GÜNDEM - 26 Şubat 2017 Pazar 12:20

Lületaşı işlemecileri çırak bulamıyor

A
A
A
Lületaşı işlemecileri çırak bulamıyor

Lületaşı işlemeciliğinde alttan çırak yetişmemesi, mesleğin geleceği adına endişelere neden oluyor.

Dünyada sadece Eskişehir’e özgü olan lületaşı işlemeciliği, alttan çırak yetişmemesi nedeniyle gelecek için umutsuz.

1980’li yıllarda Türk işlemeciliğini muhafaza etmek adına lületaşının yurtdışına çıkışı yasaklanmıştı. Buna rağmen bu meslekte yeteri kadar gelişemediklerini belirten 40 yıllık lületaşı işlemecisi Süleyman Coşkun, “Odunpazarı evlerinde yaklaşık 100 kişi falan bu işle ilgileniyor. Tutturamayıp dükkanı hemen kapatanlar da var. Şuan lületaşı işlemeciliği çok iyi bir konumda değil. Bu mesleğin geleceği yok“ ifadelerini kullandı.

”Kaybolmakta olan bir meslek”

Lületaşı işlemeciliği için çırak yetiştirmenin kolay bir iş olmadığını belirten Coşkun, “Kaybolmakta olan bir meslek. Lületaşı çok pahalı. Çırağın eline 70 liralık taşı veremezsin. Bir tane taşla da öğrenilmiyor ki. Resme yeteneği olacak. Her şeyi yapabilecek. Kolay değil. Çırak yetişmiyor. Çünkü taş çok pahalı. İşverenler de cesaret edemiyor. Bu iş tam anlamıyla 10 senede öğrenilebilecek bir iş. O da kabiliyetli biriyse” şeklinde konuştu.

”Vergi muafiyeti bizi rahatlattı”

Kaybolmakta olan bir meslek olan lületaşı işlemeciliğine teşviki arttırabilmek 3 yıldır uygulanan vergi muafiyetinin de işlemecileri rahatlattığını aktaran Süleyman Coşkun, “Artık insanlar dükkan açma konusunda daha özgüvenli hareket edebiliyorlar. Vergi muafiyeti bizi rahatlattı. En azından rahat işliyoruz. Kaybolmakta olan bir meslek olduğu için vergi 3 yıl önce serbest bırakıldı. İnsanlar dükkan açma gibi konularda daha rahat hareket ediyor. Biz de mali anlamda çekinmeden daha rahat işliyoruz” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Simav Gölcük Yaylasında ilk kez Yörük Şenliği düzenlendi Anadolu’nun kültürel zenginliğini gelecek nesillere yaşayarak ulaştırmak isteyen Simav Gölcük Yaylası Yörükleri Derneği, kuruluşlarının birinci yıl dönümlerini düzenledikleri ‘Yörük Şenliğiyle kutladılar. Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Yiğit’in sahne aldığı şölende Simav yöresine ait türküler, Yörük kültürünü yaşatan geleneksel oyunlar ve yöresel lezzetlerin yer aldığı şölen bin 450 rakımlı Gölcük Yaylası’nda Simavlılara unutulmaz bir gün yaşattı. “Yörük kültürünü köy köy dolaşarak yaşatıyor” Yörük kültürünü köy köy dolaşarak yaşatmak için büyük bir mücadele veren Simavlı sanatçısı Mehmet Yiğit, “ Bin 450 rakımlı Gölcük Yaylası’nda düzenlediğimiz Yörük Şenliğinde Simavlı hemşerilerimizle unutulmaz bir gün yaşadık. Daha önce birçok medya kanalı başta olmak üzere köy köy sahne aldığım her düğünde Yörük kültürüne verilmesi gereken değeri anlatmaya çalıştım. Yörük kültürü, yüzyıllar önce Anadolu’nun bağrında şehir şehir gezilse de çadırların kurulduğu her yer bize emanet edilen bir kültürün parçası ve bunların gelecek kuşaklara aktarılması özellikle bu dönemlerde daha da fazla önemli hale geliyor. Ben, tüm Simavlıları böyle güzel bir etkinlikte tek bir çatı altında toplayan dernek başkanımız Ahmet Baştimur, başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi. Yörük kültürünün ve Yörük obasının geleneksel değerlerinin büyük bir birliktelikle gerçekleştiği 1. Gölcük Yaylası Yörük Şenlikleri, kazanlarda pişen keşkekler, kavrulan helvalar, Yörük beylerinin İslamoğlu zeybeği, Yörük kadınlarının kaşık oyunlarıyla sona erdi.
Samsun Sağlık çalışanları ’sağlıklı bir dünya’ için pedal çevirdi Samsun’da Dünya Bisiklet Günü ve Dünya Çevre Günü dolayısıyla sağlık çalışanları pedal çevirdi. Etkinlik, VM Medical Park Samsun Hastanesi, Liv Hospital Samsun ve Toplum Gönüllüleri Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirildi. Atakum ilçesi Çobanlı İskelesi’nde başlayan bisiklet sürüşü, Körfez Yat Limanı’nda sona erdi. Sağlıkçılar çevre bilincini artırmak amacıyla bisiklet sürerek farkındalık oluşturmayı hedefledi. Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ayşegül Başar, “Bisiklet sürmek yaşam sağlığı açısından çok önemli bir spor aktivitesidir. Bence bisiklet sürmenin en önemli yanı 1 yaşından itibaren başlanabilir ve ömür boyu bu spor devam ettirilebilir. Benim için spor aktivitesinde en önemli şey, severek yapabileceğiniz bir spor olmasıdır. Bisiklet hem günlük yaşam aktivitesinde kullanabileceğimiz hem spor olarak yapabileceğiniz hem de kaslarımızı kuvvetlendiren, kardiyovasküler performansınızı arttıran keyifle yapabileceğimiz bir spor aktivitesidir. O yüzden kesinlikle hastalarıma tavsiye ediyorum” dedi. Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca ise "Bisiklet sürmek çok önemli sporlarından biridir. Sporun kendisi zaten hem bedensel hem ruhsal hem de sosyal bir aktivite olarak çok önemli bir aktivitedir. Herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.