DÜNYA - 07 Temmuz 2018 Cumartesi 12:53

Mağarada mahsur kalan çocuklardan mektup

A
A
A
Mağarada mahsur kalan çocuklardan mektup

Tayland’daki bir mağarada mahsur kalan çocuklar ailelerine mektup gönderdi.

Tayland’da bir mağarada 14 gündür mahsur kalan 12 çocuğa eşlik eden antrenör ailelere özür mektubu yolladı. Tayland’daki su basan mağarada sıkışan 12 çocuğun yanında bulunan futbol antrenörü, dalgıçlar aracılığıyla ailelere gönderdiği özür mektubunda "Destekleriniz için teşekkür ederim, tüm ebeveynlere özür dilerim" dedi.

Mağarada sıkışan Ekkarat adlı çocuk yazdığı mektupta "Anne baba, merak etmeyin. Ayrıldığımdan iki hafta geçti, ama dükkanda sana yardım etmek için geri döneceğim" ifadelerini kullandı. Mahsur kalan bir diğer çocuk Duangphet "Ben iyiyim ama burası biraz soğuk. Benim için endişelenme. Benim için doğum günü partisi hazırlamayı unutma" yazarken bir diğer çocuk ise "Eğer dışarı çıkarsam, lütfen beni Moo Krata yemeye götür" ifadelerini kullandı.

Büyük bir tahliye çalışmasına rağmen, mağaranın bazı bölümlerinde su seviyesi hala yüksekliğini koruyor Önümüzdeki günlerde olası bir tahliye olursa, çocukların dalış maskesiyle dalmaları gerekecek. Mağaradaki oksijen seviyesi yavaş yavaş düşerken bir kurtarıcı "Oksijen seviyesi yüzde 12’ye düşerse, çocuklar şoka girebilir. Biz sadece mağarada ilk yardım ekibi ve gerekli dalgıçları bulunduruyoruz" açıklamasında bulundu.

Çocuklar ve antrenörleri 23 Haziran’daki bir futbol maçı sonrası mağara kompleksine girmiş, şiddetli yağışlar sebebiyle mağara su altında kalmış ve çocuklar 10 gün boyunca bulunamamıştı.

"Mağarada mahsur kalanları çıkarmak için tüm yollar tehlikeli"

Tayland’da 12 öğrenci ve antrenörleri mağarada mahsur kalmış, kurtarma operasyonu sırasında Tayland eski SAS komandosu Saman Kunan, havası bitince boğularak hayatını kaybetmişti. Konuyla ilgili, Mağaracılık Federasyonundan bir açıklama geldi.

Açıklamada, olayın kazazedeleri mağaradan çıkarmak için bir kaç yol olduğu ancak bunların hepsinin kendine göre tehlike olduğu belirtildi.

Çocukları daldırarak mağaradan çıkarmanın çocukların yüzme bilmemesi ve yeterli beslenemedikleri için zayıf ve bitkin düşmeleri nedeniyle tehlikeli olduğu belirtildi.

Su seviyesinin azalmasını beklenmesi durumundaysa, yağmurların Kasım ayına kadar devam edebileceği, yağmurun şiddeti artarsa kazazedelerin beklediği odanın tamamen su altında kalabileceği bildirildi.
Suyu dışarı pompalamanın da bir yöntem olduğu, ancak, yağmurla giren su nedeniyle pompalamanın yetersiz kalabileceğinin ifade edildiği açıklamada, "Yüzey ile kazazedelerin bulunduğu oda arasındaki 800 metre kalınlığında bir kaya katmanının delinerek bir tünel açılması da planlar arasında. Ancak kazazedelerin bulunduğu odanın darlığı nedeniyle tünel açılması sırasında tavan ve duvarlarda oluşabilecek tahribattan korunmaları çok güç. Bunun yanında kazazedelerin tam olarak konumunu belirlemek de kolay değil" ifadelerine yer verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Büyükçekmece’de kontrolden çıkan araç tırın altına girdi: 1 ölü, 2 yaralı Büyükçekmece’de gece saatlerinde kontrolden çıkan otomobil, seyir halindeki tırın altına girdi. Kazada araç içerisinde sıkışan 1 kişi hayatını kaybederken tırın ve kaza yapan aracın sürücüleri ise yaralandı. Kaza, saat 01.45 sıralarında Büyükçekmece E5 Karayolu Edirne istikametinde gerçekleşti. İddiaya göre kontrolden çıkan E.M. (42) idaresindeki 35 KH 1721 plakalı otomobil, E5 üzerinde seyir halinde olan S.G. idaresindeki 76 DE 334 plakalı tıra arkadan çarparak tırın altına girdi. Kazayı görenlerin ihbarı üzerine olay yerine polis, itfaiye ve sağlık ekipleri intikal etti. Kazada tır sürücüsünün yaralandığı öğrenilirken tırın altına giren otomobilin sürücüsü E.M. ve yan koltukta bulunan Ahmet Andırın (58) araç içerisinde sıkıştı. İtfaiye ekiplerinin kurtarma çalışmaları sonucu sürücü E.M. bulunduğu yerden yaralı şekilde kurtarılarak ambulansla hastaneye kaldırıldı. Sağlık ekipleri yan koltuktaki Ahmet Andırın’ın ise olay yerinde hayatını kaybettiğini tespit etti. Olay yeri inceleme ekipleri ve nöbetçi savcının incelemelerini tamamlamalarının ardından Ahmet Andırın’ın cenazesi ceset torbasına koyularak ambulansla en yakındaki hastane morguna götürüldü. İtfaiye ekiplerinin çalışması sonucu tırın altına sıkışan araç bulunduğu yerden çıkarılırken polis ekipleri kazayla ilgili inceleme başlattı.
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.