GÜNDEM - 05 Ağustos 2021 Perşembe 10:25

Menemen’e 3. baraj geliyor

A
A
A
Menemen’e 3. baraj geliyor

İzmir'in Menemen ilçesine 3'üncü baraj müjdesi gelirken, gövde dolgusunun 3’te biri tamamlanan Bozalan Barajının yıl sonuna kadar bitirileceği ifade edildi.

Menemen’de, daha önce Emiralem (2015) ve Süleymanlı (2014) Barajlarını devreye alarak 3 bin 630 dekar araziye can suyu sağlayan DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, ilçenin 3. barajı olacak Bozalan Barajını ise bu yıl tamamlamayı hedefliyor. Bozalan Barajı ile birlikte bin 390 dekar arazi daha modern sulamaya açılacak, Menemen’de 3 barajdan sulanan arazi miktarı toplam 5 bin 20 dekara çıkacak.

100 bin metreküp dolgu yapıldı

Yüzde 56 fiziki gerçekleşme oranına ulaşılan Bozalan Barajı’nda, gövde ve dolusavak kazıları tamamlandı. Gövde dolgusunun yaklaşık 100 bin metreküplük kısmı bitirildi. Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde inşa edilecek olan Bozalan Barajı’nın gövdesi için yaklaşık 300 bin metreküplük dolgu yapılacak. Temelden yüksekliği 33 metre olarak projelendirilen Bozalan Barajı 640 bin metreküp su tutacak ve bin 390 dekar araziye can suyu verecek.

Bölgede sulama maliyetlerini düşürmesi ve ürün çeşitliliği sağlaması beklenen proje tamamlandığında, üreticilere 2021 yılı rakamlarıyla her yıl 2 milyon 780 bin lira ek gelir sağlaması bekleniyor. Menemen’e inşa edilen Emiralem (4 milyon 260 bin) , Süleymanlı (3 milyon 390) ve Bozalan (2 milyon 780) Barajlarının ülke ekonomisine katkısı ise 2021 yılı rakamlarıyla her yıl 10 milyon 430 bin lirayı bulacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük Kar yağışını duyan soluğu burada aldı Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, Karabük’ün yüksek kesimlerine akın ederek ateş yakıp fotoğraf çektirirken karın keyfini doyasıya çıkardı. Karabük’ün yüksek kesimlerinde kar yağışı gecenin ilerleyen saatlerinde de etkisini sürdürdü. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün uyarısının ardından özellikle yüksek rakımlı bölgelerde başlayan kar yağışı, Safranbolu-Bartın kara yolunu beyaza bürüdü. Karayolları ekipleri, daha önce yaptıkları hazırlıklar kapsamında bölgede kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışını fırsat bilen vatandaşlar, bin 30 rakımlı Ahmetusta Geçidi’ne akın etti. Bölgeye gelenler ateş yakarak ısınırken, bol bol fotoğraf çektirip karın keyfini çıkardı. İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube ekipleri de bölgede denetim yaptı. Ekipler, kış lastiği bulunmayan sürücüleri olası olumsuzluklara karşı uyararak, bölgeyi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Sürücülere kar yağışı ve buzlanmaya karşı uyarılarda bulunuldu. Ahmetusta mevkiinde kar yağışının fazla olduğunu öğrendikten sonra eşi ve arkadaşları ile bölgeye geldiklerini ifade eden Selver Yıldırım, araçta kış lastiği bulunmasına rağmen gelmekte zorlandıklarını belirtti. Yıldırım, kar yağışı sonradan bölgedeki atmosferi güzel bulduğunu aktararak çok eğlendiklerini söyledi. Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Perşembe beldesinden kar için Safranbolu’ya Doğan marka otomobille gelen Alperen Demirkul, "Çok mutluyuz. Aracımızla gelirken biraz zorlandık ama burası beklentimizi karşıladı. Bütün gençler burada. Ekipler de çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.