DÜNYA - 24 Eylül 2025 Çarşamba 21:13 | Son Güncelleme : 24 Eylül 2025 Çarşamba 21:14

Macron, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

A
A
A
Macron, İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile görüştü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı görüşmeye ilişkin, "İran hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmamalıdır. Hala bir anlaşma mümkün. Belirlediğimiz yasal şartlara yanıt vermek artık İran’ın elinde" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’deki temaslarını sürdürüyor. Macron 80. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısı için geldiği New York şehrinde İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. Görüşmede küresel başlıklar ve İran’a yönelik yaptırımlar ele alındı. Macron, sosyal medya hesabından görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, İran’ın casusluk suçlamaları nedeniyle ülkeden çıkışına izin vermediği Fransız vatandaşlara değindi. Macron, "İran’da insanlık dışı şartlarda rehine tutulan vatandaşlarımız Sophie Kohler, Jacques Paris ve Lennart Monterlus’un derhal serbest bırakılmasına yönelik talebimi vurguladım" ifadelerini kullandı.

"Tutumumuz nettir, İran nükleer silaha sahip olmamalıdır"

Macron, İran’ın nükleer altyapısı ve zenginleştirilmiş uranyum üretimi başlıklarına da değinerek, "Tutumumuz nettir, İran hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmamalıdır. İran’ın nükleer taahhütlerine uymaması nedeniyle, Almanya ve İngiltere ile birlikte İran’a karşı yaptırımların yeniden yürürlüğe konulmasını sağlayan ‘snapback’ (tetik) mekanizmasını devreye sokma kararı aldık. İran Cumhurbaşkanına hiçbir şekilde taviz veremeyeceğimiz taleplerimizi tekrar hatırlattım" ifadelerini kullandı.

Macron, söz konusu talepler arasında İran’ın Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) denetçilerine tam erişim ve zenginleştirilmiş uranyum stoklarına ilişkin şeffaflık sağlaması ile müzakerelerin derhal yeniden başlatılmasının bulunduğunu belirtti.

"Saadece saatler kaldı, hala bir anlaşma mümkün"

