum. Ben birçok ziyarette şunu söylüyorum. Muğla’da gazetecilik yapmak zor bir görevdir. Özellikle kıyı kesimlerde basın mensubu olmak daha da zordur. Bu zorlukları yerel yönetimlerle yeneceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu. Ziyaretin ardından Ayhan, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü anı defterini imzaladı. Ziyaret çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi. Ziyarete, BGC Başkanı Eren Ayhan, Başkan Yardımcısı Ali Ballı, Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Turan, Fırat Akay, Baran Akcan ile dernek üyeleri Fikret Hıdır ve Hamdi Yörür katıldı.
Balıkesir Bandırmaspor-Ankara Keçiörengücü maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında sahasında Ankara Keçiörencü’nü 2-1 yenen Bandırmaspor’un Teknik Direktörü Yusuf Şimşek, son maçlarını kazanarak play-off’a kalmak istediklerini belirtti. Bandırmaspor Teknik Direktörü Yusuf Şimşek, maçın ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, maça iyi başladıklarını fakat şansız bir gol yediklerini söyledi. Üç puan aldıklarını için mutlu olduklarını anlatan Şimşek, "Özellikle bize, kulübe, yönetime inanan oyuncu arkadaşlarımıza ve çalışan personellerimize teşekkür ediyorum. Üç puan almak güzel ve bunun içinde mutluyuz. Hedefimize bir maçımız kaldı. Hedefimiz hep play-off’da kalmaktı. Biraz zor olacak ama Allah, inşallah kalbimize göre verir. Galibiyeti onursal başkanımıza, yönetimimize ve buraya kadar gelerek destekleyen taraftarlarımıza armağan ediyoruz" dedi. - Ankara Keçiörengücü cephesi Ankara Keçiörengücü Teknik Direktörü Tahsin Tam’da geçen hafta aldıkları galibiyetle ligde kalmayı garantilediklerini dile getirdi. Tam, bugünkü maçta iyi bir maç çıkardıklarını ifade ederek, "Bugün de puan ve puanlar almak istiyorduk. İkinci yarıya çok iyi başlamıştık. Bir anlık dalgınlıkla yediğimiz bir golle mağlup olduk ama oyuncularımı vermiş oldukları mücadeleden dolayı tebrik ediyorum. Bandırmaspor’un da play-off’la ilgili ciddi bir mücadelesi vardı. Son haftaya girdik, onlara da başarılar diliyorum. Umarım bütün takımlar kazasız, sakatsız ligi bitirirler" dedi.
Sakarya Sakaryaspor-Tuzlaspor maçının ardından Trendyol 1. Lig’in 33. haftasında Sakaryaspor, sahasında karşılaştığı Tuzlaspor’a 2-0 mağlup oldu. Maçın ardından teknik sorumlular açıklamalarda bulundu. Karşılaşma sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Tuzlaspor Teknik Sorumlusu Andaç Gürkan Kocabıyık, “Çok önemli bir deplasmandı buraya geldiğimizde puan cetvelinde son sıralarda yer alan takımlardan biriydik, düşme potasındaydık. Önemli bir galibiyet Sakarya’nın da üçüncü bitirmek içinde aşırı derecede puana ihtiyacı vardı. Çok iyi kapandık bunun neticesinde Sakaryaspor’un üzerimize gelmesinden ve kontrataklar bulduk. İlk yarı kaçırdığımız pozisyonlar oldu ama ikinci yarı Mamba ile attığımız gol daha özgüvenli durmamızı sağladı. Motive olduk maça ve böyle maçlar oyuncular için her şeyden soyutlandıkları, kendilerini tamamen futbolcu hissettikleri bir maç oluyor. Bunun neticesinde iyi konsantrasyon bize galibiyet getirdi. Son dakikalarda Sadık’ın attığı golde galibiyetimizi perçinleştirdi. Tüm oyuncuları tebrik ediyorum, çok güzel bir galibiyet aldık” dedi. “Yarı sahada bir futbol oynadık” Sakaryaspor Teknik Sorumlusu Turgay Karslı, “Rakip için iki defa pozisyon oldu bir dalgınlık, bir dikkatsizlik iki tane gol yedik. Onun haricinde belki de biz iki tane savunma oyuncusunu geçemedik, yaptığımız ortalarda attığımız şutlarda yarı sahada bir futbol oynadık. Maçın temposu yüksekti, topa sahip olma oranı da bizim için yüksekti ama heyecanı yüksek bir ligi sonuna kadar taşıyacağız. Haftaya bir final sonrakinde bir final daha oynamış olacağız. Beklediğimiz bir sonuç değildi” diye konuştu.
Tekirdağ Kakava ateşi ilk kez Tekirdağ’da yakıldı: Sokaklar doldu taştı Tekirdağ’da Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bu yıl ilçede, ilk defa Kakava Şenliği düzenlenirken ateş yakıldı, sokaklar doldu taştı. Bu yıl dev bir hazırlık yapan Süleymanpaşa Belediyesi Kakava Hıdrellez Şenlikleri gerçekleştirdi. Etkinlikler kent merkezindeki Hükümet Caddesi’nde akşam saatlerinde yürüyüş ile başladı. Hükümet Caddesi üzerinde gerçekleşen kortejle başlayan etkinlik, daha sonra sahil dolgu alanda yakılan hıdrellez ateşi ile devam etti. Gerçekleştirilen korteje yüzlerce vatandaş katılırken, kortej renkli görüntülere de sahne oldu. Roman vatandaşlar ve bando ekibi hareketli müzikler ile kalabalığı coştururken, yöresel kıyafet giyen kızlar vatandaşlara karanfil attı. Korteje faytonlu arabanında atalar ile eşlik etmesi vatandaşlar tarafından ilgi odağı oldu. Yürüyüşün sona erdiği, sahilde toplanan odunlarla kurulu alanda, Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar hıdrellez ateşini yaktı. Kakava ateşinin yakılmasından sonra konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Süleymanpaşa Belediye Başkanı Volkan Nallar, "Göreve geldiğimiz gibi, 23 Nisan ile başladık. 19 Mayıs, Kiraz festivali hazırlıklarımızı yaparken Benan Başkanımız bir Kakava şenliği yapalım dedi ve ardından buna da güzel bir şekilde hazırlandık. Süleymanpaşa’da ilk defa düzenleniyor inşallah bundan sonra da ikinci ve ardından üçüncüsünü yaptıktan sonra geleneksel hale getirip ulusal düzeye kadar taşıyacağız. Her geçen sene daha da görkemli bir şekilde bu festivaller düzenlenecek çünkü roman kardeşlerimiz her şeyin en iyisini hakkediyorlar. Sağ olsunlar her zaman da bizim yanımızda oldular. Bizler de ilkini başlattık inşallah hep beraber onlarla birlikte daha güzellerini yapacağız” dedi.