Macron, "Hala bir anlaşma mümkün. Sadece birkaç saat kaldı. Bizim belirlediğimiz yasal şartlara yanıt vermek artık İran’ın elinde" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bingöl Bingöl’de gençlere ve ailelere yönelik farkındalık konferansları düzenlendi Bingöl’de 2025 Aile Yılı faaliyetleri kapsamında, gençlere ve ailelere yönelik farkındalık konferansları düzenlendi. 2025 Aile Yılı faaliyetleri kapsamında, Bingöl Valiliği himayelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gençlere ve ailelere yönelik bir dizi farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi. Programların ilk ayağı, merkezde lise öğrencilerine yönelik olarak düzenlendi. ’Ben Gelmiyorum, Sen Getiriyorsun’ başlıklı konferansta Ahmet Sula, emniyet teşkilatındaki mesleki birikimini sanat, edebiyat ve insan psikolojisiyle harmanlayarak gençlerle paylaştı. Programda; içsel yolculuk, yaşam farkındalığı, değerler, öz saygı ve kişisel sorumluluk konuları ele alındı. Aynı başlıkla düzenlenen ikinci konferans ise farklı liselerden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Programda gençlerin özgüven kazanmaları ve hayatlarına bilinçli şekilde yön vermeleri vurgulandı. Öğrencilere yönelik konferansların ardından ailelere özel olarak "İnSANA Yolculuk" başlıklı bir program düzenlendi. Programda aile içi iletişim, empati, kuşak farklılıkları, dijital çağın aile yapısına etkileri ve değer aktarımı konuları ele alındı. Konferans dizisinin son ayağı ise Genç ilçesinde gerçekleştirildi. "Ben Gelmiyorum, Sen Getiriyorsun" başlıklı konferansta Ahmet Sula, gençleri düşünmeye, sorgulamaya ve üretmeye teşvik etti.
Çanakkale Çanakkale’de 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza genç çifti birbirinden ayırdı Çanakkale’de 5 kişinin hayatını kaybettiği ve 1 kişinin yaralandığı kaza, 5 ay önce evlenen Neslihan ve Mustafa Soysal çiftini birbirinden ayırdı. Kaza, gece saat 02.30 sıralarında Lapseki-Çanakkale kara yolunda meydana geldi. Sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen 35 APD 325 plakalı otomobil, iddiaya göre polisin ’dur’ ihtarına uymayarak kaçmaya başladı. Polisle kovalamacaya giren otomobil Kangırlı sapağında ters yöne girip, o sırada Lapseki istikametinden gelen 17 LP 800 plakalı otomobile çarptı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu 112 Acil sağlık ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Kaza sonucunda iki otomobildeki 5 kişi hayatını kaybederken, 1 kişi ise yaralandı. Kazada, 35 APD 325 araçta bulunan Nuray Tekin, Osman Göksu, Doğuran Samet Eğer hayatını kaybetti. Mustafa Soysal idaresindeki 17 LP 800 plakalı araçta bulunan Neslihan Soysal ve Hanife Soysal hayatını kaybederken sürücü yaralandı. Ambulansla hastaneye kaldırılan sürücü taburcu edildi. Genç kadın da hayatını annesi gibi trafik kazasında kaybetti Kazada hayatını kaybeden edebiyat öğretmeni Neslihan Soysal’ın annesi Feray Akın’ı 2017 yılında Muğla’da Anneler Günü gezisinde trafik kazasında, babasını ise 2020’de kaybettiği öğrenildi. Neslihan Soysal’ın 5 ay önce evlendiği eşi Mustafa Soysal ise kazadan yaralı olarak çıktı.
Tekirdağ Tekirdağ’da hamsi izdihamı: 3 ton hamsi dağıtıldı Tekirdağ’da düzenlenen "2. Hamsi ve Mıhlama Festivali"nde yaklaşık 3 ton hamsi ücretsiz dağıtılırken, alanda uzun kuyruklar oluştu. Karadeniz İlleri Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nce Karadeniz Mahallesi’nde gerçekleştirilen festival yoğun ilgi gördü. Festival alanına gelen vatandaşlar, Trabzon ekmeği, Akçaabat köftesi, Vakfıkebir tereyağı başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’ne özgü ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, kemençe eşliğinde horon oynadı. Hamsi için metrelerce kuyruk Festival kapsamında kurulan ızgaralarda pişirilen yaklaşık 3 ton hamsi vatandaşlara ücretsiz olarak ikram edildi. Hamsiden tatmak isteyenler uzun kuyruklar oluştururken, oluşan kalabalık dronla havadan görüntülendi. Dernek Başkanı Muharrem Akyüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 bin kişilik hamsinin festival alanında hazırlandığını söyledi. Akyüz, "Burada hamsi bir temsil. Önemli olan aynı çimende buluşmak. Karadeniz’in gücü, bizim kardeşliğimiz, hamsi ve mıhlamanın birleştiriciliği. Herkesi bekliyoruz" dedi. Etkinliğe İstanbul, Çanakkale, Edirne ve Kırklareli’nden de katılım olduğunu belirten Akyüz, festivalin kente ekonomik katkı sağladığını vurgulayarak, "Bütün oteller dolu. Akşam gezdim, dolaştım. Bu tip hareketin her yere katkısı var. Bunların artması lazım. Her şeyden önemlisi bütün Türkiye burada. Türkiye’nin renklilikleri ve farklılıkları burada herkes aynı horon halkasında buluşuyorlar. Kimse kimseyi ayırmaksızın aynı tencereden mıhlamayı ve aynı ızgarada pişen hamsiyi bölüşüyoruz. Bu çok güzel bir şey" ifadelerini kullandı. Hamsi ve Mıhlama Festivali, bu gece düzenlenecek Selçuk Balcı konseriyle sona erecek.